۱۱:۲۶
۱۴۰۴/۰۱/۲۵
1404/01/25

رصد خارجی

هیئت تحریریه سایت طنین
نویسنده:
هیئت تحریریه سایت طنین
کد خبر:
۲۵۶۳

ادعای رسانه‌های آمریکایی پیرامون مذاکرات

- روزنامه آکسیوس نوشت: دور دوم مذاکرات هسته‌ای بین آمریکا و ایران قرار است روز شنبه در رم ایتالیا برگزار شود.

- نیویورک‌تایمز نوشت: امید می‌رود که در یکی دو نشست آینده، توافقی موقت بین ایران و آمریکا حاصل شود. کار سخت‌تر در پیش است؛ تندرو‌های ایران و آمریکا به همراه اسرائیل با هرگونه توافقی مخالفت خواهند کرد. ایرانی‌ها معتقدند ترامپ بهتر می‌تواند دوام یک توافق را تضمین کند و در برابر تندرو‌های حزب جمهوری‌خواه مقاومت نشان دهد. اروپایی‌ها در حال بررسی امکان تمدید این مهلت مکانیسم ماشه هستند.

ایران و آمریکا، جنگ تمام عیار یا صلح؟

شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا نوشت: در سال ۲۰۱۳، تحریم‌های آمریکا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل اقتصاد ایران را با کاهش تولید ناخالص داخلی، صادرات نفت، ارزش ریال و ذخایر ارزی تحت فشار قرار داد، اما اکنون، روابط نزدیک ایران با چین، که ۹۰ درصد نفت ایران را می‌خرد، اقتصاد آن را در برابر تحریم‌های غربی مقاوم‌تر کرده است. تجارت ایران و روسیه هم افزایش یافته و این سه کشور سیستم تجارت انرژی محافظت‌شده‌ای ایجاد کرده‌اند. تحولات منطقه این روند را تشدید کرده است. ایران هنوز موشک‌های بالستیک و پهپاد‌هایی برای حملات دوربرد دارد. مهم‌تر اینکه ایران اکنون به آستانه هسته‌ای نزدیک‌تر است، در حالی که ترامپ شاید بخواهد نشان دهد پیش از توسل به حمله نظامی، راه‌های غیرنظامی را امتحان کرده است. نتانیاهو، با تکیه بر دکترین بگین، دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای را تهدیدی وجودی برای اسرائیل می‌بیند و آماده اقدام نظامی است، چه مذاکرات به نتیجه برسد و چه نه. این گفت‌وگوها، چه نمایشی باشند و چه واقعی، می‌توانند به صلح منجر شوند یا به جنگی تمام‌عیار.

ایران مذاکرات را کش‌دار خواهد کرد

شورای آتلانتیک نوشت: ترامپ هدف ۶۰ روزه‌ای برای توافق تعیین کرده، اما ایران احتمالاً این زمان را طولانی می‌کند. اگر مذاکرات به نتیجه نرسد و تحریم‌های پیشین بازگردند (snapback)، بحران تشدید می‌شود و ترامپ باید درباره تشدید تنش تصمیم بگیرد. اگر مذاکرات به نتیجه نرسد، آمریکا و اروپا احتمالاً تحریم‌ها را بازمی‌گردانند، و ایران تهدید کرده با خروج از معاهده منع اشاعه یا گام برداشتن به سوی تسلیح پاسخ می‌دهد. گزینه‌ها شامل توافق محدود برای خرید زمان، شکست مذاکرات و بحران تحریم‌ها، یا حمله نظامی است. توافق محدود، مانند طرح اقدام مشترک ۲۰۱۳، می‌تواند تصمیم‌گیری را به تعویق بیندازد، اما با پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران، توقف آن همچنان ایران را در آستانه تسلیح نگه می‌دارد.

آسیب‌های تقابل چین و آمریکا

واشنگتن پست نوشت: ایالات متحده و چین به سقوط اقتصادی نزدیک می‌شوند، زیرا دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا و شی جین پینگ، همتای چینی او در جنگ تجاری خود از امتیاز دادن خودداری می‌کنند. به نوشته این روزنامه قطع روابط اقتصادی بین چین و ایالات متحده می‌تواند به طور اساسی اقتصاد جهانی را تغییر دهد و خطر درگیری نظامی را افزایش دهد.

خسارت آمریکا در یمن

روزنامه آمریکایی نشنال اینترست از خسارت بالای وارده به آمریکا در مقابله با یمنی‌ها و خطر از دست دادن هژمونی این کشور در منطقه خبرداد. این روزنامه اعلام کرد که واشنگتن در طول یک سال اخیر متحمل ضرر‌های زیادی شده است و مهمات و تجهیزاتی به ارزش حدود ۵ میلیارد دلار از دست داده است.

خشم «نتانیاهو» از ماکرون

نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به تصمیم فرانسه برای به رسمیت شناختن دولت فلسطین: ماکرون خیلی اشتباه می‌کند، زیرا از تشکیل دولت فلسطین حمایت می‌کند.

ادعای جدید وزیر جنگ رژیم صهیونیستی

اسرائیل کاتس، وزیر جنگ اسرائیل: غزه از لحاظ مساحت کوچکتر و منزوی‌تر خواهد شد. تعداد بیشتری از ساکنان غزه مجبور به ترک مناطق درگیری خواهند شد. اگر حماس مجدداً با توافق آزادی اسیران مخالفت کند، حمله ما به غزه شدیدتر خواهد شد.

گزارش خطا