۲۰۲۵ ۲۰ January - دوشنبه ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۳۶۲
۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۰

راهکارهای حضور مجدد جمهوری اسلامی ایران در سوریه

۲۰ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۵۰

پس از تحولات اخیر در سوریه اکنون جمهوری اسلامی ایران باید در پی شیوه‌های جدید حضور در سوریه با توجه به فرمایش رهبر معظم انقلاب در دیدار با کارگزاران نظام در ۱۳۸۲/۰۲/۲۹ مبنی بر تفاوت ((اسلام امریکایی)) و ((اسلام محمدی)) و اینکه راز موفقیت دشمن جلوگیری از اسلام محمدی است؛ به عنوان یک عرصه میدانی راهبردی سرشار از اسلام آمریکایی، برآید. اما در این میان علاوه بر نفاق ترکیه و آمریکا و رژیم صهیونیستی دست نشانده‌ای به نام محمد جولانی رهبر هیئت تحریرالشام، به عنوان یک بازیگر اصلی در صحنه سوریه حضور دارد که می‌تواند در شکل حضور مجدد ایران تاثیر قابل توجهی گذارد.
او که در پی تصویری جامعه گرا و آرمانی با رویکردی فارغ از تندروی گروه‌های با سابقه منفی برای هیئت تحریرالشام در دیدگاه مردم سوریه است حفظ تمامیت ارضی سوریه و مقابله با دخالت‌های خارجی را شعار خود ساخته است. نکته ماجرا اینجاست که رژیم صهیونیستی و ترکیه یا قطر و عربستان از دایره مداخلات خارج هستند. اما محمد جولانی خوب می‌داند که جمهوری اسلامی ایران همچنان توان منطقه‌ای و جهانی بالایی را در عرصه دیپلماسی و محیط بین‌المللی با توجه به حضور فعال در سازمان‌های بین‌المللی دارد و باید برای کسب مشروعیت باب حضور دیپلماتیک را برای جمهوری اسلامی ایران باز گذارد.
ایران و تحریرالشام زمینه همکاری اقتصادی مشترکی را دارند که برای هر دو طرف فراهم، آسان و ارزان برای تحریرالشام است. بازسازی زیرساخت‌ها، انرژی و کشاورزی با مشارکت جمهوری اسلامی ایران فرصتی عالی محسوب می‌شود که همراه خود اشتغال زایی و بهبود معیشت مردم را به ارمغان می‌آورد. برای هر دو کشور شرایط مناسب فراهم خواهد آمد که با توجه به وجود حزب‌الله در لبنان، نیرو‌های مقاومت در عراق یک پیمان امنیتی دو طرفه جهت خروج از هیاهوی ایجاد شده توسط ترکیه آمریکا و رژیم صهیونیستی ایجاد نمایند.
نباید از ظرفیتی که جمهوری اسلامی ایران در کنترل و جهت دهی علوی‌های سوریه و حتی کرد‌ها به منصه ظهور خواهد گذاشت غافل شویم.
جمهوری اسلامی ایران می‌تواند با تلاش برای هدایتگری در روند سیاسی سوریه یک راه حل سیاسی برای کاهش بحران ارائه دهد تا ضمن کمک و همکاری با تحریرالشام نفوذ خود در سوریه را بازیابد. ایجاد دیپلماسی منطقه‌ای قوی جهت گفتگو با کشور‌های همسایه سوریه اجماعی به وجود خواهد آورد که سوریه را از بحران خارج و نفوذ مجدد جمهوری اسلامی را موجب گردد.
البته جمهوری اسلامی ایران در این راه مخالفت برخی از کشور‌های غربی و عربی با نفوذ در منطقه اختلافات داخلی سوریه نگرانی‌ها در مورد ماهیت حضور ایران در سوریه و روابطش با تحریر و شام روبرو خواهد بود. سیاست‌های محمد جولانی فرصت‌های جدیدی را برای تعامل بیشتر ایران با سوریه فراهم کرده است. با این حال، موفقیت این تعامل به عوامل مختلفی از جمله نحوه مدیریت اختلافات داخلی در سوریه، رویکرد کشور‌های غربی و منطقه‌ای و همچنین میزان اعتماد بین ایران و هیئت تحریر الشام بستگی دارد.

  • ارسال نظرات