۲۰۲۴ ۰۳ December - سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۲۶۰
۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۶
رصد (1251)

رسانه های داخلی

۰۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۶
نویسنده : هیئت تحریریه سایت طنین

گزینه‌های هسته‌ای روی میز ایران چیست؟
روزنامه فرهیختگان نوشت: تصمیم اتحادیه اروپا و انگلیس در تحریم کشتیرانی ایران، نشان می‌دهد آنچه رسانه‌های غربی به نقل از «برخی دیپلمات‌ها» درباره «تصویب قطعنامه جدیدی علیه ایران» در شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نوشته‌اند، جدی است. تهران به خوبی می‌داند که رفتار تهاجمی اتحادیه اروپا با محوریت تروئیکای اروپایی ارتباط چندانی با «نگرانی هسته‌ای» این کشور‌ها ندارد و بیشتر ناشی از واقعیت‌های میدانی در اروپا و غرب آسیا و همچنین پایان تحریم‌های ایران در اکتبر ۲۰۲۵ است. این شرایط باعث شده تا در کنار بحران‌های متعدد در درون اتحادیه و در رأس آنها جنگ اوکراین و روی کار آمدن دونالد ترامپ، اروپا یک ماجراجویی پرهزینه را دنبال کند. تولید اورانیوم فلزی یکی از اقداماتی است که تهران می‌تواند در واکنش به صدور قطعنامه شورای حکام در دستور کار قرار دهد. ایران پس از آنکه شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در آبان سال ۱۴۰۱، دومین قطعنامه را علیه ایران تصویب کرد، اقدام به تولید اورانیوم تا غنای ۶۰ درصد را با سانتریفیوژ‌های IR۶ در سایت فردو کرد. علاوه بر این، روند تجهیز سالن B (واحد یک) با ظرفیت ۸ زنجیره جدید نیز در دستور کار قرار گرفت. پس از سومین قطعنامه شورای حکام علیه ایران در خرداد ۱۴۰۳، این سالن را به سانتریفیوژ‌های IR۶ که ۹ برابر نسل اول سانتریفیوژ‌ها توان دارد، تجهیز کرد. به طور حتم یکی دیگر از پاسخ‌های تهران به طرف اروپایی، از طریق بهره‌برداری از بال B فردو اتفاق خواهد افتاد. پاسخ دیگر ایران، می‌تواند آغاز گازدهی به ماشین‌های پیشرفته سانتریفیوژ باشد.
ظریف نباشد چه کسی جواب ترامپ را بدهد؟!
روزنامه جوان نوشت: ظریف مدعی شده که با یک توییت توانسته جلوی بروز جنگ میان ایران و امریکا در خرداد ۹۸ را بگیرد. در خرداد ۹۸ نیرو‌های نظامی ایران یک فروند پهپاد آر کیو- ۴ گلوبال هاوک امریکا را در خلیج فارس و به دلیل ورود به آب‌های سرزمینی ایران سرنگون کردند. ظریف این دستاوردسازی از کنش‌های توییتری خود را در نشست رونمایی کتاب «توئیتری‌شدن سیاست» بیان کرده است و ظاهراً قصد او نشان دادن اهمیت توییتر بوده است. محمدجواد ظریف هر جا می‌نشیند و درباره هر موضوعی قرار باشد صحبت کند، خاطرات برجام و تعامل با امریکایی‌ها را تعریف می‌کند. در نشست رونمایی از یک کتاب در خصوص توییتر هم او همین کار را کرده است. ظریف در این جلسه برای نشان دادن اهمیت توییتر، دستاورد‌هایی غیرواقعی از جملات توییتری خودش بیان می‌کند که عجیب است و از جمله مدعی می‌شود با انتشار یک نقشه که در سطح نقاشی کودکانه بوده است، توانسته مانع بروز جنگ شود! سخنان ظریف با استقبال رسانه‌های اصلاح‌طلب مواجه شده که همواره دنبال بهانه برای قهرمان‌سازی از چهره‌های خود هستند و ظریف را قهرمان عرصه دیپلماسی می‌دانند. کسی که با مذاکره نتوانست مانع فروپاشی برجامی شود که همه دستاورد وزارتش بود، اما مدعی است با یک توییت توانسته مانع بروز جنگ شود!
