طنین سنتر؛ مسعود پزشکیان رئیس جمهور کشورمان به تازگی در سفری برای شرکت در نشست دی ۸ (هشت کشور در حال توسعه جهان) عازم قاهره مصر شد. این رویداد با بازتابهای مختلفی همراه شد و به طور خاص بسیاری از رسانهها معطوف به این موضوع بودند که پس از سال ها، رئیس جمهوری از ایران عازم مصر شده است. پزشکیان در سفر به قاهره با مقامهای مختلف کشورهای عضو دی ۸ دیدار و رایزنی داشت. در این چهارچوب، در رابطه با سفر مذکور توجه به ۲ نکته ضروری به نظر میرسد.
اول اینکه در پی تحولات جاری در سوریه، سفر رئیس جمهور کشورمان به قاهره رویدادی کاملاً معنادار بود. نقش آفرینیهای گسترده ترکیه و رژیم اشغالگر قدس در معادله سوریه، بسیاری از کشورهای منطقه را نگران کرده و زمینههای مشترکی از همکاری و تعامل را برای آنها ایجاد کرده است.
به طور خاص مصری ها، این مساله را تهدیدی جدی علیه امنیت ملی خود ارزیابی میکنند، زیرا از یک سو، رژیم اشغالگر قدس به عنوان یک کنشگر متجاوز در جوار مرزهای مشترک با این کشور حضور دارد و از سوی دیگر، ترکیه اقدام به تشویق اخوان المسلمین در منطقه و مخصوصاً در سوریه میکند که این مساله نه مطلوب مصر و نه مطلوب دیگر کشورهای عربی منطقه نظیر امارات، عربستان و اردن است. مسائلی از این دست، در نوع خود این گزاره را نشان می دهد که احتمال ظهور ائتلافها و اتحادهای تازه در سطح منطقه با محوریت مقابله با جریان تنش آفرین در سطح منطقه که ترکیه، آمریکا و صهیونیستها در قالب آن کنشگری دارند، به شدت بالاست.
البته که در همین فضا ایران فضای مساعدی را برای احیای روابط خود با مصر یافته است. درست به همین دلیل است که بسیاری از قریب الوقوع بودن احتمال بازگشایی سفارتخانههای ایران و مصر در خاک یکدیگر سخن میگویند.
نکته دوم اینکه در جریان سفر رئیس جمهور کشورمان به مصر، وی رایزنیهای گستردهای با کشورهای عضو سازمان مذکور با محوریت تحولات جاری در غزه و لبنان نیز انجام داده است. این مساله نیز در نوع خود از تلاشهای سازمان یافته جهت تشدید فشارها به رژیم اشغالگر قدس جهت کاستن از سطح ماجراجوییهای منطقهایاش حکایت دارد.
موضوعی که یکی از محورهای اصلی دیپلماسی کشورمان در طی ماههای اخیر بوده که از جنگهای غزه و لبنان میگذرد. به طور کلی، آنچه واضح است این نکته میباشد که تحولات تازهای در سطح منطقه در حال شکلگیری است که در نوع خود میتوانند تامین کننده منافع ملی کشورمان باشند. از این رو، باید حضور و کنشگری فعال را در دستورکار داشت و از فرصتها نهایت بهره برداری را انجام داد.