نباید در تله مذاکره مجدد افتاد
روزنامه فرهیختگان نوشت: باوجود ادعای تیم مذاکرهکننده ایرانی مبنی بر بسته شدن پرونده PMD یا ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران در جریان برجام، در سال ۲۰۱۹، ادعاهای جدیدی علیه ایران مطرح شد، ازجمله اینکه ایران تورقوزآباد، مریوان، ورامین و شیان فعالیتهای هستهای داشتهاند که به آژانس اعلام نکرده اند. الان نیز ادعاهای مشابهی مطرح کردهاند و میگویند ایران باید جواب بدهد و ما را قانع کند وگرنه متهم به ساخت سلاح هستهای است. ایران هم توضیحات لازم و مکفی درباره این ادعاها ارائه و هم دسترسی برای بازدید داد، حتی در اسفند ۱۴۰۱ مدیرکل آژانس رسماً اعلام کرد موضوع مریوان حلوفصل و پرونده بسته شده است الان در این قطعنامه اخیر شورای حکام از مدیرکل آژانس خواسته درباره این موارد، حداکثر تا بهار ۲۰۲۵ گزارشی جامع را آماده کند. ما بههیچوجه نباید در تله مذاکره مجدد برای جلوگیری از فعال شدن مکانیسم ماشه و احیای قطعنامههای تحریمی شورای امنیت بیفتیم، چون تحریمهای شورای امنیت سازمان در مقایسه با تحریمهای آمریکا تقریباً هیچ بهشمار میروند. وقتی آمریکا از برجام خارج شده و تمام تحریمهای خود را بازگردانده و وقتی اتحادیه اروپا پس از احیای تحریمهای آمریکا به این تحریمها پایبند بوده و به هیچیک از وعدههای خود مبنی بر ضمانت بهرهمند شدن ایران از برجام بدون آمریکا عمل نکرده، احیای تحریمهای شورای امنیت تغییری در وضعیت تحریمی ایران ایجاد نخواهد کرد.
آغاز غنی سازی ۴۰هزار سو در دو سایت فردو و نطنز
خراسان نوشت: جمهوری اسلامی ایران در پاسخ به قطعنامه شورای حکام، حدود پنج هزار ماشین سانتریفیوژ نسلهای جدید خود شامل۶ IR، ۴ IR و M ۲ IR را راه اندازی و با تزریق گاز هگزا فلورید اورانیوم ۶ UF، عملیات غنی سازی با آنها و افزایش ظرفیت غنی سازی به اندازه حدود ۴۰هزار سو را در دو سایت فردو و نطنز آغاز کرده است. ایران سعی کرد تا در ماههای اخیر حداکثر همکاری و تعامل ممکن را با آژانس داشته باشد تا بهانهها را از دشمنان و لابیهای صهیونیستی بگیرد. قبول درخواست سفر رافائل گروسی مدیرکل آژانس به تهران و دادن دیدارهای سطح بالا با رئیس جمهور و وزیرخارجه از یک سو و اجازه بازدید از سایتهای نطنز و فردو به گروسی از سوی دیگر، اقدامات کم نظیری بود که ایران برای کاهش تنش میان تهران و وین انجام داد.
نوبت وفاق با مردم کی میرسد؟
۱۰۰ روز از عمر دولت چهاردهم گذشت؛ دولتی که شعار «وفاق» را دال مرکزی گفتمان خود قرار داد. طبیعتاً مردم امیدوار بودهاند با وفاقی که از آن دم زده میشود، همافزایی بزرگی برای حل مشکلات به وجود آید. این همافزایی، البته مستلزم آن است که مسائل مردم در اولویت دولتمردان باشد. اما روشن است که وفاق بهمعنای حقیقی خود مورد تأکید آموزههای دینی است، اما اگر به نام وفاق قرار باشد هر تصمیم و انتصاب درست یا نادرستی توجیه شود، ظلم به مفهوم وفاق است. اگر قرار باشد در وفاق، مردم فراموش شوند، پس وفاق با چه کسی منظور است؟ همانهایی که صدا و رسانه و پروژهبگیرانی در فضای مجازی ندارند تا مسائلشان را فریاد بزند. چه زمانی مشکل استعلام و حق مأموریت ارزی مدیران دارای فرزند چندتابعیتی و آقازادههایی که گوشی امریکایی خریدهاند و منتظر رجیستری هستند، حل میشود که نوبت وفاق با مردم عادی برسد؟ ۱۰۰ روز نخست که در اولویت نبودند، امید است در ۱۳۰۰ روز آینده بالاخره نوبت شان شود.