اظهارات مطهری در خصوص مذاکرات
علی مطهری فعال سیاسی و نماینده سابق مجلس گفت‌وگویی با سایت تابناک گفت: اگر منافع کشور و منافع اسلام اقتضا کند باید مذاکره با آمریکا انجام شود. اگر بناست مذاکره‌ای صورت بگیرد باید مذاکره‌ی مستقیم باشد نه اینکه کشور دیگری را واسطه قرار دهیم، چون واسطه‌ها همیشه دنبال منافع خودشان هم هستند. البته در مورد آقای ترامپ، چون قاتل سردار سلیمانی است طبیعتاً ملاحظاتی ایجاد می‌کند. برخی می‌گویند ما با قاتل سردار سلیمانی مذاکره نمی‌کنیم. آنچه مسلم است اگر ما این توانایی را داشتیم، نه فقط ما ایرانی‌ها، بلکه تمام مسلمانان و آزادگان جهان، اگر این توانایی را داشتیم باید او را به دلیل ترور سردار سلیمانی قصاص می‌کردیم چراکه خود ترامپ به صراحت اعلام کرد که من این کار را کردم و خودش به این اقدام اقرار کرده است. اما حالا که این اتفاق نیفتاده و او رئیس‌جمهور آمریکاست، به احترام مردم آمریکا ما باید به هر حال او را بپذیریم و در صورتی که به مذاکره نیاز باشد با او مذاکره کنیم. چنان‌که پیامبر اسلام (ص) هم با ابوسفیان که قاتل حمزه سیدالشهدا بود قبل از فتح مکه مذاکره کردند تا مکه بدون خونریزی فتح شود بنابراین باید مصالح کشور را در نظر گرفت.
انتقاد از فشار‌ها به جمهوری‌اسلامی برای برقراری رابطه با آمریکا
سعید شریعتی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفتگو با روزنامه اعتماد گفت: برخلاف بسیاری از تحلیلگران که موضوع برقراری یا عدم برقراری رابطه با آمریکا را مرتبط با اراده و خواسته جمهوری اسلامی ایران می‌دانند، معتقدم مانع اصلی در برقراری رابطه، استراتژی و سیاست‌های کلان ایالات متحده آمریکاست. همان‌طور که در آغاز قطع رابطه با آمریکا در سال ۵۹ این آمریکا بود که رابطه‌اش را با ایران قطع کرد، طی سال‌های اخیر هم به‌رغم رخداد‌های بزرگ و کوچکی که در این مسیر شکل گرفته، ایالات متحده است که به هر دلیلی تمایلی به برقراری رابطه با ایران نشان نمی‌دهد. متوجه نمی‌شوم که این همه فشار از سوی نخبگان و تحلیلگران ایرانی به حاکمیت جمهوری اسلامی برای برقراری رابطه با آمریکا چه معنا و مفهومی دارد؟ اساساً تصور کنید ایران فردا اعلام کند به دنبال برقراری رابطه با امریکاست! آیا همه مسائل حل می‌شود؟ قطعاً خیر؛ اگر ایران می‌خواهد امریکا را متقاعد کند تعاملی با ایران مانند سایر کشور‌ها برقرار کند، باید ببیند چه مقدماتی را باید فراهم کند. امریکا حاضر به ایجاد یک رابطه عادلانه و سازنده نیست.
آدرس غلط فیلترینگ
روزنامه همشهری نوشت: فارغ از درستی یا غلطی فیلترینگ، مسئله اصلی این است که فیلترینگ مسئله اصلی نیست؛ آدرس غلط است. گویی عادت داریم مسئله را از کمر بحث و از نیمه راه روایت کنیم. مسئله اصلی رهابودن فضای‌مجازی است. مسئله اصلی فقدان قانونگذاری در این حوزه است. مسئله اصلی این است که اساسا طرح و برنامه‌ای برای قانونمندکردن فضای مجازی وجود ندارد. مسئله اصلی این است که اساساً کار‌های روی زمین مانده از جمله اینترنت ملی و... رها شده است؛ فیلترینگ مسئله ثانوی است. آنچه مسئله اصلی است این است که ما فضای‌مجازی را در سطح حکمرانی دقیق نمی‌شناسیم. برداشت رایج این است که با مجموعه‌ای از رسانه‌ها مواجهیم. پلتفرم صرفاً یک رسانه نیست؛ صرفاً ابزار سرگرمی نیست؛ صرفاً محل تعامل مخاطبان نیز نیست. پلتفرم یک جامعه است؛ یک شبکه حقیقی و انسانی که شناخت می‌سازد، قدرت ساخت امر ذهنی دارد و نگرش، گرایش و باور ایجاد می‌کند و اراده و رفتار می‌سازد. پلتفرم، عبور از فضای‌مجازی به یک زندگی واقعی است. بخشی از خاک کشور است.
