پیام صریح ایران؛ آماده برای هر سناریو
روزنامه فرهیختگان نوشت: عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران طی سخنانی در پرتغال مواضعی صریح و هشدارآمیز درباره سیاست هستهای ایران و تحریمهای بینالمللی اتخاذ کرد. او تأکید کرد که ایران دانش و توانمندی تولید تسلیحات هستهای را در اختیار دارد، اما این امر بخشی از راهبرد امنیتی کشور نیست. عراقچی در سخنان خود هشدار داد که اگر غرب تهدیدهایش را برای بازگرداندن تحریمهای سازمان ملل ادامه دهد، ایران ممکن است در سیاست هستهای خود تجدیدنظر کند و حتی بهسمت دستیابی به تسلیحات هستهای حرکت کند. این اظهارات بهویژه در آستانه نشست مهم میان ایران و کشورهای اروپایی در ژنو، پیام روشنی برای طرفهای مذاکرهکننده ارسال کرد. این موضعگیری که برای نخستینبار با چنین صراحتی از سوی یک مقام ارشد وزارت خارجه مطرح میشود، حاکی از تغییر احتمالی در راهبرد مذاکراتی ایران است که بدون اقبال بهسمت مذاکره رفته و آماده هرگونه نتیجهای در اینباره است. این راهبرد که تصویر یک مشتاق به توافق را از تهران زدوده باعث میشود باب امتیازگیری و گرانفروشی به ایران بسته شود و میتواند دستاوردهای مهمی برای ایران داشته باشد.
تحلیل اندیشکده آمریکایی از هشدار هستهای ایران
خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه بهنقل از آژانس بینالمللی انرژی اتمی مدعی شد که ایران کار نصب ۳ آبشار از سانتریفیوژهای نسل۶ IR را در تأسیسات هستهای نطنز به پایان رسانده است و همینطور جمهوری اسلامی ایران تصمیم دارد ۶آبشار از سانتریفیوژهای ۲M IR- را هم در تأسیسات نطنز نصب کند. سانتریفیوژهای ۲M IR- سانتریفیوژهای پیشرفتهای هستند که ۴برابر سریعتر از سانتریفیوژهای IR-۱ اورانیوم را غنی میکنند.
جنجال پسر پزشکیان
روزنامه خراسان نوشت: انتصاب یوسف پزشکیان، فرزند رئیسجمهور دولت چهاردهم، بهعنوان مشاور رسانهای رئیس دفتر ریاست جمهوری بحثهای گستردهای را برانگیخته است. این انتصاب که پس از انتصاب داماد وی در ساختار دولت صورت گرفته، با واکنشهای متفاوتی همراه شده است. برخی رسانههای اصولگرا و حتی اصلاحطلب انتصاب یوسف پزشکیان را خلاف وعدههای انتخاباتی رئیس دولت چهاردهم، نگاه شایستهسالاری که او پیوسته بر آن تأکید داشته و تعهد به اصول حرفهای رسانهای میدانند. در همین راستا سایت تابناک نوشته است: «فرزند رئیسجمهور که تاکنون تنها یک صفحه توئیتر نه چندان پرسابقه و قدیمی را اداره کرده و سابقه فعالیت رسانهای قابل توجهی ندارد، چگونه میتواند مسئولیت مهمی، چون مشاوره رسانهای را بهعهده گیرد؟ این سؤال زمانی جدیتر میشود که بدانیم مشاوره رسانهای نیازمند درک عمیق از اصول ارتباطات، مدیریت رسانه و تعامل با افکار عمومی است. انتصاب فردی بدون پیشینه روشن در این حوزه میتواند جایگاه رسانه و ارزش آن را زیرسؤال ببرد.»
دعوت مدام به چالش با رهبری نظام!
