۱۱:۲۶
۱۴۰۳/۱۲/۱۲
1403/12/12

رصد خارجی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۴۸۸

مذاکرات با ایران از دید موسسه آمریکایی

موسسه آمریکایی گیتستون نوشت: جمهوری اسلامی ایران یک دولت انقلابی است که به مأموریتی ایدئولوژیک فراتر از دیپلماسی سنتی متعهد است. هویت این نظام بر پایه ضدآمریکایی بودن، یهودستیزی و گسترش انقلاب اسلامی در سراسر جهان بنا شده است. این ایدئولوژی قابل مذاکره نیست، بلکه رکن اساسی بقای نظام محسوب می‌شود. اگر جمهوری اسلامی از این اصول دست بکشد، عملاً هویت خود را از بین خواهد برد. در نتیجه، دشمنی با ایالات متحده و اسرائیل نه یک سیاست موقتی، بلکه بخشی جدایی‌ناپذیر از ماهیت نظام است. توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ (برجام) نمونه‌ای از شکست سیاست‌های مماشات غرب بود. ایران از این توافق برای دریافت میلیارد‌ها دلار منابع مالی و رفع تحریم‌ها استفاده کرد، اما نه‌تنها رفتار خود را تغییر نداد، بلکه فعالیت‌های نظامی و نفوذ منطقه‌ای خود را افزایش داد. پس از چهار دهه تجربه، دیگر باید روشن شده باشد که جمهوری اسلامی ایران نه قابل مذاکره است و نه مایل به تغییر رفتار خود. این نظام یک دولت ایدئولوژیک است که تنها به دنبال تضعیف و مقابله با نظم جهانی غربی است.

روسیه هرگز هویت مستقل اوکراین را نپذیرفته و نمی‌پذیرد

نشریه آمریکایی نشنال اینترست نوشت: با نزدیک شدن پایان جنگ روسیه و اوکراین، نگرانی‌هایی در مورد احتمال دستکاری روسیه در مذاکرات صلح برای رسیدن به شرایط مطلوب برای پوتین مطرح شده است. در حالی که ترامپ بر توانایی خود در ایجاد صلح پایدار تأکید دارد، هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که روسیه آماده سازش باشد. اهداف روسیه فراتر از جلوگیری از پیوستن اوکراین به ناتو است و شامل تسلط بر حاکمیت اوکراین می‌شود. در مذاکرات آتی، خطر اصلی این است که آمریکا در دام وعده‌های صلح روسیه بیفتد و راه‌حلی را بپذیرد که اوکراین را به یک کشور ضعیف و بی‌دفاع تبدیل کند. همچنین، روسیه ممکن است فشار بیاورد که انتخابات اوکراین بلافاصله پس از آتش‌بس برگزار شود، که با توجه به ناآرامی و خستگی جامعه اوکراینی، زمینه را برای پیروزی یک نامزد طرفدار روسیه فراهم می‌کند.

دیدار ترامپ و زلنسکی یک کمین گاه برنامه‌ریزی‌شده بود

مجله آمریکایی آتلانتیک نوشت: دیدار رئیس‌جمهور دونالد ترامپ و معاونش، جی. دی. ونس، با رئیس‌جمهور اوکراین، ولودیمیر زلنسکی، در کاخ سفید به صحنه‌ای تحقیرآمیز و برنامه‌ریزی‌شده برای ضربه زدن به یک متحد آمریکا تبدیل شد. ترامپ و ونس با ادبیاتی مشابه کرملین، زلنسکی را مورد حمله قرار دادند و او را به بی‌احترامی و نافرمانی متهم کردند. این برخورد نه‌تنها توهینی به اوکراین، بلکه نشانه‌ای از تمایل ترامپ به پایان جنگ بر اساس شروط روسیه بود. ترامپ، با خیانت به تعهدات تاریخی آمریکا، نظم بین‌المللی را به خطر انداخته و به دیکتاتور‌هایی مانند پوتین این پیام را داده که او "یکی از آنها" است. دیدار ترامپ و زلنسکی به‌عنوان یکی از تاریک‌ترین روز‌های دیپلماسی آمریکا ثبت خواهد شد؛ روزی که در آن کاخ سفید به یک متحد خیانت کرد و در‌های نظم جهانی به روی خودکامگان باز شد.

