بازتاب گسترده راهپیمایی ۲۲ بهمن در رسانههای بینالمللی
- خبرگزاری انگلیسی رویترز نوشت: «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری ایران در سخنان امروز خود، درحالیکه انبوه بسیاری از مردم در خیابانهای تهران شعار «مرگ بر آمریکا» سر میدادند، نسبت به صداقت آمریکا در ابراز تمایل برای مذاکره با تهران تردید کرد و گفت: "اگر آمریکا در مذاکرات صادق بود چرا ما را تحریم کرد؟ بهطور حتم تهران به دنبال جنگ نیست، اما تسلیم فشار خارجی نخواهد شد. "شرکتکنندگان در راهپیمایی شعارهای «مرگ بر آمریکا» و «مرگ بر اسرائیل» را فریاد زدند و شعارهای انقلابی را تکرار کردند که در سال ۱۹۷۹ موجب سرنگونی شاه مورد حمایت آمریکا شد.
- خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه «انبوهی از مردم پایتخت در میدان آزادی تهران گردهم آمدند»، گزارش داد: پزشکیان در جمع حاضران گفت: ترامپ میگوید «میخواهیم صحبت کنیم» و سپس تمام توطئهها را برای به زانو درآوردن انقلاب ما در یک یادداشت امضا میکند. ما به دنبال جنگ نیستیم، اما ایران هرگز در برابر بیگانگان سر تعظیم فرود نخواهد آورد.
- خبرگزاری روسی «ریانووستی»: گروه بزرگی از شرکتکنندگان از مناطق مختلف در حالی که پرچمهای ایران و تصاویر (شهید) «قاسم سلیمانی» فرمانده سابق نیروی قدس سپاه پاسداران را به عنوان نماد برجسته مقاومت در این کشور و نیز آیتالله «روحالله خمینی» (ره) بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران را در دست داشتند، برای برگزاری این راهپیمایی جمع شدند.
- خبرگزاری «آسوشیتدپرس» آمریکا به حضور گسترده مردم در راهپیمایی ۲۲ بهمن در دمای زیر صفر تهران اشاره و خاطرنشان کرد که شرکتکنندگان پرچمها و بنرهایی در محکومیت آمریکا و اسرائیل در دست داشتند و در برخی نقاط از مسیر، آنها را به آتش کشیدند.
قطبی سازان به دنبال استعفای پزشکیان
سایت فردا نوشت: پس از سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره غیرعاقلانه بودن مذاکره با آمریکا، شاهد شکلگیری دوقطبی جدیدی در عرصه سیاست ایران بودیم. برخی از طیفهای سیاسی و شخصیتها در تلاش بودند تا از این سخنان بهرهبرداری کرده و فشارها را بر دولت افزایش دهند. این گروهها با تلاش برای برچسبزدن به دیگر جریانهای انقلابی و اتخاذ رویکردی غیرملی، در پی ایجاد فضایی هستند که به چالش برای کشور منجر شود. در این میان، اصلاحطلبان رادیکال نیز با سرعت فضای سیاسی را به سمت تندتر شدن پیش میبرند و به دنبال استعفای مسعود پزشکیان هستند. هدف این اقدام، همراستا کردن دوقطبیسازان با یکدیگر است تا در نهایت استعفای پزشکیان بهعنوان یک مطالبه مشترک از سوی طیفهای مختلف سیاسی بهطور جدی مطرح شود. این تحولات نشان از پیچیدگی و گرهخوردگی مسائل سیاسی و اجتماعی کشور دارد که هر روز ابعاد جدیدی به خود میگیرد.
راهکار پیشنهادی به پزشکیان برای شرایط موجود
روزنامه اطلاعات نوشت: حال که احتمال انجام مذاکرات یا رسیدن به توافقی برای رفع تحریمها هم به حداقل رسید، بیش از هر زمان دیگری نیاز است تا دولت برنامههای خود را برای عبور از این وضع در شرایط تحریمی با روشنی و شفافیت تمام و بدون رودربایستی با جامعه در میان بگذارد و جامعه و فضای کسب و کار را از حالت انتظار و ابهام خارج کند. همه میدانیم که نیازمند اتخاذ تصمیمات سخت هستیم و همین طور برنامه و راه حل برای عبور از این مرحله. مردم فهیم ما نشان دادهاند که اگر صدق و صفا و راستکرداری و صداقت ببینند و عدم تبعیض و شفافیت و خدمت بیمنت، همراهی خواهند کرد؛ به شرطی که این سختی و دشواری اولاً دوران کوتاهی داشته باشد برای پایان بخشیدن و اتمام سختی مدام و ثانیاً صبر و تحمل فقط شامل ضعیفان و بیپناهان و طبقات فقیر و مستضعف جامعه نباشد.