درس آمریکا‌شناسی کیهان به اصلاح‌طلبان
روزنامه کیهان نوشت: دولت آمریکا - هم دموکرات‌ها و هم جمهوری‌خواهان - به دلیل نقض فاحش توافقات بین‌المللی در طول تاریخ، به «قاتل زنجیره‌ای توافقات بین‌المللی» مشهور است. نکته مهم اینجاست که طرف مقابل در این عهدشکنی، صرفاً کشور‌های متخاصم با آمریکا نبوده‌اند، بلکه متحدان آمریکا را نیز شامل می‌شود. سابقه رفتار آمریکا حاکی از آن است که این دولت همیشه یک شریک بین‌المللی غیرقابل اعتماد بوده است. بیانیه الجزایر نخستین تجربه تلخ ایران از توافق با آمریکا، پس از انقلاب اسلامی بود. عهدشکنی‌های آمریکا در مقابل ایران و انگلیس و فرانسه و روسیه و مصر و لیبی و کره شمالی و افغانستان و اوکراین و... با یک جست‌وجوی ساده اینترنتی در دسترس است. با این‌حال جریان مدعی اصلاحات چشمان خود را بر این واقعیت‌های آشکار بسته و برای مذاکره با ترامپ، کف و سوت و هورا می‌کشد.تناقض‌های شرم‌آور اروپایی
روزنامه جام‌جم نوشت: اروپایی‌ها در ماه‌های اخیر و در مواجهه با ایران به رفتار‌هایی دست زده‌اند که پیشتر نظیرش را کمتر شاهد بودیم؛ رفتار‌هایی برخوردار از تناقض بیشتر و البته حماقت‌های بیشتر. یکی از همین حماقت‌ها، تحریم خطوط هوایی ایران به بهانه دروغین ارسال موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد به روسیه در جریان جنگ اوکراین بود. ابعاد این دروغ به حدی بالا بود که اخیراً حتی رئیس‌جمهور اوکراین نیز آن را تکذیب کرد. دیگر رفتار عجیب اروپایی‌ها در قبال ایران در این چند وقت اخیر، اقدام برای انتشار بیانیه مشترک با سران شیخ‌نشین حاشیه خلیج فارس بود که در آن ادعا شد، جزایر سه‌گانه تحت اشغال است و ایران باید هر چه زودتر، مالکیت این جزایر را تعیین تکلیف کند. این رفتار‌های بی‌بنیاد و بی‌منطق، در شرایطی است که منطقه غرب آسیا به واسطه جنایات صهیونیست‌ها در شرایط بحرانی به سر می‌برد، اما اروپا هیچ گونه اقدامی برای تخفیف این وضعیت از خود نشان نمی‌دهد و علنا در نسبت با تهران، به آلت دست تل‌آویو تبدیل شده است.
واکنش کوثری به انتخابات آمریکا
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا واکنش نشان داد و گفت: جای بسی تأسف است که مردم آمریکا شخصی را که تمامی رذایل و صفات بد را یک جا دارد و هیچ ویژگی مثبتی در او یافت نمی‌شود، برای ریاست‌جمهوری خود انتخاب کردند. هیچ فرقی بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواه‌ها نیست. جنایت‌هایی که روسای جمهور دموکرات آمریکا مرتکب شده‌اند حتی در مواردی بیشتر از جمهوری‌خواهان است.
سیاست ترامپ مقابل ایران از زبان فعال اصلاح طلب
علی شکوری راد فعال سیاسی اصلاح طلب به جماران گفت: «انتخاب دوباره آقای ترامپ باعث تغییر و تحولات مهمی در عرصه بین الملل خواهد شد. نه فقط در رابطه با ایران بلکه، در ارتباط با اروپا، روسیه و اوکراین و همچنین چین، تاثیرات مهم و گسترده‌ای خواهد داشت. البته ترامپ این دوره با ترامپ دوره قبل، یک تفاوت‌هایی دارد. یعنی شاید مقداری از آن شور و هیجانی که در دوره قبل داشت و به صورت تصمیمات ناگهانی ظاهر می‌شد، کم شده باشد و دیگر شاهد تصمیمات دور از انتظار او نباشیم. درست هم انتظار می‌رود. با تجربه‌ای که او در دوره قبلی ریاست جمهوری خود به دست آورده است، اینبار مقداری پخته‌تر عمل خواهد. ولی با این وجود باز هم نمی‌توان نگران نبود. سیاست دموکرات‌ها در رابطه با ایران یک وضعیت «نه جنگ، نه صلح» است. ولی ترامپ سیاست «یا جنگ یا صلح» را دنبال می‌کند. البته فشار بر روی ایران قطعاً گسترش پیدا خواهد کرد. ممکن است که بخواهد فشار خود را بیشتر کند تا به یک صلح با ایران دست یابد. چون ترامپ، آدمی است که اقتصاد را خوب بلد است و می‌داند که جنگ چقدر برای امریکا هزینه زا خواهد بود همین امر باعث می‌شود که شرایط جدیدی هم برای ایران به وجود بیاورد. این سیاست او، هم می‌تواند فرصت ایجاد کند و هم می‌تواند تهدید باشد.
