تحولات بعد از اتفاقات اخیر در عراق و بیانیه مقتدی صدر، جو حاکم در عرصه امنیتی این کشور به حالتی از ثبات رسیده است. حال تلاش ها برای انجام گفت و گوهای ملی در جریان است که برخی احزاب همچنان در این نشست ها مشارکت نمی کنند. در رابطه با تحولات اخیر و اتفاقات آینده ذکر چند نکته قابل تامل است:
۱. تنها راه برون رفت عراق از وضعیت فعلی همین گفت و گوهای ملی و اجماع احزاب برای خروج از بن بست سیاسی با انتخاب رئیس جمهور و نخست وزیر است. انتخاب این افراد نیز براساس تشکیل جلسات پارلمان و حضور نمایندگان برای انتخاب آنها است.
۲. ذکر برخی گزاره ها همچون انتخابات زودهنگام یا انحلال پارلمان برای عراق مفید نیست و شرایط این کشور را در صورت وقوع این اتفاقات در حالتی از هرج و مرج قرار می دهد. البته باتوجه به گذشته این اتفاقات، چنانچه عراق به سمت این روندها حرکت کند یک بازه زمانی حداقل یک ساله برای آن باید متصور بود. این امر شرایط را برای تشکیل دولت سخت خواهد کرد.
۳. سناریوی جنگ فرقه ای و مذهبی که توسط برخی کشورها در عراق دنبال می شود، تهدیدی است که همچنان وجود دارد. طراحی تبدیل کردن اختلافات سیاسی و تبدیل آن به بحران سیاسی، امنیتی و اجتماعی امری است که همچنان برای عراق تهدیدزا است.
۴. تشکیل کمیته های سیاسی برای انجام گفت و گوهای ملی زمینه ساز کاهش اختلافات بیا احزاب در سطوح عالی است و تنش های بین جریانی را نیز کاهش خواهد داد. وجود این نوع شرایط و استفاده از طرح های ابتکاری منجر به کاهش زمینه های اختلاف بین جریان های سیاسی خواهد شد.
در مجموع می توان گفت که شرایط عراق اکنون در مرحله ای قرار گرفته که موید عبور از بحران موجود و رسیدن به یک نقطه مشترک برای خروج از بن بست فعلی است. وحدت، اجماع حزبی، پرهیز از اقدامات تفرقه افکنانه و رسیدن به یک فهم مشترک در عرصه سیاسی بدون دخالت بازیگران خارجی همچون آمریکا از مهم ترین موارد مورد تاکید در شرایط فعلی است.