آیا ایران به استراتژی جدید روی آورده است؟
روزنامه صهیونیستی جرزالم پست نوشت: ایران اخیراً دیپلماسی منطقهای خود را تسریع کرده است. رسانههای دولتی ایران گزارش دادهاند که این تلاشها برای مقابله با تهدیدهای آمریکا و اسرائیل انجام میشود. گزارشهایی منتشر شده مبنی بر اینکه روسیه ممکن است میانجیگری بین ایران و آمریکا را بر عهده بگیرد. در همین حال، ایران به دنبال ترمیم جایگاه خود در منطقه است. ایران در حال اجرای سیاست «اول همسایگان» است که شامل تقویت روابط با عراق، ترکیه، عمان و کشورهای منطقه میشود. این استراتژی شباهتهایی به سیاست «مشکلات صفر» ترکیه در دهه ۲۰۰۰ دارد، اما ایران همچنان با چالشهایی در روابط منطقهای مواجه است.
غرب به دنبال شعلهور کردن آتش بحران در منطقه
خبرگزارس روسی تاس نوشت: نماینده بریتانیا در جلسه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، که از طرف آلمان، فرانسه و آمریکا صحبت میکرد، تهدید کرد که در صورت عدم تمکین ایران به خواستههای غرب، این پرونده ممکن است به شورای امنیت سازمان ملل ارجاع شود. اولیانوف، نماینده دائم روسیه در سازمانهای بینالمللی وین با انتقاد از موضعگیری غرب گفت که انگار غربیها فکر میکنند خاورمیانه بیش از حد آرام است و حالا وقت ریختن بنزین بر روی آتش است. پس از خروج آمریکا از برجام در سال ۲۰۱۸ و اعمال مجدد تحریمها، ایران نیز متقابلاً برخی از تعهدات خود را کاهش داده و نظارتهای فراتر از توافق پادمان آژانس را متوقف کرده است. با شدت گرفتن فشارهای غرب، امکان دارد که پرونده ایران به شورای امنیت برده شود و این موضوع بحران تازهای را در منطقه ایجاد کند.
اقتصاد ایران در ۲۰۲۵
بر اساس پیشبینیهای صندوق بینالمللی پول، اقتصاد ایران در سال ۲۰۲۵ با رشد ۳.۱ درصدی مواجه خواهد شد و تولید ناخالص داخلی به ۴۶۳ میلیارد دلار خواهد رسید. همچنین، نرخ تورم در این سال به ۲۹.۵ درصد کاهش مییابد که پایینترین نرخ تورم طی ۴ سال گذشته است. در حوزه انرژی، تولید نفت ایران در سال ۲۰۲۵ به ۳.۱ میلیون بشکه در روز و تولید گاز معادل ۵.۲ میلیون بشکه نفت در روز پیشبینی شده است. پیشبینی میشود مجموع تجارت خارجی ایران در سال ۲۰۲۵ به بیش از ۲۴۰ میلیارد دلار برسد. بانک جهانی در گزارشی دیگر، رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۵ را ۳ درصد پیشبینی کرده است که نسبت به رشد ۵ درصدی سال ۲۰۲۳ کاهش نشان میدهد. پیشبینیها نشاندهنده بهبود نسبی در برخی شاخصهای اقتصادی ایران در سال ۲۰۲۵ هستند، اما همچنان چالشهایی مانند نرخ تورم بالا و کاهش رشد اقتصادی وجود دارد که نیازمند توجه و برنامهریزی دقیق است.
اسرائیل قادر به مهار ایران نیست
مجله آمریکایی وال استریت ژورنال نوشت: اسرائیل با همه توان نظامیاش، نمیتواند تهدید اصلیاش، ایران، را شکست دهد. نابودی تأسیسات زیرزمینی هستهای ایران برای اسرائیل دشوار است؛ محاسبات و امواج فشار باید دقیق باشد. اما با کمک آمریکا، اسرائیل میتواند نیروهای نیابتی ایران در شامات را متوقف کند یا جلوی نفوذ ایران به اردن را بگیرد. ایرانِ هستهای میتواند عرضه نفت را مختل کند یا زیرساختهای شکننده عربستان را هدف قرار دهد. سعودیها حالا اسرائیل را از اقدام نظامی علیه برنامه هستهای ایران بازمیدارند، چون تبعات آن را پیشبینی میکنند. محدودیتهای اسرائیل را نباید نادیده گرفت و توانش را بیش از حد بزرگنمایی میکند. پیمان ابراهیم بدون شکست ایران توسط آمریکا، عربستان را به امضاکنندگان اضافه نمیکند و پایه اتحاد ضدایرانی نخواهد شد. اقدام نظامی اسرائیل علیه ایران بدون مشارکت جدی آمریکا، جنگی را آغاز میکند که واشنگتن نمیتواند از آن اجتناب کند.
مراسم تشییع سیدحسن نصرالله از دید اندیشکده آمریکایی
اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک نوشت: حزبالله به شدت به یک راه نجات نیاز داشت تا آیندهاش در لبنان را تضمین کند. حضور گسترده در مراسم تشییع نصرالله در ۲۳ فوریه شاید این راه نجات را فراهم کرده باشد و بیروت را از خلع سلاح یا تضعیف جایگاه داخلیاش بازدارد. حزبالله قدرت داخلیاش را نه فقط از سلاح، بلکه از محبوبیت گسترده میان شیعیان لبنانی، که احتمالاً بزرگترین و سریعترین گروه در حال رشد لبنان هستند، میگیرد. نظرسنجیهای ژانویه و سپتامبر ۲۰۲۴ نشان داد که بین ۸۹ تا ۹۳ درصد شیعیان لبنانی از حزبالله حمایت میکنند. این حمایت گسترده مدل «ملت حزبالله» را بازتاب میدهد که در نامه سرگشاده ۱۹۸۵ بر «پاسخگویی به تودهها» بیش از کنترل سرزمینی تأکید داشت. حضور عظیم در تشییع نصرالله، که بین ۷۰۰،۰۰۰ تا ۹۰۰،۰۰۰ نفر تخمین زده شد، پیامی به دولت و مخالفان داخلی بود: حمله به حزبالله، حمله به شیعیان است.
نگاهی به تمام طرحهای سیاسی برای اداره غزه
مجله آمریکایی فارن پالیسی درخصوص طرحهای مختلف برای اداره غزه نوشت: ۱. طرح ترامپ: خواستار انتقال دائمی همه فلسطینیها از غزه به اردن و مصر است. اگر مصر و اردن موافقت نکنند، ترامپ گفته «ممکن است کمکها را قطع کند». سپس آمریکا غزه را «تصاحب» کرده و مسئولیت پاکسازی و بازسازی آن را بر عهده میگیرد. ۲. طرح لاپید: موسوم به «راهحل مصری»، پیشنهاد میدهد مصر برای ۸ تا ۱۵ سال امور داخلی و امنیتی غزه را کنترل کند و با همکاری کشورهای خلیج و جامعه جهانی، غزه را بازسازی و خلع سلاح کند. مصر بدهی خارجی ۱۵۵ میلیارد دلاری خود را از متحدان دریافت میکند. ۳. طرح مصر: در اجلاس قاهره، کشورهای عربی طرح ۵۳ میلیارد دلاری بازسازی غزه در پنج سال را تصویب کردند. این طرح شامل پاکسازی آوار، ساخت مسکن، فرودگاه و بندر است. حماس قدرت را به کمیتهای از تکنوکراتهای مستقل واگذار میکند و سازمان ملل نیروی حافظ صلح مستقر میکند. این طرح از راهحل دو کشوری حمایت میکند.
حماس آماده رویارویی با صهیونیستهاست
روزنامه صهیونیستی یدیعوت آحارانوت: در هفتههای اخیر، حماس بهطور گسترده برای مقابله با «اسرائیل» آماده شده، چراکه مرحله اول آتشبس بدون هیچ مذاکرهای درباره مرحله دوم به پایان رسیده است. به احتمال زیاد، این گروه از درگیریهای گذشته درسهایی گرفته، دهها بمب جدید کار گذاشته، هزاران نیروی مسلح را در شهر غزه پس از بازگشت از جنوب این منطقه مستقر کرده، سکوهای پرتاب موشک را آماده نموده و ساختارهای جنگی خود را سازماندهی کرده است.
ژاپن هدف بعدی هجمههای ترامپ
ترامپ با انتقاد از معاهده امنیتی میان آمریکا و ژاپن: ۲ کشور شرایط یکسانی در این توافقنامه ندارند. ایالات متحده بر اساس این توافق باید از ژاپن محافظت کند، اما متحد آسیایی چنین وظیفهای ندارد. ️روابط توکیو با واشنگتن منجر شده که ژاپن درآمد قابل توجهی کسب کنند، اما این کشور در هیچ شرایطی وظیفه دفاع از ایالات متحده را ندارد. ترامپ با اعتراض به کمبود بودجه دفاعی کشورهای اروپایی در ناتو هم گفته اگر آنها پول ندهند من از آنها دفاع نخواهم کرد.
آغاز اختلاف نظر ماسک و ترامپ؟
ایندیپندنت انگلیسی نوشت: ترامپ به کابینه خود هشدار داد که ایلان ماسک و کارکنانش در اداره کارایی دولت نمیتوانند بدون اجازه آنها کارگران را اخراج کنند. ماسک، مدیرعامل اسپیساکس که به عنوان «کارمند ویژه دولت» در DOGE فعالیت میکند، در این نشست حضور داشت. ترامپ در تروث سوشال نوشت: «ما جلسهای با اکثر وزرا، ایلان و دیگران داشتیم که بسیار مثبت بود. مهم است که سطوح را به جایی که باید باشد کاهش دهیم، اما نگه داشتن بهترین و مولدترین افراد هم مهم است.»
جنگ تعرفهای ترامپ اقتصاد آمریکا را متزلزل خواهد کرد
مجله خبری آمریکایی فارن پالیسی نوشت: بازارهای سهام آمریکا نهتنها سودهای پس از پیروزی ترامپ را از دست دادهاند، بلکه همچنان در حال سقوطاند. نگرانی اصلی این است که سیاستهای اقتصادی ترامپ، بهویژه در تجارت، رشد را کند کرده و فدرال رزرو را مجبور به کاهش نرخ بهره کند تا تورم ناشی از تعرفهها و قیمتهای بالاتر را جبران کند. بازارهای اوراق قرضه جهانی به دلیل تعرفهها و تصمیم اروپا برای هزینه در تسلیحات، در حال حراجاند. اعتماد مصرفکننده سریعتر از سه سال گذشته افت کرده، چون مردم از قیمتهای بالاتر ناشی از تعرفهها نگراناند و کشاورزان، برخلاف ادعای ترامپ، «لذت نمیبرند»؛ چین در تلافی تعرفهها، بیش از ۲۰ میلیارد دلار از بازارهای کشاورزی آمریکا را هدف گرفته است. دلار آمریکا در برابر سبد ارزهای جهانی افت کرده، که نشاندهنده بیاعتمادی عمیق است. وضعیت اشتغال هم بهتر نیست؛ استخدام جدید کند شده و پیشبینیها برای رشد ۲۰۲۵ کاهش یافته است. فعالان حملونقل و تجارت هم با جنگهای تجاری متغیر ترامپ درگیر مشکلاتاند.