خط دهی روزنامه‌های اصلاحات برای مذاکره مستقیم با ترامپ
روزنامه هم‌میهن در این‌باره نوشت: نگرشی که در جهان در حال تغییر و شکل‌گیری است، نگرشی براساس گفته‌ها و شعار‌های جمهوری‌خواهان حامی ترامپ است که از منطق بیشتری برای جهان پیشرو برخوردار است و تصویر روشن‌تری را پیش روی صلح‌طلبان و آسیب‌دیدگان جنگ‌های اخیر می‌گذارد. ضامن این ادعا، سخنان او درباره‌ی بهبود شرایط تجاری و اقتصادی جهان در صورت برقراری صلح پایدار و حفظ امنیت منطقه خاورمیانه است که به فرصت‌های جدید تجاری منجر خواهد شد. با این وصف به‌رغم اینکه سیاست‌های کلی ایالات‌متحده، همواره علیه کشور‌های آزادی‌خواه و استقلال‌طلب بوده، اما شاید تجربه ناخوشایند دوران ریاست‌جمهوری قبل او، کمک کند تا سیاست تعامل سازنده را در راستای احترام متقابل با کشور‌های جهان در پیش گیرد.
روزنامه آرمان ملی دیگر روزنامه اصلاح‌طلب خیلی صریح به‌دنبال بحث مذاکره با آمریکا پس از انتخابات رفت و نوشت: «تهران خواستی منطقی دارد و به رفع تحریم‌های غرب می‌اندیشد. از این منظر و خصوصاً در سال‌های بعد از برجام و در چارچوب توافق وین گاهی به مذاکرات غیر مستقیم حاضر شده است. این مذاکرات در گذشته با میانجی‌گری اروپایی‌ها بود، اما اکنون که ایران و اروپا در اوکراین با هم وارد چالش شده‌اند و این میانجی‌گری به اعراب سپرده شده است. مقامات ایرانی و آمریکایی در سطوح امنیتی و هیات‌های دو طرف نیز در سطوح دیگر در حدود یک سال گذشته با هم به صورت غیر مستقیم دیدار‌هایی داشتند که خروجی آن به یک تفاهم نانوشته تحت عنوان کاهش تنش تبدیل شد و مقرر گردید که جلسات فنی برای ادامه مذاکرات در پنل‌های حرفه‌ای بین نمایندگان ایران و آمریکا به صورت غیر مستقیم ادامه یابد.
روزنامه اعتماد دیگر روزنامه اصلاح‌طلب نوشت: «در آینده هم این رویکرد ادامه پیدا کرده و ایران ممکن است در خصوص مسائل منطقه‌ای و غیرمنطقه‌ای گفتگو‌هایی بدون واسطه با امریکا داشته باشد. حتما این گونه خواهد بود. اما این رویکرد جدا از رویکردی است که ارتباطات کشور را به معنای متعارف و دیپلماتیک آن برقرار ساخته و تغییر معناداری در مناسبات ارتباطی ایران و آمریکا شکل دهد. ایجاد رابطه با ایالات متحده نیازمند تغییر راهبردی در دکترین دیپلماسی ایران است که هنوز نشانه‌ای از این تغییر مشاهده نمی‌شود.
انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب طی یادداشتی نوشت: تحمل یک آدم خودشیفته و نادرست‌گو و غیرقابل پیش‌بینی برای چهارسال آینده در کاخ سفید، برای امثال من در این فاصلۀ چندهزار کیلومتر عذاب الیم است چه رسد برای آن نیمی از مردم آمریکا که به او رأی ندادند! مشکل اول این است که نمی‌دانیم او دقیقاً می‌خواهد در برابر بحران‌های جهانی بخصوص بحران خاورمیانه چگونه عمل کند؟ من به سهم خود باید سه شبانه روز در ارتفاعات اطراف روستای شورچشمه اعتکاف کنم تا چینش مهره‌های شطرنج ذهنم را برای فهم شرایط جدید دانه به دانه تغییر دهم! مشکل دوم این است که اگر در منطقۀ ما خرابکاری کرد، چگونه باید در برابر او موضع بگیریم؟ مشکل سوم این است که من واقعاً تحمل بازگشت دیوید فریدمن به عنوان عضوی از هیئت حاکمۀ آمریکا به خاورمیانه را ندارم!

  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها