پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا بار دیگر آن گروه از سیاستمداران و قانونگذارانی که وی را خطری بزرگ برای دموکراسی در این کشور قلمداد میکردند، نگران ساخته است. نگرانی این گروه از مخالفان جدی بازگشت ترامپ اکنون تحت تاثیر معرفی گزینههای پیشنهادی وی برای تکمیل کابینه دولت جدیدش ابعاد جدیدی را به خود گرفته است.
به اعتقاد بسیاری از مقامات سیاسی آمریکا، برخی از اعضای کابینه پیشنهادی ترامپ از جهات بسیاری نمیتوانند گزینههای مطلوبی برای مناصب در نظرگرفته شده از سوی دونالد ترامپ باشند و تأیید آنها میتواند نقش مهمی در تضعیف عملکرد دولتی داشته باشد که مدام از سوی منتقدان خود خطری برای دموکراسی آمریکایی عنوان شده است و به اعتقاد مخالفانش یک خطر بزرگ برای قانون اساسی کشور محسوب میشود.
شاید بتوان افزایش مخالفتها نسبت به گزینههای پیشنهادی از جانب وی برای حضور در دولت چهل و هفتم آمریکا را این طور برشمرد:
- انتخاب گزینههای غیرمرتبط و کم تجربه
یکی از مهمترین دلایلی که گفته میشود، افراد انتخاب شده از سوی ترامپ گزینههای چندان مناسبی نیستند، تحت تاثیر تجارب کاری اندک این افراد در عرصه سیاست است. اغلب کسانی که ترامپ آنها را به عنوان متحدان اصلی در دولت جدیدش معرفی کرده است، سابقه خدمات خاصی در عرصه سیاسی ندارند و یا اگر هم سابقه خاصی در این حوزه داشته باشند، کارنامه سیاسی چندان خوبی از خود برجا نگذاشته اند. مت گتز، گزینه پیشنهادی برای منصوب شدن در سمت دادستان کل نمونه بارزی از انتخابهای نادرست ترامپ است. چرا که انتخاب وی از جانب ترامپ در حالی صورت گرفت که خودش متهم به تجاوز جنسی بود و بهرغم تمامی ادعاهای مطرح شده در حمایت از وی، سابقه چندان خوبی در میان مردم آمریکا نداشت. با این حال ترامپ در زمان انتخاب وی حمایتهای زیادی از او به عمل آورد.
- انتخاب گزینههای حامی ترامپ نه آمریکا
از دیگر دلایلی که اعضای پیشنهادی برای کابینه ترامپ از محبوبیت چندانی میان سیاستمداران این کشور برخوردار نیستند، نوع نگرش آنهاست که بیشتر از آنکه تعهد خود را به آمریکا نشان دهند، از تعهدات عمیق خود نسبت به دونالد ترامپ حمایت میکنند. بر این اساس بسیاری از کارشناسان آمریکایی عنوان کرده اند، ترامپ در انتخاب اعضای کابینه خود نه مصلحت کشور بلکه منافع و مصالح خودش را در نظرگرفته و سعی دارد افرادی را برای حضور در کنار خود انتخاب کند که در دوران رقابتهای ریاست جمهوری بیشترین میزان تعهد خود را نسبت به وی ابراز کردند. وفاداری بی حد و اندازه گزینههای پیشنهادی نسبت به ترامپ در شرایطی که کنگره آمریکا نیز به نفع جمهوری خواهان است، میتواند راه را برای ظهور مجدد سیاستهای غیرعاقلانه و نادرست ترامپ بار دیگر در دولت جدیدش هموار سازد.
- انتخاب گزینههای جنگ طلب و تندرو
اکثریت افرادی که از جانب ترامپ برای حضور در کابینه دولت جدیدش انتخاب شده اند، افرادی تندرو با سیاستهای جنگ طلبانه شناخته میشوند، وزیر خارجه پیشنهادی ترامپ، وزیر دفاع و حتی مشاور امنیت ملی وی جز این افراد هستند. حال آنکه ترامپ از زمان آغاز دوران نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مدام خود را به عنوان فردی که حامی صلح است و برای متوقف ساختن جنگهای کنونی در جهان اقدامات قابل توجهی انجام میدهد، معرفی کرد. قطعاً انتخاب چنین افراد تندرویی در سمتهای کلیدی دولت ترامپ میتواند، نوید دهنده سیاستهای غیرصلح آمیز وی در دوران ریاست جمهوری اش باشد. موضوعی که کاملاً خلاف شعارهای انتخاباتی است که وی برای جلب آرای رای دهندگان آمریکایی مطرح میکرد و این امر میتواند خلاف خواسته حامیانش باشد.
- انتخاب گزینههای نامحبوب از نظر متحدان آمریکا
از دیگر دلایلی که کابینه پیشنهادی ترامپ برای فعالیت در دولت جدیدش چندان محبوب و مورد تأیید نیستند میتوان به عدم اعتماد کافی متحدان آمریکا به عملکرد مثبت آنها دانست. در همین رابطه گزارشات بسیاری به تازگی منتشر شده است که نشان میدهد، مقامات کشورهای اروپایی نگران انتخابهای پر ابهام ترامپ در زمینه تکمیل کابینه ریاست جمهوری هستند. چهرههایی که به باور بسیاری از مقامات کشورهای دیگر جهان، نوع نگرش و طرز فکرشان نگران کننده توصیف شده و در شرایط بحرانی کنونی جامعه بین الملل نمیتوانند فضای سیاست خارجی آمریکا را به سمت و سوی درستی سوق دهند.