۱۱:۲۶
۱۴۰۳/۱۱/۳۰
رصد (1338)

اندیشکده ها و رسانه های خارجی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۴۵۲

اسرائیل دل‌نگران ناو پهپادبر و توسعه قدرت دریایی ایران
جرزالم پست نوشت: ایران با رونمایی از ناو پهپادبر جدید خود، شهید باقری، تهدیدات خود علیه اسرائیل را شدت بخشیده است. این ناو که از یک کشتی تجاری تغییر کاربری داده شده، قابلیت حمل بالگرد‌ها و پهپاد‌ها را دارد و قدرت دریایی ایران را به‌طور قابل‌توجهی افزایش می‌دهد. این تحولات نگرانی‌هایی را در سراسر منطقه ایجاد کرده است. ساخت ناو هواپیمابر فرآیندی پیچیده، چندین ساله و پرهزینه است. مقامات اسرائیلی و بین‌المللی این توسعه را از نزدیک زیر نظر دارند، زیرا این ناو می‌تواند به‌عنوان یک پایگاه شناور برای پرتاب پهپاد‌ها و موشک‌ها عمل کند و تهدیدی برای خطوط کشتیرانی و ثبات منطقه باشد. از آنجا که ناو‌های هواپیمابر ابزار مهمی برای نمایش قدرت جهانی هستند، ورود شهید باقری به ناوگان ایران نشان‌دهنده تمایل این کشور به گسترش حضور دریایی خود است؛ امری که می‌تواند تنش‌ها را در خاورمیانه بیش از پیش افزایش دهد.
سیاست‌های ترامپ درقبال ایران
گروه بین‌المللی بحران گزارش داد: با پیروزی ترامپ در انتخابات، احتمال زیادی وجود دارد که دولت او بار دیگر سیاست "فشار حداکثری" را علیه ایران در پیش بگیرد. این سیاست شامل تحریم‌های اقتصادی شدید و افزایش فشار دیپلماتیک است. برخلاف دور اول ریاست جمهوری که ترامپ در نهایت با ایران به مذاکره پرداخت، در دور دوم، ممکن است تمایل کمتری برای مذاکره فوری با ایران وجود داشته باشد. دلیل این امر می‌تواند تجربه ناموفق مذاکرات قبلی و همچنین تغییرات در شرایط سیاسی ایران و منطقه باشد. برنامه هسته‌ای ایران همچنان به عنوان یک نگرانی اصلی برای دولت ترامپ مطرح خواهد بود. احتمالاً دولت ترامپ تلاش خواهد کرد تا با اعمال فشار بیشتر، برنامه هسته‌ای ایران را محدود کند یا به طور کامل متوقف سازد. دولت ترامپ ممکن است رویکرد تهاجمی‌تری در منطقه خاورمیانه در قبال ایران اتخاذ کند. این می‌تواند شامل تقویت حضور نظامی آمریکا در منطقه، حمایت بیشتر از متحدان منطقه‌ای ایران و افزایش فشار بر گروه‌های نیابتی ایران باشد.
روایت‌هایی خواندنی از جاسوسی اسرائیلی‌ها برای ایران
هفته نامه انگلیسی اکونومیست نوشت: در سال ۲۰۲۴، مقامات امنیتی اسرائیل از افزایش چشمگیر موارد جاسوسی شهروندان این کشور برای ایران ابراز نگرانی کرده‌اند. مورد مردخای (موتی) مامان، مردی ۷۲ ساله در سفری مخفیانه به ایران، مأموریت‌هایی مانند پنهان کردن پول و سلاح در اسرائیل و ارعاب عرب‌های اسرائیلی را پذیرفت. در ملاقات دوم با نیرو‌های اطلاعاتی ایران، به مامان پیشنهاد ۱۵۰ هزار دلار برای ترور بنیامین نتانیاهو، یوآو گالانت یا یکی از مقامات امنیتی اسرائیل داده شد، اما او اصرار داشت که تنها در قبال یک میلیون دلار این کار را انجام دهد. پس از مذاکرات ناموفق، او به اسرائیل بازگشت، اما توسط شین بت در فرودگاه بازداشت شد. عزیز نیسانوف، موسیقی‌دان اسرائیلی-آذری، بیش از ۱۰۰ هدف نظامی و استراتژیک اسرائیل، از جمله مقر موساد در گلیلات، پایگاه نیروی دریایی حیفا، سامانه گنبد آهنین و مقر ستاد کل ارتش اسرائیل را تحت نظر قرار داد. این تیم اطلاعاتی را در اختیار حزب‌الله قرار داد که به حملات موشکی علیه این تأسیسات منجر شد. همچنین، آشر بنیامین وایس، یک یهودی افراطی، مأموریت ترور یک دانشمند هسته‌ای اسرائیل را دریافت کرده بود، اما پیش از اقدام