هنوز چندی از خبر تصرف بخشی از روسیه توسط نیروهای اوکراینی نگذشته است که نیروهای روسی توانستند تا پرچم روسیه را در حومه شهر اوکراینسک و در مسیر تصرف پوکرافسک برافراشته کنند. شهرهای «هیرنیک» و «سلیودوف» مقاصد بعدی نظامیان روسیه است و این در حالی است که غرب و اوکراین تصور میکردند با پیشروی زمینی به خاک روسیه میتوانند تا جلوی حملات و پیشرویهای نیروهای روسی را بگیرند. قوای نظامی روسیه با پیشرویهای خود به سمت تصرف کامل پوکروفسک و در ادامه کنترل کامل منطقه دونباس در شرق اوکراین است. در مقابل، اما دست و پا زدنهای بدون تأثیر غرب و ناتو برای حمایت از اوکراین تا بدین لحظه نتوانسته است تأثیر راهبردی و عمیقی بر واقعیتهای میدانی داشته باشد.
آخرین اخبار از اعطای بستههای کمکی جدید آمریکا و اتحادیه اروپا برای اوکراین چنین ارزیابی میشود که به مانند دفعات قبل تأثیر به سزایی در نتیجه این نزاع نداشته باشد. البته هرچند که از قبل هم اوکراین مجوز استفاده از موشکهای دور برد را داشت، اما به دلیل نداشتن این موشکها و همچنین ترس از واکنشهای روسیه امکان استفاده از این سلاحها وجود نداشت، اما در هفتههای اخیر اخبار مبنی بر اعطای مجوز فروش موشکهای دور برد به ارتش اوکراین توسط ایالات متحده جنجال ساز شده است. باید توجه داشت که هم اکنون ماهیت درگیری روسیه و اوکراین تغییر یافته است و از انجام عملیات ویژه نیروهای روسی علیه اوکراین تبدیل به تقابل دو جبهه شرق و غرب شده است. به همین دلیل استفاده از تجهیزات و ادوات نظامی ناتو و همچنین استفاده از موشکهای دور برد ناتو توسط اوکراین برای حمله به خاک روسیه به معنای مشارکت مستقیم کشورهای عضو ناتو در جنگ بر علیه روسیه محسوب میشود.
البته غرب و اوکراین به دنبال رسیدن به آتش بس و صلح هستند، اما به گونهای که منافع غرب کاملاً استیفاد گردد. به همین دلیل تصور میکردند که با تصرف بخشهایی از خاک روسیه میتوانند دست برتر و بالاتر را در مذاکرات صلح با روسیه داشته باشند. در مقابل، اما راهبرد اتخاذ شده توسط نیروهای روسی بدین ترتیب بود که مشغول شدن ارتش اوکراین برای تصرف مناطقی از خاک روسیه موجب تضعیف جبهههای دفاعی شرق اوکراین شده و فرصت بسیار مناسبی برای پیشروی نیروهای روسی در شرق اوکراین ایجاد کرده است؛ بنابراین بدون توجه جدی به حمله ارتش اوکراین، نیروهای روسی توانستند تا از این فرصت استفاده کنند و هم اکنون شهر اوکراینسک را کاملاً تصرف کنند و آماده تصرف پوکروفسک و منطقه دونباس شوند.
راهبرد تبلیغات روانی منفی بر علیه ارتش روسیه و مایوسسازی جامعه روسی زبان از ادامه جنگ و همچنین احیا و بازگرداندن روحیه جنگ به سربازان اوکراینی و نهایتاً افزایش اعتراضات داخلی به رئیس جمهور روسیه ولادیمیر پوتین، شکست خورد و عملاً زلنسکی و غرب را بر مدار شکست سوار کرد. زلنسکی که زمان ریاست جمهوریاش در دوازدهم فروردین ماه امسال تمام شده است و بر اساس قانون ادامه دولت در زمان جنگ همچنان پا بر جا مانده است دست آورد محسوسی در جنگ نداشته است و به نوعی باعث و بانی این جنگ و شکست غرب در برابر روسیه شناخته میشود. او که زمان ریاست جمهوریاش تمام شده است به باور همگان دموکراسی غربی را نیز به زوال برده و دفتر ریاست جمهوری را تبدیل به قدرت اول استبدادی در اوکراین کرده است. حال با فرا رسیدن فصل سرد سال مشکلات متنوع تأمین برق و انرژی نیز مزید علت دیگری برای اعتراض به سیاستهای زلنسکی در اوکراین شده است و نتیجتاً انتظار میرود تا روند رو به رشد اعتراضات به سیاستهای زلنسکی و کابینه او ادامه داشته باشد. هر چند که زلنسکی برای آرام کردن فضا و همچنین پاسخ به مطالبات معترضین اعلام کرده است که به دنبال تغییر قابل توجه بخشی از کابینه خود و معرفی افراد جدید است. اما عملاً زلنسکی نیازمند حمایت داخلی و همچنین تقویت ارتباطات خود با ناتو است که این مهم نیز به مانند شمشیر دو لبهای باعث افزایش فشارها از طرف روسیه بر او خواهد شد فلذا زلنسکی بر مدار شکست و اضمحلال قرار گرفته و راه حلی برای باز پسگیری مناطق از دست رفته خود در شرق اوکراین ندارد.
اهداف عمده زلنسکی برای تغییر کابینه را میتوان تقویت صنایع دفاعی امنیتی اوکراین و افزایش همکاریها و مناسبات میان اوکراین و اتحادیه اروپا و ناتو و همچنین اقدام تبلیغاتی برای روسیه هراسی برآورد کرد. این در حالی است که اشتباهات متعدد زلنسکی باعث شده است که امروز عملیات ویژه نظامی روسیه در خاک اوکراین ادامه داشته باشد و از سوی دیگر غرب و آمریکا نیز بارها نسبت به هزینه ساز بودن حمایت از اوکراین اشاره کردهاند؛ بنابراین رفتار دیکتاتور مآبانه زلنسکی باعث شده است که عملاً تردیدها نسبت به او نه تنها در سطح مناسبات خارجی بلکه در داخل اوکراین نیز قوت گرفته است فلذا به نظر میرسد که غرب و آمریکا با انتشار اخبار اعطای مجوز موشکهای دور برد به اوکراین و همچنین طراحی عملیات حمله و تصرف بخشهایی از خاک روسیه باعث افزایش فشار قوای روسیه به اوکراین شده و نتیجتاً دولت و کابینه زلنسکی را به سمت سقوط ببرند.