طنین سنتر؛ آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا به تازگی در یک سفر منطقهای که در طی یک ساله اخیر و در بحبوحه تحولات منطقه غرب آسیا، بارها تکرار شده، از کشورهای اردن، عراق و ترکیه بازدید کرده است. سفر بلینکن به عراق غیرمنتظره بوده و وی در این کشور جدای از مذاکره با مقامهای ارشد عراقی، با فرمانده نیروهای آمریکایی مستقر در عراق نیز دیدار و گفتگو کرده است.
در این راستا، بسیاری به طور خاص این سوال را مطرح میکنند که بلینکن در سفر به کشورهای منطقه، چه اهدافی را در دستورکار داشته است؟ به نظر میرسد در این رابطه توجه به ۳ مولفه ضروری است.
اولاً، بخش قابل توجهی از رایزنیهای آنتونی بلینکن در جریان سفر به کشورهای منطقه، رایزنی با محوریت تحولات جاری در سوریه بوده است. به هر حال سقوط نظام سیاسی سوریه و قدرت گیری گروههای معارض مسلح در این کشور، موضوعی است که توجه افکار عمومی و دولتهای منطقه و جهان را به خود جلب کرده است.
البته که در مدت اخیر بارها و بارها گزارشهای مختلفی از چراغ سبز دولت آمریکا به تروریستها و حامیان منطقهای آنها جهت فتنه افکنی در سوریه نیز منتشر شده است. با این همه، به نظر میرسد که وزیر خارجه آمریکا در سفر به کشورهای منطقه، به نوعی سعی داشته تا یک ارزیابی میدانی از روند تحولات سوریه و هماهنگی با شرکا و متحدان آمریکا در این رابطه داشته باشد.
نکته دوم اینکه آنطور که رسانههای غربی گفته اند، بلینکن در سفر به منطقه تا حد زیادی معطوف به حصول یک توافق جهت خاتمه دادن به جنگ غزه نیز بوده است. توافقی که زمینه را برای آزادسازی اسرای اسرائیلی در بند جنبش حماس فراهم میکند و تحقق آن در برهه زمانی کنونی میتواند این شانس را به دولت بایدن بدهد که آن را به مثابه یک دستاورد برای خود در حوزه سیاست خارجی آمریکا معرفی کند.
اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش آشکار میشود که توجه داشته باشیم در روزهای اخیر گزارشهای مختلفی از قریب الوقوع بودن دستیابی به یکچنین توافقی منتشر شده است؛ و در نهایت سوم اینکه هیچ بعید نیست که سفر اخیر بلینکن به عراق در نوع خود با هدف تشویق هر چه بیشتر ناامنی در غرب آسیا نیز صورت گرفته باشد. در این رابطه در مدت اخیر هشدارهای جدی به ویژه از سوی مقامهای کشورمان در مورد فتنه افکنی احتمالی آمریکا در منطقه با استفاده از تروریستهای داعشی و فعال سازی ظرفیتهای آنها علیه امنیت ملی عراق ارائه شده است.
روندهای تاریخی نشان میدهند که آمریکاییها همکاریهای تنگاتنگی را با داعشیها داشته و دارند. حال میبینیم که با افزایش ناامنی در سوریه، داعشیها در مرز عراق نیز فعال شده اند و به دنبال توسعه ناامنیها به عراق هستند. در این میان، جالب است که آنتونی بلینکن از نخست وزیر عراق خواسته تا مانع از فعالیت گروههای مقاومت عراقی در مبارزه با تروریستهای تکفیری شود!
آنچه واضح است این نکته میباشد که آمریکاییها هرج و مرج و آشوب در غرب آسیا را در راستای منافع خود میبینند و کاملاً از آن حمایت میکنند. معادلهای که به نفع متحد نزدیک آنها یعنی رژیم اشغالگر قدس نیز است. از این رو، هوشیاری همگانی در مواجهه با توطئههای جدید آمریکا و اسرائیل کاملاً ضروری است.