اظهارات محسن هاشمی درخصوص مذاکره با ترامپ
محسن هاشمی رفسنجانی با اشاره به لزوم مذاکره میان ایران و آمریکا در روزنامه شرق نوشت: پس از اعلام پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا و بازگشت او به کاخ سفید در دو ماه آینده، واکنشها و تحلیلهای گوناگونی در داخل کشور شنیده میشود. برخی دوره آینده را همانند دوره گذشته ترامپ، بستری برای تشدید تحریمها، ترورها و فشارها به نظام و مقاومت حداکثری میدانند و همزمانی دوران مسئولیت مشترک ترامپ و نتانیاهو را تهدیدی جدی برای نظام محسوب میکنند، اما برخی دیگر که ترامپ را از نظر شخصیتی، تاجرمسلک و اهل معامله میشمارند، او را برای حل مسائل ایران و آمریکا مناسبتر از گزینه حزب دموکرات میدانند و به ترامپ بهعنوان یک فرصت مینگرند. کسانی که میگویند ما نمیتوانیم با قاتل سردار سلیمانی مذاکره کنیم، سیره پیامبر را در برخورد با آمر و قاتل حمزه سیدالشهدا چگونه توجیه میکنند؟ کسانی که نیروهای مسلح را برای واکنشهای شتابزده به حملات اسرائیل یا آغاز و آزمایش سلاح اتمی تحت فشار میگذارند، آیا به عنوان ستون پنجم دشمن برای رساندن کشور به لبه پرتگاه عمل نمیکنند؟ در این شرایط حساس، باید عقلانیت جای عصبیت، شعور جای شعار، تأمل جای تعصب را بگیرد و بیش از نگرانبودن برای وجهه و رأی دلواپسان به خود، برای آینده ایران و فقر مردم نگران باشیم.
انتقاد کیهان از اصلاحطلبان تندرو
روزنامه کیهان نوشت: رویکرد دشمنانهای که اروپاییها در ماههای اخیر با اقدامات غیرسازنده، ادعاهای واهی و فشارهای سیاسی در پیش گرفتهاند بیش از هر چیز مبتنی بر تصوری اشتباه و همچنین محاسبهای غلط از واکنش ایران صورت گرفته است. اروپا با این فرض که ایران در دولت چهاردهم مشتاق انعقاد هر توافقی در دوران پایان برجام است، با تکرار مسیری که در زمان برجام و در زمان بیانیه سعدآباد و توافق بروکسل در پیش گرفته شد راه امتیازگیری و عقبنشینی ایران را تشدید فشارهای سیاسی و بهطور ویژه استفاده از باگ بزرگ مکانیزم ماشه در برجام میبیند. از سویی دیگر محاسبه غلط آنان از واکنش خنثی یا ضعیف ایران به گسترش پله به پله فشارهای غرب، آنان را در دستاویز قرار دادن سازوکار اسنپبک (مکانیزم ماشه) تشویق مینماید. روی کار آمدن ترامپ نیز در کنار دو مورد فوق، عامل دیگری است که در جریتر شدن اروپاییها در مسیر تشدید اقدامات خصمانه خود نقش مهمی ایفا میکند. اما علاقه مفرط طیف تندرو مدعی اصلاحات به تحقیر و فشار از سوی اربابان غربی خود، یکی از همیشگیها در طی بیش از دو دهه چالش غرب و ایران بر سر برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان بوده است.
