۱۱:۲۶
۱۴۰۳/۱۲/۲۱
1403/12/21

رصد خارجی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۵۱۳

ایران هسته‌ای، عربستان را هم هسته‌ای می‌کند

روزنامه گاردین در تحلیلی نوشت: با توجه به عقب‌نشینی سریع دموکراسی در ایالات متحده تحت رهبری ترامپ، الگوبرداری از یک دفترچه راهنمای اقتدارگرایانه و گرایش به خصومت آشکار نسبت به متحدان سابق خود، نتیجه منطقی در مورد استفاده از سلاح‌های هسته‌ای که امروزه تقریباً به طور معجزه‌آسایی به تعداد انگشت شماری از کشور‌ها محدود شده است، نیازی به تخیل زیادی ندارد. ژاپن، کره جنوبی، استرالیا و کانادا همگی دلایل واضحی برای دنبال کردن سلاح هسته‌ای دارند و اگر ایران به نقطه گریز برسد، عربستان سعودی به سرعت به این مسابقه خواهد پیوست.

افزایش هزینه‌های انتقال نفت ایران

خبرگزاری بین‌المللی بلومبرگ نوشت: چین، بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران، تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا را به رسمیت نمی‌شناسد، اما فشار‌های بین‌المللی باعث شده برخی بنادر و شرکت‌های حمل‌ونقل از همکاری با نفتکش‌های تحریم‌شده خودداری کنند. نرخ اجاره یک نفتکش غیرتحریم‌شده برای مسیر مالزی به چین به ۵ تا ۶ میلیون دلار رسیده که ۵۰ درصد افزایش نسبت به سال گذشته را نشان می‌دهد. همچنین، استفاده از نفتکش‌های کوچک‌تر و پرهزینه‌تر افزایش یافته است. با وجود این مشکلات، تجارت نفت ایران با چین متوقف نشده است. آمریکا احتمالاً با تحریم‌های ثانویه شدیدتر بر کشور‌هایی مانند هند و امارات فشار خواهد آورد و ممکن است به توقف و بازرسی نفتکش‌های ایرانی روی بیاورد. با این حال، بازار همچنان به دنبال روش‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها است و احتمال توقف کامل تجارت نفت ایران با چین بسیار کم است. با وجود تحریم‌ها، صادرات نفت ایران به چین همچنان ادامه دارد. در ماه گذشته، حجم صادرات به بالاترین میزان در ۴ ماه اخیر رسید که بخشی از آن به دلیل عقب‌افتادگی محموله‌های ماه قبل بوده است. با این حال، تخفیف نفت ایران برای خریداران چینی کاهش یافته و از ۱ تا ۱.۵ دلار در هر بشکه به ۰.۵ تا ۱ دلار رسیده است.

هزینه‌سازی پهپاد‌های ایران برای آمریکا

ماهنامه آمریکایی فارن افرز نوشت: آمریکا پیشرفته‌ترین ناوگان هوایی جنگی را در جهان دارد که به لطف ناوگان گسترده سوخت‌رسانی خود، از دسترسی جهانی برخوردار است. اما اکنون برتری هوایی آمریکا در حال کاهش است. دشمنان آمریکا مانند ایران و گروه‌های نیابتی‌اش با استفاده از پهپاد‌های ارزان‌قیمت حملات موثری انجام می‌دهند که هزینه مقابله با آنها برای آمریکا بسیار بالاست. برای مثال، نیروی دریایی آمریکا تاکنون بیش از ۱ میلیارد دلار صرف انهدام پهپاد‌های ایرانی کرده است، درحالی‌که قیمت هر پهپاد ایرانی تنها ۵۰ هزار دلار است.

قطع کامل برق غزه برای فشار به حماس

نیوعرب نوشت: اسرائیل عرضه برق به غزه را قطع کرد تا حماس را برای آزادی گروگان‌ها تحت فشار قرار دهد. این اقدام یک هفته پس از توقف ارسال کمک‌ها به غزه انجام شد، که یادآور محاصره اولیه جنگ در اکتبر ۲۰۲۳ است. غزه که تنها خط برقش از اسرائیل به کارخانه آب‌شیرین‌کن متصل است، اکنون به پنل‌های خورشیدی و ژنراتور‌های سوختی وابسته است. پس از قطع کمک‌ها، سازمان ملل اسرائیل را به استفاده از گرسنگی به‌عنوان سلاح متهم کرد. در همین حال، ترامپ تهدید به نابودی غزه کرده و مذاکرات مستقیم آمریکا با حماس را تأیید کرده است. از ۲۵۱ گروگان حمله ۷ اکتبر، ۵۸ نفر باقی مانده‌اند.