سایت مشرقنیوز نوشت: حسین راغفر که گفته میشود مشاور انتخاباتی پزشکیان نیز بوده، اما امروز به دلایلی از وی دور شده است در مصاحبه با انصافنیوز پیرامون مسائل اقتصادی اظهار کرده است: «من به ایشان (پزشکیان) گفتم که دولت کارهای نیست. باید با رهبری نظام مذاکره و ایشان را قانع کنی که برای اداره کشور راهی جز خروج نظامیان، بنیادها، موسسات متعلق به ائمه جمعه و… از اقتصاد نیست.». همچنین محمود علیزاده طباطبایی، حقوقدان معروف و فردی که بیشتر با وکالت خانواده مرحوم هاشمی شناخته میشود اخیراً در گفتگو با روزنامه اعتماد گفته است: «در مورد قانون حجاب و عفاف که اخیراً باعث بروز دیدگاههای متفاوتی میان دولت و مجلس شده است، باید این موضوع را طی نامهای به رهبر معظم انقلاب اسلامی به مجمع تشخیص مصلحت نظام بکشاند و درخواست کند که قانون بنا به این دلیل که برخلاف حقوق اساسی ملت، مصالح عمومی و منافع ملی است از دستور کار اجرا خارج شود. مجمع هم از رهبر معظم انقلاب کسب تکلیف کرده و تصمیم نهایی را اتخاذ میکند.» بدینقرار شاهد دومین دعوت پزشکیان به ایجاد چالش به وسیله رهبری نظام هستیم؛ چالشی که البته مشوّقانش در اطراف رئیسجمهور جدید هستند. اینکه عدهای از بام تا شام بیخ گوش پزشکیان نجوا کنند که درباره هر مسئله ریز و درشتی به سمت رهبری نظام برود یک نادانی بزرگ و یا شاید هم بدخواهی بزرگ است. البته پزشکیان تاکنون در قضایایی مثل کابینه، منابع صندوق توسعه ملی و اصرار بر انتصاب ظریف عملاً متوسل به دامان رهبری شده است، اما میشود از این قضایا عبور کرد و آنها را به حسابهای دیگری گذاشت.
توهین به قالیباف فقط بهخاطر یادآوری قانون
روزنامه کیهان نوشت: اظهارات روشن و دقیق رئیس مجلس به عنوان رئیس نهاد قانونگذاری مبنی بر این که انتصاب آقای ظریف در دولت خلاف قانون موجود است، با پرخاشگری عجیب و نقاب از چهره انداختن مدعیان اصلاحات همراه شد. در این زمینه روزنامه هممیهن ضمن حمله به آقای قالیباف با ادبیاتی سخیف، اظهارات وی را «عبور از وفاق»، «تکرار خودزنی سیاسی» و «خود را نشناختن» توصیف کرد! هممیهن توضیح نداده که آیا معنای وفاق، توافق و تعامل با یکدیگر است؟ یا توقع تسلیم یکطرف در مقایل طرف دیگر و اعتراض نکردن به نقض قانون؟! این روزنامه نوشت: «مسئله مربوط به فرزندان محمدجواد ظریف از سوی تندروهای مجلس به جای اینکه یک مسئله حقوقی و قانونی تلقی شود، رنگ و بوی سیاسی به خود گرفته است. عصبانی شدن و کف بر لب آوردن روزنامه هممیهن و سرهمکردن توجیهات دمدستی در کنار توهین به رئیس مجلس، در حالی است که همه کابینه آقای پزشکیان با وجود تردید جدید و مستند نسبت به عدم صلاحیت چند نفر از آنها، از همین مجلس به ریاست آقای قالیباف یکجا رای اعتماد گرفتند، اما اکنون که آقای قالیباف متن صریح منع قانونی را درباره انتصاب آقای ظریف متذکر شده، منافقان مدعی وفاق در نشریات زنجیرهای، زبان به ناسزا و توهین گشودهاند.
دولت روحانی در ادامه دولت خاتمی
روزنامه کیهان نوشت: صادق خرازی، دبیرکل پیشین و مؤسس حزب اصلاحطلب ندای ایرانیان گفته است: «دولت بعد از آقای احمدینژاد نیز دولت ناموفقی بود. دولت آقای روحانی، نه دولت اصلاحات بود و نه خودش میدانست دولت کیست.» خرازی با تمجید عجیب و غریب از رئیس دولت موسوم به اصلاحات افزود: «آقای خاتمی جهانبینی داشت و هر روز علیه خودش و کشورش قطعنامه صادر نمیکرد؛ او تهدید و بحران را میشناخت و بر اساس آن نظر میداد و بر آن اساس نیز اتحاد داخلی و اجماع بینالمللی ایجاد میکرد، اما بعد از خاتمی سیاست خارجی ایران به حضیض رفت و ایرانی که در همه بحرانهای جهانی و حل و فصل آنها تاثیرگذار بود، در کشورهای همسایه خود مشکل پیدا کرد.» اظهارات آقای خرازی در متفاوت انگاشتن روحانی و خاتمی و دولتهای آنها، در حالی است که اصلاحطلبانی مانند رضا خاتمی برادر محمد خاتمی ادعا کرده بودند ما اصلاحطلبان تضمین وعدههای روحانی هستیم و در عمل هم دولت روحانی در اغلب موضوعات مهم داخلی و خارجی به نسخههای معیوب و مسموم اصلاحطلبان عمل کردند. از سوی دیگر، روحانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در دولت خاتمی و رئیس تیم مذاکرهکننده او بود که فاجعه توافقات یکطرفه در سه سال آخر دولت خاتمی را به یادگار گذاشت و هم او یک دهه بعد با حمایت خاتمی رئیسجمهور شد.