۱۱:۲۶
۱۴۰۴/۰۱/۲۰
1404/01/20

رصد خارجی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۵۵۳

اظهارات جدید ترامپ

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا در اظهاراتی تازه گفت: چین اکنون ۱۰۴ درصد تعرفه گمرکی پرداخت می‌کند و این اقدام باعث ورود روزانه دو میلیارد دلار به خزانه ما شده است. با این حال رسانه‌ها همچنان به‌خاطر این سیاست‌ها به من حمله می‌کنند. ما در تلاش برای توقف درگیری میان روسیه و اوکراین هستیم. اگر انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۰ تقلبی نبود، این جنگ هرگز رخ نمی‌داد. خواستار آزادی فوری اسیران اسرائیلی در غزه هستیم و امیدواریم این موضوع را به شکل درستی پیش ببریم. اگر من رئیس‌جمهور بودم، حمله‌ی ۷ اکتبر هرگز اتفاق نمی‌افتاد. اگر من رئیس جمهور بودم پایگاه بگرام در افغانستان را حفظ می‌کردم، چراکه تنها یک ساعت با محل ساخت سلاح‌های هسته‌ای چین فاصله دارد.

افزایش نگرانی‌ها از جنگ با ایران

روزنامه انگلیسی تلگراف نوشت: در اقدامی کم‌سابقه، یک هواپیمای فوق سنگین نیروی هوایی آمریکا که قابلیت حمل سامانه پیشرفته ضد موشکی «تاد» را دارد، در پایگاه هوایی "نِواتیم" فرود آمد. در کنار استقرار تاد، ایالات متحده یک گروه رزمی ناو هواپیمابر را در منطقه فعال کرده و گروهی دیگر نیز در راه است. همچنین چند فروند بمب‌افکن استراتژیک ۲B- که قابلیت حمل تسلیحات هسته‌ای دارند، در پایگاه دیه‌گو گارسیا در اقیانوس هند مستقر شده‌اند؛ مکانی که در شعاع حمله به ایران قرار دارد. در پشت‌پرده، برخی مقامات امنیتی اسرائیل نگرانند که توافقی نمایشی بین ایران و آمریکا شکل بگیرد، مشابه آنچه در دیدار ترامپ و رهبر کره شمالی رخ داد، اما عملاً تأسیسات ایران باقی بماند و تهدید هسته‌ای از بین نرود.

مذاکره ترکیه و رژیم صهیونیستی بر سر کاهش تنش در سوریه

میدل ایست آی نوشت: ترکیه و اسرائیل در حال مذاکره برای ایجاد خط «رفع تعارض» در سوریه هستند تا از سوء تفاهم و درگیری احتمالی بین نیرو‌های نظامی‌شان جلوگیری کنند. این گفت‌و‌گو‌ها پس از حملات هوایی اخیر اسرائیل به پایگاه‌های نظامی در سوریه، از جمله پایگاه هوایی ۴T در حمص، که ترکیه قصد استقرار در آنها را داشت، آغاز شده است. ترکیه قصد دارد سیستم‌های دفاع هوایی «حصار» و موقتاً سامانه ۴۰۰ S- روسی را در T۴ مستقر کند تا کنترل هوایی منطقه را به دست گیرد. آمریکا به عنوان میانجی، خواستار کاهش تنش بین دو طرف است، در حالی که ترکیه به دنبال ایجاد پایگاه‌هایی در شرق سوریه برای مبارزه با داعش و پر کردن خلأ خروج احتمالی واشنگتن است.