اقتصاد‌های درحال رشد، از دل بحران به‌دنیا آمدند

روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز نوشت: نشانه‌هایی از کاهش رشد اقتصادی در آمریکا، هند و دیگر اقتصاد‌های نوظهور باعث شده سرمایه‌گذاران به دنبال کشور‌های جدید با پتانسیل رشد بالا باشند. برخی کشور‌ها پس از بحران‌های مالی دهه ۲۰۱۰ و همه‌گیری کرونا، اصلاحات مهمی انجام دادند. یونان با کاهش هزینه‌های دولتی و افزایش مالیات توانست بدهی‌های خود را کاهش دهد. اسپانیا مزایای بازنشستگی را برای برخی کاهش داد، اما کمک به فقرا را افزایش داد و قوانین کار را اصلاح کرد. سریلانکا پس از ورشکستگی ۲۰۲۲، یارانه‌ها را حذف کرد و مالیات املاک، ارث و قمار را افزایش داد. نیجریه نیز یارانه سوخت را حذف و تولید نفت را افزایش داد و اجازه داد نرخ ارز آزادانه‌تر تعیین شود. در آفریقای جنوبی، برنامه «عملیات وولین‌دلا» موجب بهبود زیرساخت‌ها و کاهش قطعی برق شده است. این اصلاحات تأثیرات مثبتی داشته‌اند؛ سرانه درآمد در این کشور‌ها افزایش یافته و بورس‌های آنها طی دو سال گذشته ۲۰٪ بهتر از شاخص جهانی عمل کرده‌اند.

ترکیه را اخراج کن!

رسانه عبری‎زبان «واللا نیوز» در گزارشی نوشت، اسرائیل پیام شدیداللحنی را به رهبران ساختار جدید حاکم بر سوریه ارسال و از آنها خواسته است تا ترکیه را اخراج کنند. اسرائیل اعلام کردند اجازه شکل‌گیری ساختاری سنی در جنوب سوریه را نخواهند داد و در عین حال قصدی هم برای خروج از مناطق اشغال شده در سوریه نخواهند داشت. این پیام‌ها در سایه تهدید‌هایی است که «بنیامین نتانیاهو» نخست‎وزیر و «یسرائیل کاتس» وزیر جنگ علیه ساختار جدید سوریه اعلام کرده‎اند. واللا نیوز به نقل از منابع آگاه امنیتی حاضر در کابینه رژیم صهیونی هم خبر داد، تل‌آویو حضور روسیه در سوریه را ترجیح می‌دهد؛ زیرا معتقد است این حضور می‌تواند تا حدودی حضور ترکیه را در این کشور کاهش دهد.

وزیر جنگ پیشین اسرائیل: دولت نتانیاهو فاسد و بزدل است

موشه یعلون، وزیر جنگ پیشین اسرائیل: آمریکا اصل مهمی را شکسته و مستقیماً با حماس صحبت کرده؛ این یعنی کابینه اسرائیل کنترل روند مذاکرات را از دست داده است. دولت نتانیاهو فاسد و بزدل است

دولت، شرایط شکننده‌ای دارد

روزنامه اصلاح طلب هم میهن در شماره امروز خود مدعی شده است که طبق گمانه‌زنی‌ها و با توجه به شرایط شکننده دولت پزشکیان، دولت پزشکیان به‌عنوان نماینده نهایی و مصداقی جریان وفاق اولاً، یک «دولت شکننده» است؛ چراکه درون دولت فاقد انسجام حزبی حتی جبهه‌‎ای و جناحی است. چنانچه در قیاس با دولت‎های خاتمی، روحانی، حتی احمدی‌نژاد و رئیسی آن انسجام داخلی را کمتر دارد. این دولت در «شرایط شکننده‎» روی کار آمده‎است. تشکیل این دولت از منظر زمانی بعد از جنبش ۱۴۰۱ رخ داد که با کمترین درصد رای و با یکی از کمترین میزان مشارکت مردم در این جایگاه قرار گرفته است. نیرو‌های مخالف دولت از قدرت و نفوذ بالا و انسجام زیادی برخوردارند و همچنان ابزار‌های مالی و سازمانی گسترده‌ای را در اختیار دارند... در مجلس و موسسات مختلف فرهنگی و امنیتی و... همچنان در حال فعالیت هستند و همچنین رسانه ‎های مختلف و صداوسیما و برخی دیگر از سازمان‎‌ها و مراکز و نیز منابع مالی قابل‌توجهی را در اختیار دارند.

گزارش خطا