چند نکته درباره تعامل عبدالحمید با دولت
خبرگزاری فارس نوشت: دولت پزشکیان در سیاست داخلی، پروژه مرکزی «وفاق» را مدتی است که دنبال میکند. دولت او برای اجرای این پروژه همانند همه دولتهای قبلی که فرصت پیدا کردهاند که ایده مرکزی خود را اجرایی کنند، آزاد هست و حتی برخی ملاحظات که اتفاقاً به لحاظ حاکمیتی بعضاً بسیار مهم هم هستند، کنار گذاشته شده و او نیز تصورات خود از «وفاق» را در حال اجرا هست. انتخاب یک استاندار بلوچ و اهلسنت برای سیستان و بلوچستان، یا استاندار عرب برای خوزستان و همچنین انتخاب یک استاندار کُرد و اهلسنت برای کردستان، بخشی از نشانههای است که او پروژه سیاسی وفاق را با گامهای بلند آغاز کرده است. چند شاخص مهم ذیل معیاری برای سنجش عملی میزان تعامل و رفتار واقعی مولوی عبدالحمید خواهد بود. الف: تمکین به نتایج عادلانه قضایی پرونده هشت مهر زاهدان و درنظرگرفتن اقدامات دلجویانه درباره قربانیان این پرونده و عدم ادامه تنشآفرینی درباره این حادثه تلخ در افکار عمومی. ب: اقدامات عملی برای کمک به خشکاندن ریشههای سیاسی و مذهبی تروریسم تکفیری در جنوب شرق. ج: داشتن حد یقف عادلانه و واقعگرایانه درباره میزان و اندازه مطالبات قومی، مذهبی و سیاسی و دادن پاسخها همتراز و اقدامات متناسب با هر گامی که در این زمینه برداشته شده و یا خواهد شد. د: تنشزدایی در بیان مواضع علنی و بهخصوص در خطبههای نمازجمعه. ه: بیان اقدامات و خدمات انجام شده و یا در حال انجام نهادهای دولتی و حاکمیتی در سیستان و بلوچستان بهجای تکرار سیاهنماییها.تناقضهای شرمآور اروپایی
روزنامه جامجم نوشت: اروپاییها در ماههای اخیر و در مواجهه با ایران به رفتارهایی دست زدهاند که پیشتر نظیرش را کمتر شاهد بودیم؛ رفتارهایی برخوردار از تناقض بیشتر و البته حماقتهای بیشتر. یکی از همین حماقتها، تحریم خطوط هوایی ایران به بهانه دروغین ارسال موشکهای بالستیک کوتاهبرد به روسیه در جریان جنگ اوکراین بود. ابعاد این دروغ به حدی بالا بود که اخیراً حتی رئیسجمهور اوکراین نیز آن را تکذیب کرد. دیگر رفتار عجیب اروپاییها در قبال ایران در این چند وقت اخیر، اقدام برای انتشار بیانیه مشترک با سران شیخنشین حاشیه خلیج فارس بود که در آن ادعا شد، جزایر سهگانه تحت اشغال است و ایران باید هر چه زودتر، مالکیت این جزایر را تعیین تکلیف کند. این رفتارهای بیبنیاد و بیمنطق، در شرایطی است که منطقه غرب آسیا به واسطه جنایات صهیونیستها در شرایط بحرانی به سر میبرد، اما اروپا هیچ گونه اقدامی برای تخفیف این وضعیت از خود نشان نمیدهد و علنا در نسبت با تهران، به آلت دست تلآویو تبدیل شده است.
واکنش کوثری به انتخابات آمریکا
اسماعیل کوثری عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم، به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا واکنش نشان داد و گفت: جای بسی تأسف است که مردم آمریکا شخصی را که تمامی رذایل و صفات بد را یک جا دارد و هیچ ویژگی مثبتی در او یافت نمیشود، برای ریاستجمهوری خود انتخاب کردند. هیچ فرقی بین دموکراتها و جمهوریخواهها نیست. جنایتهایی که روسای جمهور دموکرات آمریکا مرتکب شدهاند حتی در مواردی بیشتر از جمهوریخواهان است.
سیاست ترامپ مقابل ایران از زبان فعال اصلاح طلب
علی شکوری راد فعال سیاسی اصلاح طلب به جماران گفت: «انتخاب دوباره آقای ترامپ باعث تغییر و تحولات مهمی در عرصه بین الملل خواهد شد. نه فقط در رابطه با ایران بلکه، در ارتباط با اروپا، روسیه و اوکراین و همچنین چین، تاثیرات مهم و گستردهای خواهد داشت. البته ترامپ این دوره با ترامپ دوره قبل، یک تفاوتهایی دارد. یعنی شاید مقداری از آن شور و هیجانی که در دوره قبل داشت و به صورت تصمیمات ناگهانی ظاهر میشد، کم شده باشد و دیگر شاهد تصمیمات دور از انتظار او نباشیم. درست هم انتظار میرود. با تجربهای که او در دوره قبلی ریاست جمهوری خود به دست آورده است، اینبار مقداری پختهتر عمل خواهد. ولی با این وجود باز هم نمیتوان نگران نبود. سیاست دموکراتها در رابطه با ایران یک وضعیت «نه جنگ، نه صلح» است. ولی ترامپ سیاست «یا جنگ یا صلح» را دنبال میکند. البته فشار بر روی ایران قطعاً گسترش پیدا خواهد کرد. ممکن است که بخواهد فشار خود را بیشتر کند تا به یک صلح با ایران دست یابد. چون ترامپ، آدمی است که اقتصاد را خوب بلد است و میداند که جنگ چقدر برای امریکا هزینه زا خواهد بود همین امر باعث میشود که شرایط جدیدی هم برای ایران به وجود بیاورد. این سیاست او، هم میتواند فرصت ایجاد کند و هم میتواند تهدید باشد.