رویکرد «اول آمریکا» در قبال سوریه

نشریه آمریکایی نشنال اینترست نوشت: در شرایط فعلی، آمریکا نباید انرژی خود را صرف مناسبات داخلی دمشق کند. بلکه باید روی جلوگیری از گسترش تهدید در نواحی جنوبی و شرقی سوریه تمرکز کند. این یعنی همکاری بیشتر با اسرائیل و اردن برای ممانعت از تشکیل پایگاه‌های جدید تروریستی یا گسترش نفوذ ایران. در شرق سوریه، جایی که حدود ۲۰۰۰ نیروی آمریکایی حضور دارند، باید مأموریت ایالات متحده از صرف مقابله با داعش فراتر برود و به مقابله با تحرکات نظامی ایران نیز بپردازد. این همکاری می‌تواند در هماهنگی با اسرائیل انجام شود. باید بر لزوم ادامه فشار بر حزب‌الله در لبنان تأکید کرد چراکه بدون حزب‌الله، ایران ابزار موثری برای بازسازی نفوذش در سوریه نخواهد داشت. هدف نباید دخالت مستقیم در ساختار سیاسی سوریه باشد، بلکه باید از تهدیدات واقعی علیه امنیت آمریکا و متحدانش جلوگیری کرد. این رویکرد نه‌تنها به امنیت منطقه‌ای کمک می‌کند، بلکه زمینه را برای تغییرات سیاسی تدریجی در سوریه فراهم خواهد کرد.

دور جدید مذاکرات روسیه و آمریکا در استانبول

خبرگزاری روسی تاس آمده است: قرار است دور بعدی مذاکرات روسیه و آمریکا روز پنجشنبه در شهر استانبول ترکیه برگزار شود. در همین ارتباط وزارت خارجه روسیه پیش‌تر در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که الکساندر دارچیف سفیر روسیه در واشنگتن ریاست هیات روسی را در این مذاکرات بر عهده خواهد داشت. همچنین به گفته وزارت خارجه روسیه، سوناتا کولتر معاون دستیار وزیر خارجه ایالات متحده در امور روسیه و اروپای مرکزی ریاست هیات آمریکایی را در این مذاکرات به عهده دارد.

دیوان عالی اسرائیل مانع نتانیاهو برای برکناری رئیس شاباک

دیوان عالی اسرائیل اعلام کرد: با صدور حکمی محتاطانه، برکناری «رونین بار»، رئیس سرویس امنیت داخلی (شاباک) را ممنوع کرده و به نخست‌وزیر اجازه انتصاب جانشین جدید برای این سمت را نداده است. در همین راستا، دفتر نتانیاهو این تصمیم را "عجیب" و "تأمل‌برانگیز" خواند و اعلام کرد: دیوان عالی فقط برای ۱۰ روز پایان دوره فعلی ریاست شاباک را به تعویق انداخته است. با این حال نتانیاهو اعلام کرد: به رایزنی با گزینه‌های احتمالی برای این سمت ادامه خواهد داد. از سوی دیگر، بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل در واکنش شدید به این تصمیم گفت: نباید رئیس شاباک را به جلسات دولت دعوت کنیم یا با او همکاری داشته باشیم.

سیاست آشوب‌زده ترامپ علیه حلقه متحدان آمریکا

نشریه آمریکایی فارن افرز ضمن نوشت: سیاست‌های غیرقابل پیش‌بینی و رویکرد تهاجمی ترامپ در دور اول، از جمله جنگ تجاری با چین، پکن را وادار کرد تا استراتژی‌های خود را بازنگری کند. حالا، با بازگشت او به کاخ سفید، چین ممکن است از آشوب‌ها و شکاف‌هایی که سیاست‌های او ایجاد می‌کند، به نفع خود استفاده کند. رویکرد «اول آمریکا»‌ی ترامپ باعث شد متحدان سنتی واشینگتن، از جمله اروپا و ژاپن، در مورد قابلیت اطمینان ایالات متحده تردید کنند. چین این شکاف‌ها را فرصتی برای گسترش نفوذ خود دید و روابط تجاری و دیپلماتیک خود را با این کشور‌ها تقویت کرد. آشوب‌ها و بی‌ثباتی‌هایی که ممکن است از سیاست‌های ترامپ ناشی شود، فضائی را برای چین فراهم می‌کند تا نفوذ جهانی خود را گسترش دهد، اتحاد‌های آمریکا را تضعیف کند، و در رقابت طولانی‌مدت برای برتری ژئوپلیتیک پیش بیفتد. موفقیت این استراتژی به توانایی چین در مدیریت ریسک‌ها و بهره‌برداری دقیق از اشتباهات آمریکا بستگی دارد.

گزارش خطا