بعد از انصراف جریان صدر از پارلمان و امیدواری نسبت به خروج از بن بست سیاسی، اکنون مذاکرات برای انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر آغاز شده است.
در بحث رئیس جمهور همچنان مذاکرات بین حزب دموکرات و اتحادیه میهنی در جریان است و دو حزب به گزینه مشترکی در این رابطه نرسیده اند. تاکید اتحادیه میهنی همچنان بر برهم صالح و حزب دموکرات بر ریبر احمد است. اما آنچه از مذاکرات می توان استنباط کرد، انعطاف حزب دموکرات در رابطه با گزینه ریاست جمهوری است و اختلاف های کنونی را می توان نشات گرفته از گرفتن امتیاز از اتحادیه میهنی دانست.
در بحث نخست وزیری نیز با انصراف جریان صدر به نظر می رسد شرایط برای تشکیل کتله اکبر توسط چارچوب هماهنگی فراهم شده و احزاب مختلف نیز به ائتلاف با این جریان اقدام کرده اند. در طول چند هفته گذشته نیز اقدامات مختلفی از سوی احزاب برای معرفی گزینه نخست وزیری صورت گرفته و گزینه های متعددی مطرح شده است.
با توجه به مطالب ذکر شده،در بحث اتفاقات اخیر در عرصه سیاسی عراق چند نکته را باید متذکر شد:
۱. ایجاد دوقطبی های یک برنامه ریزی توسط آمریکایی ها برای ایجاد درگیری های درون حزبی به ویژه در میان جریان شیعه است. تقسیم جریان ها به موافق یا مخالف یک شخص و اقدامات رسانه ای برای تخریب برخی افراد طرح آمریکایی ها برای ایجاد درگیری های خودساخته است.
۲. در برخی رسانه های وابسته به آمریکا، مداخلات ایران را عامل بن بست سیاسی عنوان می کنند. این در حالی است که برهمگان آشکار است که مداخلات آمریکا در عرصه سیاسی عراق با تشکیل برخی ائتلاف ها و حمایت از برخی افراد زمینه های بن بست فعلی در عراق است.
باتوجه به این مطالب و براساس مشاهدات میدانی، عراق به صورت تدریجی درحال خروج از بن بست موجود است و بازیگران سیاسی برای نقش آفرینی بیشتر در تحولات آینده به دنبال استفاده از حداکثر توان خود هستند. در این میان برخی بازیگران همچون آمریکا این شرایط و رسیدن به یک توافق پایدار بین احزاب را خلاف اهداف خود می دانند و مترصد ایجاد شرایطی هستند که وضعیت عراق را از نظر سیاسی همچنان متشنج نشان دهند.