دولت سایه آری، چوب لای چرخ نه!
محمدرضا باهنر در گفتگو با سایت جماران گفته است: در تمام کشورها وقتی یک حزب در انتخابات پیروز میشود، احزاب رقیبش دولت سایه تشکیل میدهد. اما دولت سایه نباید چوب لای چرخ دولت مستقر بگذارد و باید با رصد عادلانه و عالمانه آن، باعث تقویت کشور شود. اگر دولت سایه بخواهد به شیوهای کینهتوزانه دولت مستقر را رصد کند، در حقیقت به انقلاب ظلم میکند. در حالی که ما این کار را وظیفه خود میدانستیم. دولت سایه مدنظر آقای جلیلی هم اگر کارشکنی نکند و باعث ایجاد دوگانگی نشود، خوب است. در حالیکه اکنون بسیاری سعی دارند بر سر مسائلی مانند پذیرش FATF، فیلترینگ و حجاب دوگانگی ایجاد کنند. یکی میگوید مرگ بر فلانی دیگری میگوید درود بر فلانی!
متن گفتوگوی روحانی و پوتین درباره سوریه
مجله آگاهی نو در گزارشی متن مذاکره حسن روحانی و ولادیمیر پوتین، رؤسایجمهور ایران و روسیه درباره سوریه در سال ۱۳۹۲ را برای اولین بار منتشر کرده است: روحانی از پوتین پرسید: در سوریه چه کار میخواهی بکنی؟ پوتین در جواب با لحنی مردد گفت: فکر میکنی میشود اسد را نگه داشت؟ روحانی پاسخ داد: بله میشود؛ اما با اصلاحات. در نهایت رؤسایجمهور دو کشور به پیشنهاد پوتین توافق کردند نمایندگانی ویژه در امور سوریه تعیین کنند که به برنامهریزی درباره آینده اسد بپردازند. پوتین گفت من یک کشتی در ساحل مدیترانه و یک هواپیما در پایگاههایمان آماده کردهام تا در شرایط اضطراری بشار اسد بتواند به مسکو بیاید. این حرف پوتین، روحانی را تکان داد؛ یعنی پوتین آن قدر از سقوط اسد نگران بودکه به فکر اسباب فرار او بود؟! روحانی گفت: تمهید خوبی است. اما فقط خود اسد نفهمد. چون نباید فکر کند مفری برای او وجود دارد. باید بداند محکوم به مقاومت است. پوتین از روحانی پرسید: چرا آمریکا اینقدر از بشار اسد بدش میآید؟ روحانی جواب داد:، چون آمریکا میخواهد فردی که نوکرش باشد بر دمشق حکومت کند و اسد برای واشنگتن قابل اعتماد نیست.
خط خبری رسانههای اصلاحات
- روزنامه هممیهن به نقل از حمیدرضا جلائیپور نوشت: یک حرف ساده دلسوزان کشور این است: ما در دیپلماسی چه چیزی از ترکیه، عربستان، امارات و قطر کمتر داریم که مردم ایران به این وضعیت بد معیشتی دچار شوند؟ حاکمیت این مشکل را با عامل خباثت آمریکا و اسرائیل توضیح میدهد؛ ولی این توضیح برای این دلسوزان یکبُعدی است و اقناعکننده نیست. شایسته است دیپلماسی علنی و غیرعلنی در کنار دفاع امنیتی از کشور در تخفیف بحرانهای کشور نقش کلیدی ایفا کند. تلاش «دیپلماتیک» و پیگیر حاکمیت و دولت برای رفع تحریمها عنصری مفید برای رویارویی با بحرانهای آینده کشور است. این مشکل با حمله به دولت پزشکیان حل نمیشود. این مشکل شایسته است در سطح عالی نظام و با تصمیمات صریح در شورایعالی امنیتملی سامان یابد.
- روزنامه شرق: با ایجاد فضای تازه شاهد برخی اتفاقات نیز هستیم که نشان میدهد برخی جریانها به دنبال مصادره شرایط جدید کشور هستند. همچنان که بخشی از ویدئوی سخنان محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیسجمهوری که در مراسم روز خبرنگار بیان شده، دوباره در رسانهها بازنشر شده است. ظریف درباره مذکره با آمریکا گفته است «روی کلمه به کلمه برجام مذاکره شد، ولی ترامپ یکباره یک چیزی را امضا میکند و میگوید همه آن باطل است. با این آدم اصلاً میشود مذاکره کرد؟ آیا این جز یک نمایش تبلیغاتی است؟ اگر دنبال مذاکره هستید، ایران هیچوقت نگفته که مخالف مذاکرهایم. ما ثابت کردیم که طرفدار مذاکره هستیم، اما شما نشان دهید که مذاکره با شما ارزش وقت آدم را دارد».