اندیشکده رند: شبکهی تهدید ایران، نیروی قدرتمندی متشکل از دهها هزار سرباز است. این شبکه در سراسر خاورمیانه و جنوب آسیا گسترده شده است و در آفریقا و آمریکای لاتین نیز رابطه و نفوذ دارد. شبکهی تهدید ایران به این کشور امکان حضور و اِعمال قدرت در سرتاسر منطقه، و همچنین ظرفیت بازدارندگی و آزار دادن دشمنانش را میدهد. این شبکه، از گروههای متنوع و متفاوتی تشکیل شده است؛ تنوع و تفاوتی که در ماهیت و میزان پشتیبانی ایران از این گروهها و درجهی توانایی تهران در «فرماندهی و کنترل» هر کدام از آنها نیز انعکاس پیدا کرده است.
مؤسسه خاورمیانه در مقالهای به قلم دکتر ساموئل رامانی کارشناس روابط بینالملل دانشگاه آکسفورد: نگرش مسالمتآمیز رئیسی نسبت به روسیه، محرکهای سیستماتیک همکاری مسکو و تهران را تکمیل خواهد کرد. در اردیبهشت ۱۳۹۶، رئیسی نشستی عمومی با رستم مینیخانوف، رئیسجمهور تاتارستان، که نماینده ویژه سیاست خارجی پوتین در جهان اسلام است برگزار کرد، جایی که مینیخانوف از تعهد ایران برای تقویت روابط خود با روسیه و تاتارستان قدردانی کرد. از آنجا که این نشست کمتر از یک ماه پیش از انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۳۹۶ رخ داد که رئیسی در آن نامزد بود، این گمانهزنی را برانگیخت که روسیه در انتخابات ایران دخالت کرده است تا جایگاه خود را در این کشور تقویت کند. از آنجا که مقامات روسیه روابط صمیمانهای با محافظهکاران ایران، از جمله علی لاریجانی رئیس سابق مجلس و علیاکبر ولایتی وزیر سابق امور خارجه دارند، احتمالاً این حسننیت به رئیسی نیز تعمیم خواهد یافت. با وجود این عوامل مثبت، وخامت احتمالی روابط ایران با عربستان سعودی و اسرائیل می تواند استراتژی موازنه منطقهای روسیه را به خطر اندازد.
روزنامه بریتانیایی تلگراف در گزارشی در این رابطه نوشت: اقتصاد عربستان بهای سرمایه گذاریهای بچه گانه و سردرگم محمد بن سلمان ولیعهد عربستان را میپردازد در حالی که فساد در کشور و نبود برنامه ریزی و ساز و کارهای نظارتی ضربات مهلکی را بر این اقتصاد وارد کرده است. براساس گزارش این رسانه بریتانیایی، محمد بن سلمان از زمان به قدرت رسیدن چندین سرمایه گذاری اقتصادی شکست خورده داشت که اقتصاد عربستان بهای سنگین آن را پرداخت کرده است. صندوق ذخیره عربستان چندی پیش بخشی از سهام شرکت خودرو سازی (McLaren) را به ارزش 550 پوند خرید. این معامله در حالی انجام گرفت که شرکت بریتانیایی در سال قبل 60 درصد از بازار خود را از دست داده و زیانهایی بالغ بر 312 میلیون پوند متحمل شده بود. به اعتقاد صاحب نظران یکه تازی محمد بن سلمان در روند تصمیم گیریها و نبود هیچ نوع نظارت مردمی یا پارلمانی بر تصمیمات وی به خطر مهیبی بر منابع مالی عربستان تبدیل شده است.
روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: به عنوان راهی برای پیش بردن ایران به سمت توافق، آمریکا در حال بررسی تحریمهای شدیدتر علیه فروش نفت ايران به چين است. در اقتصاد ایران چیز زیادی برای تحریم کردن باقی نمانده، فروش نفت ایران به چین غنیمت است؛ صادرات تخمینی روزانه یک میلیون بشکه نفت درآمد قابل توجهی را نصیب ایران میکند. گامهای جدید دولت بایدن در صورتی عملی خواهد شد که مذاکرات وین با شکست مواجه شود.
طبق اسناد فاش شده، چند تن از شاهزادگان سعودی با شرکت لابیگر آمریکایی «مرکوری» برای تحت فشار قرار دادن ولیعهد این کشور قرار داد امضا کردهاند. آنها از این شرکت خواستهاند نظر دولت و کنگره آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا را برای تحت فشار گذاشتن بنسلمان بهمنظور آزادی شاهزادگان زندانی جلب کند. عمده خواسته شاهزادگان مربوط به آزادی «محمد بننایف» ولیعهد سابق و «احمد بنعبدالعزیز» عموی بنسلمان است. بنسلمان اما از آزادی آنها نگران است و تلاش دارد تا از آمریکا تضمین بگیرد که شاهزادگان در صورت آزادی بر سر کرسی پادشاهی با او رقابت نکنند.
معارضان سعودی که این روزها از انتشار تصاویر خانه خلوت خدا در کنار کلوپهای شبانه شلوغ در عربستان ناراحت هستند، خواستار برگزاری اعتراضات گسترده در روز عرفه شدند و عکس سران این کشور را آتش زدند. دعوتکنندگان به این تظاهرات مردمی، آزادی بازداشتشدگان سیاسی و پایان ظلم به شهروندان را خواستار شدهاند. آنها همچنین خواهان توقف برنامههای بنسلمان هستند که بهدنبال «به بازی گرفتن دین و نابودی هویت جامعه» است. معارضان با هشتگهایی از جمله و مردم را به شرکت در اعتراض فراخواندهاند. همزمان کاربران شبکههای اجتماعی از استقرار گسترده گشتیها در مکه خبر دادند.