روایتهای بین المللی درباره متن نامه ارسالی ترامپ به ایران
- خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس: تمرکز این نامه بر برنامه هستهای به سرعت در حال پیشرفت تهران است.
- خبرگزاری انگلیسی رویترز: ترامپ میگوید که میخواهد درباره توافق هستهای با ایران مذاکره کند و در نامهای که به ایران ارسال کرده، پیشنهاد گفتوگو با جمهوریاسلامی را مطرح کردهاست، زیرا غرب نگران است ایران به سرعت به توانایی ساخت سلاح اتمی نزدیک شود.
- رسانه آمریکاییای. بی. سی نیوز: افزایش میزان اورانیوم غنیشده ایران، فشار بیشتری بر ترامپ وارد میکند. او بارها گفته آماده مذاکره با جمهوریاسلامی است و درعینحال فروش نفت ایران را بهعنوان بخشی از سیاست «فشار حداکثری» هدف قرار دادهاست.
- خبرگزاری آمریکایی آکسیوس: این اقدام ترامپ بهدنبال اقدام مشابهی ازسوی باراک اوباما، رئیسجمهور سابق آمریکا صورت میگیرد که در سال ۲۰۰۹ نامهای به رهبر ایران ارسال و در آن، پیشنهاد مذاکره برسر توافق هستهای را مطرح کرد.
- اسرائیل هیوم: ترامپ امیدوار است با این اقدام، ایران را برای گفتوگو درباره برچیدن صلحآمیز برنامه هستهای خود از طریق توافق ترغیب کند. کاخسفید تا این لحظه از توضیح اینکه آیا خطاب نامه به رهبر ایران بوده یا نه، خودداری کردهاست.
تهدید جدیدآمریکا علیه ارتش لبنان
نیوعرب نوشت: لایحهای جدید به نام «قانون پیجر» توسط گرگ استوب، نماینده جمهوریخواه کنگره آمریکا از فلوریدا، ارائه شده که هدفش قطع کمک مالی آمریکا به ارتش لبنان است، مگر اینکه حزبالله و جنبش امل، متحد شیعه آن، کاملاً خلع سلاح شوند. این لایحه فشار بیشتری بر بیروت برای کاهش نفوذ حزبالله و امل وارد میکند و به عملیات موساد در سپتامبر گذشته اشاره دارد که با انفجار هزاران پیجر، دهها کشته و هزاران زخمی برجای گذاشت. طبق پیشنویس منتشرشده توسط «عربستان مستقل»، کمک به ارتش لبنان تا زمانی که وزیر خارجه آمریکا به کنگره اطمینان ندهد که لبنان شرایطی مثل لغو بهرسمیتشناختن حزبالله و بلوک پارلمانی «وفاداری به مقاومت» و جنبش امل به رهبری نبیه بری را اجرا کرده، متوقف میشود.
پیام چین به ترامپ: نمیتوانی ما را متوقف کنی!
شبکه خبری آمریکایی سی ان ان نوشت: در حالی که ترامپ هفته گذشته تعرفههای اضافی بر تمامی واردات چین را به ۲۰ درصد افزایش داد، دولت چین به دونالد ترامپ اعلام کرده است که آمریکا قادر به توقف روند صعود این کشور نخواهد بود. پس از چالشهایی نظیر محدودیتهای کووید، بحران بخش املاک و مناقشات فناوری با آمریکا، چین در حال بازسازی اعتماد به نفس خود است. موفقیت شرکتهایی، چون BYD در خودروهای برقی و DeepSeek در هوش مصنوعی، نشانههایی از پیشرفت است. با وجود موانعی، چون بیکاری جوانان، دولت با هدف رشد ۵ درصدی و تمرکز بر فناوری، خود را برای مقابله با فشارهای اقتصادی آماده میسازد.
