نامه ترامپ سنجش میزان آمادگی ایران است
نیویورک تایمز نوشت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین آمریکا، اعلام کرد که نامهای به رهبر معظم ایران ارسال کرده است و پیشنهاد بازگشایی مذاکرات درباره برنامه هستهای این کشور را داده است. اما هشدار داد که ایران باید بین مهار برنامه هستهای خود یا از دست دادن آن در یک حمله نظامی یکی را انتخاب کند. این اقدام ترامپ در شرایطی صورت میگیرد که فضای استراتژیک منطقه به شدت تغییر کرده است. برخی مقامات ارشد اسرائیل معتقدند که اکنون بهترین زمان برای نابودی تأسیسات هستهای اصلی ایران است. اما مقامات نظامی آمریکا معتقدند که اسرائیل برای انجام یک حمله همهجانبه و موفق، به تجهیزات و حمایت نظامی آمریکا نیاز خواهد داشت. به نظر میرسد که نامه ترامپ اولین گام برای سنجش میزان آمادگی ایران برای مذاکرات، با توجه به آسیبپذیری جدید این کشور، باشد.
رونمایی از طرح اروپا برای پایان جنگ و بازیابی توان دفاعی اتحادیه
شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا نوشت: اروپا سرانجام طرحی برای پایان جنگ اوکراین و تأمین امنیت خود ارائه کرده است. فردریش مرتس، صدراعظم آینده آلمان، با حذف محدودیت بدهی آلمان، صدها میلیارد یورو آزاد کرده است. رهبران اروپا به صندوق دفاعی ۸۰۰ میلیارد یورویی «تجهیز اروپا» برای تقویت صنایع نظامی توافق کردهاند. استارمر، نخستوزیر بریتانیا، و امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، پیشنهاد نیروی اروپایی ۳۰ هزار نفری را برای استقرار در اوکراین پس از آتشبس مطرح کردهاند. این اقدامات، انقلابی در سیاستگذاری اروپا محسوب میشود و نشاندهنده تمرکز اروپا پس از کنار کشیدن دونالد ترامپ از امنیت این قاره است.
خشنترین درگیریهای سوریه از زمان سقوط بشار
نشریه نیوعرب نوشت: سوریه در حال تجربه «خشنترین» درگیریها از زمان برکناری بشار اسد است. نیروهای دولتی با شبهنظامیان وفادار به نظام پیشین درگیر شدهاند. این خشونتها در مناطق علوینشین شمالغرب کشور، بهویژه در استانهای لاذقیه و طرطوس، از روز پنجشنبه آغاز شده است. شهر جبله، در جنوب لاذقیه، شاهد شدیدترین نبردها بوده، هرچند درگیریها در مناطق دیگر نیز گزارش شده است. رویترز گزارش داد که شبهنظامیان طرفدار اسد در جبله پیشرفتهایی داشتهاند، در حالی که درگیریها در حومه لاذقیه ادامه دارد. علویها ادعا میکنند از زمان قدرتگیری دولت جدید در دسامبر مورد آزار قرار گرفتهاند و شورای اسلامی علوی از حملات هوایی به خانههای غیرنظامیان شکایت کرده و خواستار مداخله شورای امنیت سازمان ملل شده است.
تأثیر آتشبس آمریکا و روسیه بر منطقه
درگاه خبری انگلیسی میدل ایست آی نوشت: اگر آمریکا و روسیه دیگر دشمن یکدیگر نباشند، ممکن است آمریکا به حضور مجدد روسیه در لیبی و سوریه بیتوجه باشد. اسرائیل به نظر میرسد لابی کرده تا روسیه پایگاههای نظامی خود را در سوریه حفظ کند و با تمایل دونالد ترامپ برای خروج نیروهای آمریکایی از شمال شرقی سوریه، این احتمال وجود دارد که روسیه و اسرائیل برای محدود کردن نفوذ ترکیه همکاری کنند. حتی با کاهش تنش، ترامپ و پوتین احتمالاً بر سر نفوذ اقتصادی و نظامی در خلیج فارس، بهویژه در زمینه فروش تسلیحات و نفت، رقابت خواهند کرد. روسیه پیشنهاد میانجیگری بین آمریکا و ایران در برنامه هستهای ایران را مطرح کرده، و ترامپ با ارسال نامهای به رهبر ایران خواستار مذاکره شده است. با این حال، تجربه توافق ۲۰۱۵ نشان میدهد روسیه ممکن است به عنوان وکیل ایران عمل کند و منافع آمریکا را تضعیف کند، و کارشناسان معتقدند آمریکا ممکن است مستقیماً با ایران مذاکره کند تا از وابستگی به روسیه اجتناب ورزد.
