ایران لیبی میشود؟
نیو عرب نوشت: نخستوزیر اسرائیل، پس از دیدار با دونالد ترامپ در واشنگتن، گفت که ترجیح میدهد توافقی مشابه توافق ۲۰۰۳ لیبی با ایران شکل بگیرد که طی آن، لیبی برنامه هستهای خود را به طور کامل و دائمی کنار گذاشت. توافقی جامع یا اقدام نظامی، و مدل لیبی را «سناریوی ایدهآل» خواند که شامل تخریب تأسیسات و برچیدن تجهیزات تحت نظارت آمریکا میشود. ایران این پیشنهاد را قاطعانه رد کرده است. رحمان قهرمانپور، کارشناس هستهای ایران، به «العربی الجدید» گفت که هر پرونده هستهای منحصربهفرد است و نمیتوان آن را با دیگری مقایسه کرد. او تأکید کرد که برنامه لیبی بسیار ابتداییتر از برنامه بومی ایران بود که بیش از دو دهه توسعه یافته است. برخلاف لیبی که در زمان انزوای بینالمللی و ضعف داخلی تسلیم شد، ایران بازیگری قدرتمند با شبکهای از متحدان منطقهای است.
خاورمیانه در آستانه انفجار
نشریه آمریکایی وال استریت ژورنال: با بالا گرفتن تنشها میان واشنگتن و تهران، دولت ترامپ رویکردی پرتنش برای مهار برنامه هستهای ایران در پیش گرفته است. متحدان منطقهای آمریکا به شدت نگراناند که اگر گفتوگوها با ایران به نتیجه نرسد، منطقه وارد فاز جدیدی از درگیری نظامی شود. ترامپ ترجیح میدهد از راه دیپلماتیک به توافق برسد، اما آماده اقدام سختگیرانه هم هست. همزمان با این تهدیدها، ایالات متحده نیروهای نظامی شامل هواپیماهای جنگی و کشتیهای نظامی را به منطقه خاورمیانه اعزام کرده تا به ایران هشدار دهد که واشنگتن گزینه نظامی را روی میز نگه داشته است. برخی از کشورها نگراناند که فرصت دیپلماتیک با ایران از بین برود و برخی دیگر از متحدان آمریکا از احتمال وقوع یک جنگ پرهزینه در منطقه بیم دارند؛ سناریویی که میتواند بیثباتی شدیدی ایجاد کند.
نگرانی رژیم صهیونیستی درخصوص مذاکرات ایران وآمریکا
روزنامه صهیونیستی جرزالم پست نوشت: چندین منبع بلندپایه امنیتی و سیاسی اسرائیل به روزنامه جروزالمپست گفتهاند که دونالد ترامپ ممکن است به توافقی «میانه و ناکارآمد» با ایران رضایت دهد. چنین توافقی میتواند عملاً مانع حمله ارتش اسرائیل به برنامه هستهای ایران شود و فرصت فعلی را از بین ببرد. ترامپ از یکسو تهدید کرده که اگر مذاکرات شکست بخورد، «ایران در خطر بزرگی خواهد بود»، و از سوی دیگر علاقه خود به دیپلماسی را نیز نشان داده است. برخی منابع اسرائیلی نگرانند که او با اتخاذ رویکردی مصلحتجویانه، توافقی مشابه برجام یا حتی ضعیفتر امضا کند.
ترکیه قصد دارد تا برای کنار گذاشتن اس ۴۰۰ مذاکره کند
نشریه میدل ایست آی نوشت: هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، اعلام کرد که آنکارا آماده است در صورت لغو تحریمهای آمریکا بر سر خرید سامانه موشکی اس-۴۰۰ از روسیه، میلیاردها دلار قطعات یدکی، مهمات و تجهیزات الکترونیکی برای ارتش خود از ایالات متحده خریداری کند. ترکیه امیدوار است ۶ فروند جت اف-۳۵ که برای نیروی هوایی این کشور ساخته شده، اما از سال ۲۰۱۹ در انبار نگهداری میشود را بازپس گیرد و شرکتهای دفاعی ترکیه دوباره در زنجیره تولید اف-۳۵ مشارکت کنند. نخستوزیر اسرائیل، اخیراً در تماس با مقامات آمریکایی تلاش کرده فروش اف-۳۵ به ترکیه را متوقف کند، زیرا اسرائیل برتری نظامی خود در منطقه را در خطر میبیند. طبق قانون آمریکا، ترکیه باید اس-۴۰۰ را کاملاً کنار بگذارد تا دوباره به برنامه اف-۳۵ بازگردد.
یک طرح عملگرایانه برای پایان جنگ اوکراین
شورای آتلانتیک نوشت: پس از دو ماه مذاکرات بینتیجه بین آمریکا و روسیه، ولادیمیر پوتین تمایلی به پایان دادن به تهاجم خود نشان نمیدهد، در حالی که اوکراین آتشبس بیقیدوشرط را پذیرفته، اما روسیه با بهانهتراشی مذاکرات را طولانی میکند. پوتین خواستار اوکراینی منزوی و خلعسلاحشده است که برای کییف غیرقابل قبول است، بهویژه پس از تجربه تلخ توافقهایی مثل بوداپست ۱۹۹۴. آمریکا باید با تغییر محاسبات استراتژیک روسیه، پوتین را به پذیرش اهداف غیرقابل دستیابیاش متقاعد کند. اوکراین با پیشرفت در فناوری پهپاد و صنعت دفاعی، میتواند مانعی جدی برای جاهطلبیهای پوتین باشد، به شرطی که اروپا سرمایهگذاری و حمایت نظامی را افزایش دهد. ائتلافی به رهبری بریتانیا و فرانسه نیز ممکن است با حضور نظامی محدود، آسمان اوکراین را ببندد و تهدیدات روسیه را کاهش دهد.
نتانیاهو: اعتراضات در ارتش با هدف سرنگونی کابینه است
نتانیاهو، نخست وزیذ اسرائیل: کسانی که از نامههای مخالفت با انجام خدمت نظامی حمایت میکنند، سازمانهای غیردولتی هستند که از سوی خارج، حمایت مالی میشوند و هدف آنها ساقطکردن دولت راستگراست. هرکس که ترغیب به مخالفت با انجام خدمت کند، فوراً اخراج خواهد شد.
پی نوشت: موج اعتراضات به تصمیم کابینۀنتانیاهو دربارۀ از سرگیری جنگ علیه غزه و نقض توافق تبادل اسرا شدت یافته و علاوه بر بخشهای مختلف ارتش این رژیم به اعضای هیئت علمی دانشگاهها و پزشکان نیز سرایت پیدا کرده است.