۱۱:۲۶
۱۴۰۳/۱۱/۲۱
رصد (1329)

رسانه های داخلی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۴۳۸

پاسخ سخنگوی دولت به شایعات پیرامون استعفای رئیس‌جمهور
فاطمه مهاجرانی درباره برخی شایعات مطرح شده پیرامون استعفای رئیس‌جمهور با بیان اینکه حقیقتا برخی شایعات حتی ارزش پاسخگویی هم ندارند، گفت: دولت با تمام قوا در حال فعالیت و تلاش برای حل مشکلات مردم است. درحالی که برخی با اهداف خاص از استعفای رئیس جمهور سخن می‌گویند، دکتر پزشکیان در شهرستان جیرفت برخی از پروژه‌های عمرانی و صنعتی را افتتاح کردند و اینها همه نشان از عزم جدی دولت برای حل مسائل و پیشرفت و توسعه کشور دارد. / ایرنا
واکنش رسانه‌های اصلاحات به مواضع رهبر معظم انقلاب اسلامی
- روزنامه ایران درباره شرافتمندانه نبودن مذاکره با ترامپ نوشته است: تعبیر رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه در شرایط فعلی مذاکره با آمریکا شرافتمندانه نیست، کاملاً درست است، زیرا نوع برخورد آمریکایی‌ها به گونه‌ای است که می‌خواهند امور مدنظر خود را به ایران تحمیل کنند؛ بنابراین زمانی که نمی‌خواهند یا قادر نیستند از طریق نظامی به نتیجه دلخواه برسند، تهدید‌هایی را نسبت به دیگر کشور‌ها از جمله ایران مطرح می‌کنند و در فضای تهدید، بحث مذاکره را پیش می‌کشند. واضح است که آمریکایی‌ها به‌راستی دنبال مذاکره سازنده نیستند، بلکه صرفاً دنبال آن هستند تا اهداف خود را در فضای مذاکره مبتنی بر تهدید دنبال کنند. به همین دلیل به باور من شرافتمندانه نیست که در فضای تهدید، مذاکره را آغاز کنیم، بویژه اینکه آنان بودند که ابتدا مذاکره را لغو کردند و زیر میز زدند.
- روزنامه آرمان امروز با وجود صراحت بیانات رهبر معظم انقلاب باز هم خط مذاکره با ترامپ را پیش برده و می‌نویسد: شرایط سیاسی و امنیتی امروز ایران، بیش از هر زمان دیگری، نیازمند تصمیم‌گیری‌های دقیق، مدبرانه و حساب‌شده است. دولت دکتر پزشکیان که با حمایت مردمی که در انتخابات به آن رأی داده‌اند، مسیر دیپلماسی فعال و تعامل با کشور‌های مختلف جهان را در پیش گرفته است. سیاست خارجی دولت بر چهار اصل عزت، مصلحت، حکمت و اقتدار استوار است که همان چارچوب‌هایی است که رهبری برای تعاملات بین‌المللی ترسیم کرده‌اند. در این میان، دولت توانسته با عقلانیت و تدبیر، نیرو‌های تأثیرگذار مختلف را حول مسائل کلان کشور جمع کند و در مسیر مدیریت بحران‌های سیاسی و اقتصادی گام‌های ملموسی بردارد. پروژه وفاق ملی، به‌ویژه در عرصه داخلی، به‌عنوان یکی از راهبرد‌های دولت برای کاهش تنش‌ها و مدیریت اختلافات مطرح شد و هر چند در مسیر خود با موانع بسیاری مواجه شده است، اما نتایج مثبتی در پی داشته است. این مسیر، البته هنوز در مراحل اولیه است و برای تکمیل آن، تلاش‌های بیشتری نیاز است.
اظهارات جدید واعظی
محمود واعظی رئیس دفتر رییس جمهور دوازدهم گفت: اینکه پس از فرمایشات مقام معظم رهبری اقلیتی درصدد هستند تا اصل مذاکره را زیر سوال ببرند، با واقعیت منطبق نیست و نوعی تحریف از بیانات رهبری معظم صورت گرفته. از منظر حرفه‌ای تنها ابزار موثر دیپلمات‌ها برای تضمین و تقویت منافع ملی مذاکره در راستای پیشبرد اهداف کشور در عرصه سیاست خارجی است. مذاکره مستقیم با آمریکا غیر قابل اطمینان است. این آمریکایی‌ها بودند که یک طرفه از تعهد خارج شدند؛ باید حسن نیت خود را به نحوی اثبات کنند تا مجددا اعتماد لازم ساخته شود. آنچه رهبر معظم انقلاب تاکید فرمودند این است که آمریکا در گذشته بد عهدی کرده و امروز نیز تضمینی وجود ندارد که در اندیشه و عمل اصلاح شده باشد. استنباط بنده از وجوه مختلف سخنرانی ایشان این است که عدم مذاکره مستقیم و دو جانبه با آمریکا شرط انجام مذاکرات با ۱+۵ نیست، چون مذاکره مستقیم و صرف با آمریکا غیر قابل اطمینان است. در فرمایشات رهبری خدشه‌ای به مذاکره رفع تحریم‌های هسته‌ای با ۱+۵ وارد نشده است.
نقطه پایان هزینه از رهبر معظم انقلاب اسلامی