خط دهی روزنامههای اصلاحات برای مذاکره مستقیم با ترامپ
روزنامه هممیهن در اینباره نوشت: نگرشی که در جهان در حال تغییر و شکلگیری است، نگرشی براساس گفتهها و شعارهای جمهوریخواهان حامی ترامپ است که از منطق بیشتری برای جهان پیشرو برخوردار است و تصویر روشنتری را پیش روی صلحطلبان و آسیبدیدگان جنگهای اخیر میگذارد. ضامن این ادعا، سخنان او دربارهی بهبود شرایط تجاری و اقتصادی جهان در صورت برقراری صلح پایدار و حفظ امنیت منطقه خاورمیانه است که به فرصتهای جدید تجاری منجر خواهد شد. با این وصف بهرغم اینکه سیاستهای کلی ایالاتمتحده، همواره علیه کشورهای آزادیخواه و استقلالطلب بوده، اما شاید تجربه ناخوشایند دوران ریاستجمهوری قبل او، کمک کند تا سیاست تعامل سازنده را در راستای احترام متقابل با کشورهای جهان در پیش گیرد.
روزنامه آرمان ملی دیگر روزنامه اصلاحطلب خیلی صریح بهدنبال بحث مذاکره با آمریکا پس از انتخابات رفت و نوشت: «تهران خواستی منطقی دارد و به رفع تحریمهای غرب میاندیشد. از این منظر و خصوصاً در سالهای بعد از برجام و در چارچوب توافق وین گاهی به مذاکرات غیر مستقیم حاضر شده است. این مذاکرات در گذشته با میانجیگری اروپاییها بود، اما اکنون که ایران و اروپا در اوکراین با هم وارد چالش شدهاند و این میانجیگری به اعراب سپرده شده است. مقامات ایرانی و آمریکایی در سطوح امنیتی و هیاتهای دو طرف نیز در سطوح دیگر در حدود یک سال گذشته با هم به صورت غیر مستقیم دیدارهایی داشتند که خروجی آن به یک تفاهم نانوشته تحت عنوان کاهش تنش تبدیل شد و مقرر گردید که جلسات فنی برای ادامه مذاکرات در پنلهای حرفهای بین نمایندگان ایران و آمریکا به صورت غیر مستقیم ادامه یابد.
روزنامه اعتماد دیگر روزنامه اصلاحطلب نوشت: «در آینده هم این رویکرد ادامه پیدا کرده و ایران ممکن است در خصوص مسائل منطقهای و غیرمنطقهای گفتگوهایی بدون واسطه با امریکا داشته باشد. حتما این گونه خواهد بود. اما این رویکرد جدا از رویکردی است که ارتباطات کشور را به معنای متعارف و دیپلماتیک آن برقرار ساخته و تغییر معناداری در مناسبات ارتباطی ایران و آمریکا شکل دهد. ایجاد رابطه با ایالات متحده نیازمند تغییر راهبردی در دکترین دیپلماسی ایران است که هنوز نشانهای از این تغییر مشاهده نمیشود.
انتخابات آمریکا، زیدآبادی را به اعتکاف فرستاد!
احمد زیدآبادی، فعال سیاسی اصلاحطلب طی یادداشتی نوشت: تحمل یک آدم خودشیفته و نادرستگو و غیرقابل پیشبینی برای چهارسال آینده در کاخ سفید، برای امثال من در این فاصلۀ چندهزار کیلومتر عذاب الیم است چه رسد برای آن نیمی از مردم آمریکا که به او رأی ندادند! مشکل اول این است که نمیدانیم او دقیقاً میخواهد در برابر بحرانهای جهانی بخصوص بحران خاورمیانه چگونه عمل کند؟ من به سهم خود باید سه شبانه روز در ارتفاعات اطراف روستای شورچشمه اعتکاف کنم تا چینش مهرههای شطرنج ذهنم را برای فهم شرایط جدید دانه به دانه تغییر دهم! مشکل دوم این است که اگر در منطقۀ ما خرابکاری کرد، چگونه باید در برابر او موضع بگیریم؟ مشکل سوم این است که من واقعاً تحمل بازگشت دیوید فریدمن به عنوان عضوی از هیئت حاکمۀ آمریکا به خاورمیانه را ندارم!