بازداشت شد. یوری الیاسپوف و جورجی آندری‌یف، دو سرباز ذخیره ۲۱ ساله ارتش اسرائیل، هم به‌دلیل مشکلات مالی اقدام به جاسوسی برای ایران کردند. الیاسپوف ویدیویی از عملکرد سامانه گنبد آهنین را برای عوامل ایرانی ارسال کرد. روند افزایش جاسوسی، نتیجه شکاف‌های اجتماعی و اقتصادی در اسرائیل، بی‌اعتمادی فزاینده به دولت و انگیزه‌های مالی است. کارشناسان امنیتی هشدار داده‌اند که در صورت ادامه این روند، جاسوسی برای دشمنان اسرائیل می‌تواند به یک بحران امنیتی گسترده تبدیل شود.
آیا ریاض می‌تواند ترامپ و ایران را به توافقی جدید برساند؟
سی ان ان: عربستان نگران است که تحولات منطقه، ممکن است تهران را به سمت ساخت سلاح هسته‌ای سوق دهد. ریاض به دنبال تضمین حضور خود در مذاکرات احتمالی است و تلاش می‌کند روابط بهبود یافته با ایران را برای پیشبرد این هدف استفاده کند. روابط عربستان و ایران پس از توافق چین‌محور سال ۲۰۲۳ بهبود یافته و حملات انصارالله به خاک عربستان کاهش یافته است. عربستان بر این باور است که یک توافق هسته‌ای جدید می‌تواند از بی‌ثباتی بیشتر جلوگیری کرده و به رشد اقتصادی منطقه کمک کند.
تقلای مصر برای دست‌وپا کردن یک طرح جایگزین به‌جای پیشنهاد ترامپ
نیوعرب نوشت: مصر در حال برنامه‌ریزی برای مقابله با پیشنهاد جنجالی دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا، برای تخلیه نوار غزه از ساکنان آن است. طرح مصر شامل تشکیل یک کمیته فلسطینی تحت نظارت تشکیلات خودگردان فلسطین (بدون مشارکت حماس) برای نظارت بر بازسازی غزه است. این پروژه که هزینه آن ده‌ها میلیارد دلار تخمین زده می‌شود، توسط شرکت‌های مصری و بین‌المللی اجرا خواهد شد. همچنین، احتمال استقرار نیرو‌های خارجی برای تأمین امنیت بازسازی مطرح شده، اما برخی کشور‌ها با حضور نظامی در غزه مخالف‌اند. یکی از موانع این طرح، لزوم برچیدن زیرساخت‌های گروه‌های مسلح فلسطینی، از جمله تونل‌های زیرزمینی است. اسرائیل نیز این طرح را رد کرده و بار‌ها اعلام کرده که مخالف حکومت فلسطینی در غزه است.
جنگ تعرفه‌ای با آمریکا به اتحادیه اروپا رسید
فایننشال‌تایمز گزارش داد که اتحادیه اروپا قصد دارد بر واردات تعدادی از محصولات آمریکا حاوی آفت‌کش‌های ممنوع در اتحادیه اروپا تعرفه اعمال کند. در این گزارش آمده که اتحادیه اروپا با این اقدام قصد دارد سیاست تجاری دوجانبه ترامپ را در پیش بگیرد تا به جای پایبندی به قوانین و استاندارد‌های تجارت جهانی، خودش به‌طور مستقل درباره واردات محصولات خاص از کشور‌هایی مثل آمریکا تصمیم بگیرد.
پشت پرده فشار‌ها برای اخراج فلسطینی‌ها از غزه
پایگاه خبری مدرن دیپلماسی نوشت: آمریکا و اسرائیل از سال ۲۰۲۳ درصدد بوده‌اند تا بندر غزه را تصاحب و آن را به پروژه کانال بن‌گوریون اسرائیل ملحق کنند. هدف این پروژه، ایجاد کریدور اسرائیل- هند-اروپا است که می‌تواند به رؤیای اقتصادی اسرائیل و حذف وابستگی به مسیر‌های فعلی حمل و نقل کمک کند. در این میان، مصر و چین نیز در حال رقابت برای تقویت جایگاه کانال سوئز و جاده ابریشم خود هستند. پیشنهادات اقتصادی آمریکا و اسرائیل برای تصاحب منابع و زیرساخت‌های منطقه، فشار بر فلسطینی‌ها، چین و مصر را افزایش داده است. چین و ایران پیشنهاد ایجاد همکاری‌های اقتصادی چندجانبه را مطرح کرده‌اند تا این رقابت‌ها به همزیستی مسالمت‌آمیز تبدیل شود. پیشنهاد اصلی چین شامل ادغام اقتصادی مسیر‌های تجاری ایران، اسرائیل و مصر برای کاهش تنش‌های منطقه‌ای و ایجاد منافع متقابل است.

گزارش خطا