روزنامه جوان نوشت: در هفته‌های اخیر میزان نام بردن‌های دولتی‌ها و حامیانشان از رهبر معظم انقلاب اسلامی با هدف تأیید مذاکره و سیاست خارجی و برجام بالا رفته است. حامیان مذاکره با آمریکا برای اقناع منتقدان حزب‌اللهی خود از رهبری معظم خرج می‌کنند تا نظر خود را نظر رهبری و موضع آن منتقدان را ضد ولایت جا بزنند. سخنان رهبر معظم انقلاب علیه مذاکره با آمریکا و نام بردن از برجام به عنوان یک تجربه که ثابت می‌کند مذاکره با آمریکا «عاقلانه، هوشمندانه و شرافتمندانه» نیست، کذب بودن همه ادعا‌های موافقت رهبری در این زمینه را روشن می‌کند. جریان حامی «مذاکره با آمریکا» برای اثبات درستی موضع خود دو مدل استدلال را پیش می‌کشد؛ یک دسته برای مخاطب عمومی که با وعده درست شدن معیشت و بهبود وضعیت اقتصادی و گشایش‌های این چنینی به دنبال قانع کردن آنهاست و یک دسته منتقدان حزب‌اللهی که تلاش می‌کنند با انواع برچسب‌ها و از جمله مخالفت حزب‌اللهی‌ها با نظر رهبری، آنها را ساکت کنند.
واکنش جامعه مدرسین حوزه علمیه قم به بیانات رهبر معظم انقلاب
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد: بیانات راهبردی و راهگشای رهبر معظم انقلاب اسلامی، در دیدار با جمعی از فرماندهان و کارکنان نیروی هوایی و پدافند ارتش سرافراز جمهوری اسلامی ایران و هشدار جدی معظم له نسبت به تجربه تلخ مذاکره با آمریکای مستکبر، آن جا که در عین التفات به تلاش‌ها و زحمات فرزندان ملت در وزارت امور خارجه، می‌فرمایند: «با یک چنین دولتی مذاکره نباید کرد، مذاکره کردن عاقلانه نیست، هوشمندانه نیست، شرافتمندانه نیست»، در حقیقت یک فرمان و حکم حکومتی است و این هدایت‌ها باید در میدان سیاست و دیپلماسی اطاعت و اجرا گردد.
یک قدم جلوتر از فشار حداکثری
فرهیختگان نوشت: یادداشتی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، علیه ایران امضا کرده است، ابعاد گسترده‌ای از سیاست موسوم به «فشار حداکثری» را شامل می‌شود. در این یادداشت، آمده است که آمریکا اجازه نخواهد داد ایران به سلاح هسته‌ای و موشک‌های بالستیک قاره‌پیما دست یابد. چنین موضع‌گیری‌ای در ظاهر به سیاست‌های اعلامی پیشین دولت ترامپ شباهت دارد، یکی از مهم‌ترین محور‌های این یادداشت، دستور صریح به وزارت خزانه‌داری آمریکا برای اعمال فشار‌های اقتصادی شدیدتر علیه ایران است. به نظر می‌رسد این اقدامات شامل تحریم‌های جدید و همچنین اجرای دقیق‌تر و سخت‌گیرانه‌تر تحریم‌های قبلی خواهد شد. در بخش دیگری از این یادداشت، وزیر خارجه آمریکا مأمور شده است تا معافیت‌های تحریمی موجود را بازبینی و در صورت لزوم اصلاح کند یا بازگرداند. به‌ویژه، بر همکاری وزارت خارجه و وزارت خزانه‌داری برای اجرای کارزاری با هدف «به صفر رساندن صادرات نفتی ایران» تأکید شده است.
بازیگران مهم در تلاطم بازار ارز
روزنامه اطلاعات نوشت: در کنار عوامل سیاسی و روانی، نمی‌توان اثر دیگر بازیگران در بازار ارز ایران را نادیده انگاشت؛ از حجم بالای نقدینگی گرفته تا قاچاق سوخت، سرکوب ارزی در دهه‌های گذشته، تراز منفی تجاری و اجرا نکردن مقررات FATF از جمله گزاره‌های موثر بر بازار ارز به شمار می‌رود. در کنار این، نگاهی به رشد نقدینگی در شاخص‌های آماری بانک مرکزی نشان می‌دهد که حجم نقدینگی در آبان سال ۱۴۰۳ به رقم ۱/۹۳۹۲۲ هزار میلیارد ریال رسیده که نسبت به پایان سال ۱۴۰۲ معادل ۲/۱۹ درصد رشد داشته است؛ یعنی در هشت ماهه امسال حدود ۲۰ درصد به حجم نقدینگی کشور اضافه شده است. درهمین حال، دولت به دلیل صادرات نفت و گاز، بزرگترین دارنده ارز در کشور به شمار می‌رود و پس از آن صادرکنندگان فرآورده‌های پتروشیمی و محصولات معدنی که بیشترین صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص می‌دهند، بیشترین ارزآوری را برای کشور دارند؛ بنابراین بخش عمده‌ای از نیاز‌های ارزی کشور با مدیریت ارز حاصل از صادرات این سه بخش قابل تامین است.

گزارش خطا