نظم نوین جهانی در حال فروپاشی است
گاردین نوشت: نظم جهانی که پس از فروپاشی شوروی شکل گرفت، اکنون در حال فروپاشی است. اصولی مانند تجارت آزاد، حقوق بشر، دموکراسی و همکاری چندجانبه زیر سؤال رفتهاند و جای خود را به قدرتمحوری دادهاند. ترامپ با استفاده از شکاف میان وعدههای جهانیسازی و واقعیت زندگی مردم، رویکردی ضدجهانیسازی را پیش گرفت. او با رهبران اقتدارگرایی، چون پوتین، شی و اردوغان در مسیر بازتعریف نقش رهبری جهان قرار گرفته است. جهان اکنون بیش از گذشته بههم وابسته است، اما این وابستگی به ابزاری برای فشار و تهدید تبدیل شده است. کشورها میتوانند از نقاط حساس جهانی برای اعمال نفوذ و تهدید استفاده کنند. کشورهایی که هنوز به همکاری چندجانبه باور دارند، باید برای ساخت یک منشور جهانی جدید متحد شوند؛ منشوری که مانند منشور آتلانتیک در جنگ جهانی دوم، بر آزادیها و مسئولیتهای جهانی تأکید کند. بیتوجهی به همکاری بینالمللی میتواند دوباره منجر به آشوب و جنگ شود، مگر اینکه مانند دهه ۱۹۴۰، جهانیان برای ساخت یک نظم پایدار دست به دست هم دهند.
کنار گذاشتن اروپا، چین و روسیه از مسئله هستهای ایران
موسسه استیمسون نوشت: از زمان خروج دولت اول ترامپ از برجام در سال ۲۰۱۸، رویکردی کمتر جمعی به سیاست خارجی و امنیتی شکل گرفته و چارچوب چندجانبه مذاکرات قبلی دیگر چندان مرتبط نیست. روسیه، چین و سه کشور اروپایی (بریتانیا، فرانسه، آلمان) باید تصمیم بگیرند که آیا از مذاکرات دوجانبه تهران و واشنگتن حمایت فعال کنند یا بهطور ضمنی بپذیرند. تهران با تهدید عبور از آستانه هستهای و تأیید آمادگی فنی برای تسلیح، سعی در کاهش نامتقارنی اقتصادی و نظامی دارد. یک دانشمند هستهای ایرانی توضیح داد که برنامه هستهای ایران، هرچند برای تولید انرژی است، اما ارزش مبادلاتی آن برای رفع تحریمهای سنگین آمریکا کلیدی است. واشنگتن برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای عجله دارد، زیرا آژانس بینالمللی انرژی اتمی نمیتواند غنیسازی مواد شکافتپذیر ایران را بهطور کامل رصد کند. اگر توافقی نشود، اروپا تهدید به بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل کرده که ایران گفته منجر به خروجش از معاهده منع اشاعه میشود.
چند سرباز آمریکایی در کدام پایگاههای خاورمیانه مستقراند؟
روزنامه صهیونیستی جرزالم پست نوشت: آمریکا دهههاست پایگاههایی در خاورمیانه دارد؛ بزرگترین آن پایگاه هوایی العدید در قطر است که از ۱۹۹۶ فعال است. سایر کشورها با حضور نظامی آمریکا شامل بحرین، کویت، عربستان سعودی و امارات هستند. معمولاً حدود ۳۰،۰۰۰ سرباز آمریکایی در منطقه حضور دارند، بسیار کمتر از اوج ۱۰۰،۰۰۰ نفر در افغانستان (۲۰۱۱) و ۱۶۰،۰۰۰ نفر در عراق (۲۰۰۷). در حال حاضر، حدود ۲،۰۰۰ سرباز در پایگاههای کوچک شمال شرق سوریه و ۲،۵۰۰ نفر در عراق، از جمله سایت یونیون در بغداد، مستقرند. پنتاگون اخیراً نیروهای بیشتری به منطقه اعزام کرده، از جمله شش بمبافکن ۲ B- که در مارس به پایگاه مشترک آمریکا- بریتانیا در جزیره دیگو گارسیا منتقل شدند، که به گفته کارشناسان برای مداخله سریع در خاورمیانه ایدهآل است. وزیر دفاع، پیت هگست، گفته این به ایران بستگی دارد که این اقدام را پیامی به تهران بداند. دو ناو هواپیمابر آمریکایی، هر یک با هزاران سرباز و دهها هواپیما، نیز در منطقهاند.
ناتوانی رژیم صهیونیستی در کشف تونلهای حماس
نیوعرب نوشت: به گزارش شبکه ۱۲ اسرائیل، ارتش این کشور تنها ۲۵ درصد از تونلهای حماس در نوار غزه را تخریب کرده است. منابع امنیتی اعلام کردند شبکه وسیعی از تونلها همچنان باقی مانده که بسیاری از آنها از مصر، با مرز ۱۲ کیلومتری غزه، امتداد دارند. ارتش اسرائیل ادعا کرده تمرکز آن بر تونلهای تهاجمی بوده، نه تونلهای ذخیره تسلیحات یا مراکز فرماندهی. تونلها از دهه ۱۹۸۰ غزه را به مصر متصل کردهاند و پس از محاصره اقتصادی اسرائیل در ۲۰۰۷ گسترش یافتند تا کالاهایی مانند غذا، دارو و سوخت قاچاق شوند. اسرائیل هر سال دهها تونل را تخریب و واردات مصالح ساختمانی را محدود میکند.
تمدید تحریمهای روسیه از سوی آمریکا
ترامپ تحریمهای دوران بایدن علیه روسیه را که بهخاطر جنگ اوکراین اعمال شده بودند، برای یک سال دیگر تمدید کرد. این تحریمها شامل انسداد داراییهای روسیه نیز میشود. چند روز پیش هم دولت ترامپ برای نخستینبار برخی افراد و نهادهای روسی را بهدلیل همکاری با انصارالله تحریم کرده بود.
ماسک درحال محدودتر شدن
ایندیپندنت انگلیسی نوشت: کارمندان مؤسسه ملی بهداشت آمریکا دستور گرفتهاند درخواستهای ایلان ماسک برای خودارزیابی هفتگی عملکرد را نادیده بگیرند. این اقدام نشانهای از کاهش نفوذ ماسک در دولت فدرال است، بهویژه پس از غیبت ناگهانی او در رویدادهای کاخ سفید. ماسک در فوریه همه کارمندان فدرال را ملزم به ارسال گزارش هفتگی کرده بود، اما بسیاری از آژانسها، از جمله FBI، به دلیل نگرانیهای امنیتی از این دستور پیروی نکردند. سخنگوی کاخ سفید گفت DOGE به رؤسای آژانسها گزارش میدهد، نه برعکس، که نشاندهنده محدودیت قدرت ماسک است.