فرستاده ترامپ: توافق با حماس، امکانپذیر است
«آدام بوهلر» فرستاده رئیسجمهور آمریکا مدعی شد که «ما خواستار توافق با حماس از طریق گفتوگو هستیم». بوهلر در گفتوگو با شبکه خبری العربیه گفت: نشست با حماس بسیار مثبت بود، پس از گفتگوی من با حماس، نشانههای مثبتی برای پایان بخشیدن به جنگ غزه وجود دارد. وی با بیان اینکه ما متعهد به پایان بخشیدن جنگ غزه و آزادی تمامی گروگانها هستیم، مدعی شد: ما با حماس آتشبس طولانیمدتی را بررسی کردیم که شامل خلع سلاح این گروه هم میشود».
ادامه حمایت صهیونیستها از دروزیهای سوریه
یسرائیل کاتس، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی: به زودی به کارگران دروزی اجازه داده خواهد شد که در شهرکهای (صهیونیستنشین) در جولان (اشغالی) مشغول کار شوند. کابینه اسرائیل با ارائه برنامه کمکهای بیسابقه به طایفه دروزی و چرکس موافقت کرد و ما به تقویت حضور طایفه دروزی و حمایت از برادران آنها در سوریه ادامه خواهیم داد. ما از دروزیها در سوریه در برابر هر گونه تهدیدی حمایت خواهیم کرد.
ترامپ، پوتین و توافقی شبیه مونیخ برای اوکراین؟
مجله آمریکایی آتلانتیک نوشت: دولت ترامپ در حال ارائه امتیازات گسترده به پوتین برای توافقی درباره اوکراین است، بدون آنکه در ازای آن چیزی بخواهد. این رویکرد به معامله مونیخ در سال ۱۹۳۸ شباهت دارد، زمانی که چمبرلین امتیازات گستردهای به هیتلر داد، اما او چند ماه بعد کل چکسلواکی را اشغال کرد. پوتین هیچ تمایلی به آتشبس یا توافق ندارد. هدف او نابودی اوکراین به عنوان یک کشور مستقل، سرکوب زبان و فرهنگ اوکراینی و الحاق این کشور به روسیه است. پوتین همچنین خواستار کنار رفتن زلنسکی، تضعیف ارتش اوکراین و قطع ارسال تسلیحات غربی به این کشور شده است. ترامپ در حال فشار بر اوکراین برای پذیرش این خواستههاست، اما پوتین حتی در مقابل این امتیازات نیز عقبنشینی نکرده است. ترامپ در حال تضعیف ناتو و اروپا، و تقویت موقعیت پوتین است.
حمله به ایران برنامه هستهای ایران را تنها برای چندماه مختل میکند
اندیشکده آمریکایی Responsible Statecraft نوشت: حمله نظامی به ایران نه تنها غیرقانونی است، بلکه به لحاظ استراتژیک نیز بیاثر خواهد بود. ایران تهدیدی وجودی برای آمریکا محسوب نمیشود و تنها یک چالش امنیتی برای اسرائیل و پایگاههای نظامی آمریکا در منطقه به شمار میآید. سیاست «مهار ایران» از طریق فشار حداکثری و اقدامات نظامی، نتایج معکوس خواهد داشت. ارزیابیهای اطلاعاتی آمریکا نشان میدهد که حمله به تأسیسات هستهای ایران، تنها برنامه این کشور را برای «چند هفته یا چند ماه» عقب خواهد انداخت، بدون اینکه توانایی بازسازی آن را از بین ببرد. علاوه بر این، حمله نظامی به ایران، هرگونه تلاش برای دیپلماسی را نابود خواهد کرد. خبر احتمال همکاری روسیه و آمریکا برای کنترل برنامه هستهای ایران نشان میدهد که گزینههای بهتری برای مواجهه با این بحران وجود دارد. ساختن ائتلافی جهانی برای مهار برنامه هستهای ایران، گزینهای منطقیتر از سیاست فشار حداکثری و حمله نظامی است. واشنگتن باید در برابر سیاستهای غیرسازندهای که رویکرد دیپلماتیک را تضعیف میکنند، موضعگیری کند، از جمله مهار تمایلات اسرائیل برای تغییر توازن امنیتی منطقه از طریق رویکردهای نظامیمحور.