۲۰۲۵ ۲۰ January - دوشنبه ۰۱ بهمن ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۳۶۴
۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۶

راهکارهای سیاسی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور در شرایط جنگ و تحریم

۱۶ دی ۱۴۰۳ - ۱۶:۰۶
نویسنده : حامد حق پناه کارشناس مسائل بین الملل

در وضعیت سخت جنگ و تحریم، بهبود وضعیت اقتصادی کشور مستلزم بکار بستن ترکیبی از برنامه‌های سیاسی، اقتصادی و اجتماعی است.
افزایش همکاری‌های اقتصادی با کشور‌های همسایه و ایجاد منطقه‌ای با ثبات و توسعه‌یافته همراه با تقویت روابط با کشور‌های همسو و تقویت همکاری‌های چندجانبه در سازمان‌های بین‌المللی، پیگیری مستمر مذاکرات دیپلماتیک برای رفع تحریم‌ها و ایجاد فضای مناسب برای سرمایه‌گذاری خارجی، استفاده از دیپلماسی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی، توسعه صادرات و ایجاد بازار‌های جدید اقدامات مفید عرصه بیرونی کشور خواهد بود.
اما در محیط داخلی، ایجاد محیطی شفاف و مبارزه جدی با فساد برای جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی، اصلاح نظام بانکی، بهبود فضای کسب وکار و حمایت از بخش خصوصی، سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های حمل‌ونقل، انرژی و ارتباطات برای بهبود بهره‌وری و کاهش هزینه‌های تولید، حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و توسعه فناوری‌های نوین برای ایجاد ارزش افزوده و کاهش وابستگی به صادرات نفت باید مورد توجه کارگزاران دولت قرار گیرد.
اما نکته اصلی که در سال‌های اخیر مورد تاکید رهبر معظم انقلاب نیز بوده است تقویت اقتصاد مقاومتی با حمایت از تولید داخلی و کاهش وابستگی به واردات کالا‌های اساسی، تنوع‌بخشی به سبد صادراتی و کاهش وابستگی به درآمد‌های نفتی، توسعه فناوری‌های داخلی و کاهش وابستگی به فناوری‌های خارجی، افزایش تولید محصولات کشاورزی و تأمین امنیت غذایی کشور باید مورد توجه قرار گیرد. مدیریت بحران و کاهش اثرات جنگ و تحریم، راهکار سیاسی دیگری جهت تقویت شرایط اقتصادی است. اتخاذ سیاست‌های پولی و مالی مناسب برای کنترل تورم و حفظ ارزش پول ملی، توزیع عادلانه منابع و کاهش شکاف طبقاتی برای ایجاد ثبات اجتماعی، ارائه کمک‌های مالی و خدماتی به اقشار آسیب‌پذیر برای کاهش اثرات منفی جنگ و تحریم که البته بطور کامل در شرایطی در دهه نود شمسی مغفول ماند و در دولت شهید رییسی تلاش‌های مضاعفی برای خروج از آن وضعیت صورت پذیرفت.
بهبود وضعیت اقتصادی کشور در شرایط جنگ و تحریم، یک فرآیند طولانی و پیچیده است که نیازمند همگرایی ملی، حمایت از دولت و مشارکت همه بخش‌های جامعه است. همچنین، موفقیت در این زمینه به عوامل متعددی از جمله تحولات بین‌المللی، سیاست‌های داخلی و توانایی دولت در مدیریت بحران بستگی دارد.
پس به استیضاح وزیر اقتصاد نباید به عنوان درمان نگریست بلکه تلنگری به تیم اقتصادی دولت برای اعلام وضعیت سخت اقتصادی در جامعه و طبقات ضعیف و تعطیلی تولید در جامعه است.

  • ارسال نظرات