طنین سنتر؛ شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی به تازگی به پیش نویش قططنامه ضدایرانی پیشنهادی سه کشور اروپایی آلمان، انگلیس و فرانسه (که از حمایت آمریکا نیز برخوردار بوده است) رای مثبت داده است. قطعنامهای که مدعی است ایران باید شفافیت بیشتری را در مورد سایتهای اتمی خود نشان دهد.
این در حالی است که چند روز قبل رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در سفری به ایران، با نهایت همکاری و میزبانی خوبِ مسئولان ایرانی رو به رو شد و حتی زمینههای لازم برای بازدید وی از سایتهای اتمی فردو و نطنز نیز فراهم شد. او در بحبوحه همین سفر تاکید کرد که هیچ نشانهای دال بر حرکت ایران به سمت دستیابی به تسلیحات اتمی نیز مشاهده نشده است. با این همه، به طور خاص میتوان ۲ نکته را در مورد قطعنامه ضدایرانی اخیر شورای حکام علیه ایران مورد شناسایی قرار داد.
اول اینکه اروپاییها در شرایطی پیش نویس قطعنامه مذکور را علیه ایران به شورای حکام آژانس داده اند که خود در طی سالهای اخیر هر اقدامی را برای عمل نکردن به تعهداتشان در رابطه با کشورمان انجام داده اند. آنها پس از خروح دولت سابق آمریکا از توافق برجام در سال ۲۰۱۸، به هیچکدام از وظایف خود در قبال ایران عمل نکردند و فشارهای آمریکا را عامل اصلی این مساله معرفی کردند.
حال همین دسته از کشورها خود را در جایگاهی میبینند که ایران را به نقض مفاد توافق برجام و تشدید فشارها علیه تهران متهم کنند. گزارهای که به هیچ عنوان منطقی به نظر نمیرسد. از این رو، آنها با قطعنامه اخیر علیه ایران به نوعی سعی در فرار رو به جلو داشتهاند و بر آن بوده اند تا کشورمان را به مثابه مقصر در پرونده برجام معرفی کنند. این در حالی است که این جنس از روایت سازی هیچ تناسبی با واقعیتهای این پرونده ندارد.
نکته دوم اینکه مدت زمان زیادی تا روی کار آمدن دونالد ترامپ به قدرت در آمریکا و حضور مجددش در کاخ سفید باقی نمانده است. در این راستا، اینطور به نظر میرسد که متحدان اروپایی آمریکا در هماهنگی با ترامپ و تیمش، کارزار اعمال فشار علیه ایران را آغاز کرده اند تا از این رهگذر اینطور وانمود کنند که روزهای سختی در انتظار ایران خواهد بود.
این در حالی است که ایران در طی سالهای گذشته همواره نشان داده که در برابر این قبیل فشارها تسلیم نمیشود و در مورد قطعنامه اخیر شورای حکام علیه ایران نیز وزرات خارجه و سازمان انرژی اتمی در بیانیه مشترکی از راه اندازی سانتریفیوژهای جدید و مدرن از انواع مختلف صحبت کرده اند. معادلهای که باز هم نشان میدهد جهان غرب در خوانش تحرکات ایران دچار اشتباهات راهبردی و جدی است.
با توجه به رویکردهای خصومتآمیز غرب و آژانس علیه ایران و غروب برجام در مهر ۱۴۰۴ و احتمال فعال کردن اسنپ بک از سوی غربی ها، به احتمال فراوان جمهوری اسلامی ایران طی ماههای آتی رویههای متفاوتی رادر پیش خواهد گرفت. رویههایی که حتی بعید نیست دکترین هستهای ایران را با توجه به زیاده خواهیها و تهدیدات قدرتهای غربی تغییر دهند. درست در همین چهارچوب است که حتی برخی از احتمال خروج ایران از معاهده NPT نیز خبر دادهاند.