واکنش روسیه به دیدار زلنسکی و ترامپ

مدودف، معاون شورای امنیت روسیه در واکنش به این اظهارات و دیدار زلنسکی با ترامپ به خبرگزاری ریانووستی گفت: «حال که دیدار زلنسکی با ترامپ به نتیجه نرسیده، چه سرنوشتی در انتظار رهبران اروپایی و کشورهایشان است که از زلنسکی حمایت کرده‌اند؟» او در ادامه گفت «آن‌ها کمی سروصدا خواهند کرد و پست‌های مشابهی در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کنند، اما در نهایت سر جای خود می‌نشینند» و در اظهاراتی تند علیه اروپا افزود: «اروپا یک پیرزن ناتوان و غرغرو است که بدون حمایت آمریکا قادر به ادامه حیات نیست.»

نقشه شوم رژیم صهیونیستی برای سوریه

روزنامه «رأی الیوم» که در لندن منتشر می‌شود، اشاره کرده است که به رغم تجاوزات رژیم صهیونیستی به سوریه، در این مدت هیچ بیانیه‌ای از سوی الجولانی علیه رژیم صهیونیستی صادر نشده است. علاوه بر این، حکومت تحت کنترل او به رسانه‌های سوری دستور داده است که از به کار بردن عباراتی مانند «دشمن اسرائیلی» یا «صهیونیست‌ها» خودداری کنند. روزنامه اسرائیلی «اسرائیل هیوم» افشا کرده است که یک جلسه محرمانه در کابینه اسرائیل برگزار شده است که در آن پیشنهاد تشکیل یک کنفرانس بین‌المللی برای تقسیم سوریه به چندین منطقه خود مختار مطرح شده است. در این جلسه محرمانه، درباره تغییرات احتمالی در سوریه با تمرکز بر نقش الجولانی و همچنین نگرانی‌های مربوط به امنیت دو اقلیت مورد حمایت اسرائیل، یعنی دروزی‌ها و کردها، بحث و تبادل نظر شد. هدف اصلی این طرح، تأمین امنیت مرز‌های شمالی اسرائیل عنوان شده است.

روایت رسانه عبری از جزئیات اولیه طرح مصر برای غزه

واللا نیوز در گزارشی اعلام کرد، بدر عبد العاطی وزیر خارجه مصر در دیدار با محمد مصطفی نخست وزیر و وزیر خارجه تشکیلات خود گردان فلسطین جزئیاتی از ابتکار عمل مصر برای بازسازی نوار غزه را اعلام کرد و گفت: طرح مصر برای بازسازی نوار غزه در برگیرنده تشکیل کمیته اداره این منطقه برای شش ماه خواهد بود، در چارچوب این طرح نیرو‌های پلیس وابسته به تشکیلات خودگردان به مصر اعزام و بعد از طی کردن دوره‌های مختلف آموزشی نحوه مدیریت امنیتی نوار غزه را فرا خواهند گرفت.

آفریقا محل رقابت آتی چین و ایالات متحده

موسسه آمریکایی استیمسون نوشت: با افزایش نیاز جهانی به مواد معدنی حیاتی، چین و ایالات متحده هر دو به آفریقا روی آورده‌اند تا تقاضای رو به رشد خود را برآورده کنند. در زمانی که رقابت اقتصادی جهانی و تنش‌های ژئوپلیتیکی در حال افزایش است، آفریقا به منطقه‌ای استراتژیک برای سرمایه‌گذاری، به‌ویژه در زمینه مواد معدنی حیاتی، تبدیل شده است. مواد معدنی حیاتی از جمله کبالت، لیتیوم و نیکل برای فناوری‌های مدرن از خودرو‌های برقی (EVs) تا زیرساخت‌های انرژی تجدیدپذیر حیاتی هستند و نقش کلیدی در گذار جهانی انرژی ایفا می‌کنند. اگرچه ایالات متحده در سال ۲۰۲۳ به‌طور کلی سرمایه‌گذاری بیشتری در آفریقا انجام داد، چین با اختلاف زیاد بازیگر اصلی در مواد معدنی حیاتی است.

گزارش خطا