بازی فریبکارانۀ آمریکا و رژیم صهیونیستی در مذاکرات آتشبس در غزه
شبکۀ صهیونیستی کان درحالی از پیشنهاد جدید آمریکا برای نجات توافق آتشبس در نوار غزه خبر داد که این پیشنهاد بهطور کامل خواستۀ نتانیاهو را برآورده میکند. به گفتۀ کان، زیربنای طرح جدید آمریکا، آزادی ۱۰ اسیر اسرائیلی در نوار غزه در مقابل تمدید آتشبس است. تمام این طرحها حول تمدید مرحلۀ اول توافق برای آزادی هرچه بیشتر اسرای صهیونیست بدون پایان قطعی جنگ میچرخد؛ این رویکرد با تمایل نتانیاهو برای راضی نگهداشتن جناح راست افراطی در دولت همسو است. مقاومت فلسطین اما بارها تأکید کرده که تنها راه آزادی اسرای صهیونیست، آغاز مذاکرات مرحلۀ دوم توافق آتشبس است. بر اساس مرحلۀ دوم، ارتش اسرائیل باید کاملاً از نوار غزه خارج شده و جنگ هم به صورت قطعی پایان یابد.
جنگ تعرفهای ترامپ اقتصاد آمریکا را متزلزل خواهد کرد
مجله خبری آمریکایی فارن پالیسی نوشت: بازارهای سهام آمریکا نهتنها سودهای پس از پیروزی ترامپ را از دست دادهاند، بلکه همچنان در حال سقوطاند. نگرانی اصلی این است که سیاستهای اقتصادی ترامپ، بهویژه در تجارت، رشد را کند کرده و فدرال رزرو را مجبور به کاهش نرخ بهره کند تا تورم ناشی از تعرفهها و قیمتهای بالاتر را جبران کند. بازارهای اوراق قرضه جهانی به دلیل تعرفهها و تصمیم اروپا برای هزینه در تسلیحات، در حال حراجاند. اعتماد مصرفکننده سریعتر از سه سال گذشته افت کرده، چون مردم از قیمتهای بالاتر ناشی از تعرفهها نگراناند و کشاورزان، برخلاف ادعای ترامپ، «لذت نمیبرند»؛ چین در تلافی تعرفهها، بیش از ۲۰ میلیارد دلار از بازارهای کشاورزی آمریکا را هدف گرفته است. دلار آمریکا در برابر سبد ارزهای جهانی افت کرده، که نشاندهنده بیاعتمادی عمیق است. وضعیت اشتغال هم بهتر نیست؛ استخدام جدید کند شده و پیشبینیها برای رشد ۲۰۲۵ کاهش یافته است. فعالان حملونقل و تجارت هم با جنگهای تجاری متغیر ترامپ درگیر مشکلاتاند.
ژاپن هدف بعدی هجمههای ترامپ
ترامپ با انتقاد از معاهده امنیتی میان آمریکا و ژاپن: ۲ کشور شرایط یکسانی در این توافقنامه ندارند. ایالات متحده بر اساس این توافق باید از ژاپن محافظت کند اما متحد آسیایی چنین وظیفهای ندارد.️روابط توکیو با واشنگتن منجر شده که ژاپن درآمد قابل توجهی کسب کنند اما این کشور در هیچ شرایطی وظیفه دفاع از ایالات متحده را ندارد. ترامپ با اعتراض به کمبود بودجه دفاعی کشورهای اروپایی در ناتو هم گفته اگر آنها پول ندهند من از آنها دفاع نخواهم کرد.
ترامپ، پوتین و توافقی شبیه مونیخ برای اوکراین؟
مجله آمریکایی آتلانتیک نوشت: دولت ترامپ در حال ارائه امتیازات گسترده به پوتین برای توافقی درباره اوکراین است، بدون آنکه در ازای آن چیزی بخواهد. این رویکرد به معامله مونیخ در سال ۱۹۳۸ شباهت دارد، زمانی که چمبرلین امتیازات گستردهای به هیتلر داد، اما او چند ماه بعد کل چکسلواکی را اشغال کرد. پوتین هیچ تمایلی به آتشبس یا توافق ندارد. هدف او نابودی اوکراین به عنوان یک کشور مستقل، سرکوب زبان و فرهنگ اوکراینی و الحاق این کشور به روسیه است. پوتین همچنین خواستار کنار رفتن زلنسکی، تضعیف ارتش اوکراین و قطع ارسال تسلیحات غربی به این کشور شده است. ترامپ در حال فشار بر اوکراین برای پذیرش این خواستههاست، اما پوتین حتی در مقابل این امتیازات نیز عقبنشینی نکرده است. ترامپ در حال تضعیف ناتو و اروپا، و تقویت موقعیت پوتین است.