کمتر از دو ماه دیگر تا پایان دوران ریاست جمهوری ناموفق جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا زمان باقی مانده است. با این حال شواهد و قرائن برآمده از سیاستهای کنونی وی موید این امر هستند که او هنوز هم متوجه اشتباهات سیاسی خودش تحت تاثیر اتخاذ مواضع نادرستش در قبال جنگ غزه و در دوران حضورش در کاخ سفید نشده است.
بر خلاف آنچه تصور میشد، بایدن حتی پس از پایان رقابتهای ریاست جمهوری در آمریکا و شکست کاملا هریس در این رقابتها هم متوجه این موضوع نشد که علت اصلی ناکامی هایش در پیشبرد اهداف و تحقق وعدههای انتخاباتی اش به عنوان رئیس جمهور آمریکا و عامل مهم شکست سنگین حزبش در جریان رقابتهای ریاست جمهوری ماه نوامبر کسی جز بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی نبوده است.
کسی که با سواستفاده از ظرفیتهای دولت ناکارآمد بایدن بر تداوم جنگی در منطقه غرب آسیا اصرار ورزید که هر گونه فرصت را از رئیس جمهور آمریکا برای دنبال کردن دیگر اهداف سیاسی اش در خاورمیانه گرفت و کارنامه سیاسی دوران ریاست جمهوری اش را در رتبهی بسیار پایین تری از دونالد ترامپ، رقیب سرسخت انتخاباتیاش قرار داد و امتیازش را کاملا منفی کرد.
موضوعی که موجب شد تا کارنامه سیاسی بایدن بعدها بیشتر از هر مولفه دیگری تحت تاثیر جنگ در غزه به یاد آورده و مورد ارزیابی قرار گیرد. جنگی که تحت تاثیر حمایتهای بی حد و حساب رئیس جمهور آمریکا از آن، تاکنون جان بیش از ۴۳ هزار فلسطینی را گرفته و هزاران نفر دیگر را نیز آواره کرده و فاجعه آمیزترین جنایات بشری را رقم زده است.
با همه آمارهای تلخ و دردناکی که هر روز از جنگ در غزه منتشر میشود، بایدن باز هم خود را حامی اصلی نتانیاهو معرفی کرده و حتی حکم صادر شده از سوی دیوان بین المللی لاهه علیه وی را کاملاً ظالمانه توصیف میکند. او به خوبی بر این موضوع قائل است که دیگر فرصت چندانی برای جبران اشتباهات بزرگش در قبال اسرائیل ندارد و تحت تاثیر عملکرد نادرستش نه فقط تصویر منفی از خود به عنوان یک رئیس جمهور ناکارآمد برجای گذاشت بلکه حتی موقعیت و جایگاه سیاسی حزب دموکرات در آمریکا را هم تحت تاثیر چند عامل به شدت متزلزل کرد:
- تشدید احساسات منفی در میان افکار عمومی نسبت به حزب دموکرات
از زمان آغاز جنگ در غزه و به دنبال آن سیاستهای جانبدارانه دولت بایدن از نتانیاهو این باور در میان اکثر مردم آمریکا شکل گرفت که رئیس جمهور دموکراتشان در اصل فردی جنگ طلب بوده و تصمیماتش در عرصه سیاست خارجی فارغ از هر گونه توجه به مسائل حقوق بشر اتخاذ میشود. بی توجهی بایدن به اعتراضات گسترده شهروندان آمریکا در ایالتهای مختلف مبنی بر درخواست جهت توقف جنگ در غزه این ذهنیت را نیز در میان مردم آمریکا ایجاد کرد که عدم رسیدگی به مطالبات مردمی در آمریکا بخش مهم دیگری از مشخصههای دولت دموکرات بایدن را تشکیل میدهد. به مرور زمان با تداوم جنگ در غزه و افزایش حمایتهای تسلیحاتی بایدن از اسرائیل موج گستردهای از بی اعتمادی شدید مردم آمریکا نسبت به حزب دموکرات شکل گرفت و نتیجه امر آن شد که رای دهندگان آمریکایی حتی در جریان رقابتهای ریاست جمهوری با وجود کناره گیری بایدن از رقابتها باز هم نگاه جدیدی به هریس، نامزد جدید انتخاباتی این حزب نداشته باشند. امری که در نهایت موجب شد، حمایت از هریس تحت تاثیر نگاه منفی به سیاستهای جنگ طلبانه حزب دموکرات در دوران ریاست جمهوری بایدن به کمترین میزان برسد، امری که سرانجام زمینهساز شکست سنگین هریس در هر هفت ایالت کلیدی آمریکا از رقیب جمهوری خواهش ترامپ شد. ایالتهایی که پیشتر در جریان رقابتهای ریاست جمهوری آمریکا آرایشان به سمت حزب دموکرات معطوف میشد و فردی مانند ترامپ کمتر شانسی برای پیروزی در آنها داشت.
- تشدید نگاه منفی جامعه جهانی به مواضع سیاسی حزب دموکرات در عرصه بین المللی
حمایت بی حد و مرز بایدن از نتانیاهو و بی توجهیهای وی به جنایاتی که در غزه تحت تاثیر کمکهای تسلیحاتی آمریکا به رژیم اسرائیل اتفاق میافتاد، نه تنها موجب تشدید نگرش منفی از سوی شهروندان داخلی آمریکا شد، بلکه حتی نگاه جامعه جهانی نسبت به عملکرد حزب دموکرات را نیز با دیده شک و تردید همراه ساخت. در اساس بزرگی عمق جنایات اسرائیل در غزه و همراهی بایدن با این جنایات به حدی بود که در ذهن بسیاری از مخالفان خارجی بایدن این نگرش ایجاد شد که عملا نمیتوان حتی پس از بایدن نیز امیدی به حزب دموکرات برای پایان دادن به جنایات رژیم اسرائیل در غزه داشت. در اصل به باور آنها، همدستی اعضای حزب دموکرات با بایدن از تداوم رویههای خشونت آمیز جنگی در غزه جلوگیری کرده است وگرنه در صورت مخالفت حداکثری این حزب با سیاستهای بایدن در غزه، بخش قابل توجهی از این سیاستهای شکست خورده حداقل زودتر از اینها، حتی پیش از آغاز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و شکست کامالا هریس در این رقابتها متوقف میشد. موضوعی که در نهایت منجر به بی تفاوت خواندن دموکراتها نسبت به مسائل حقوق بشری از سوی جامعه جهانی تعبیر شد و فرصت را از آنها در جریان رقابتهای ریاست جمهوری آمریکا هم گرفت.