مقدمه
منطقه غرب آسیا همچنان درگیر تحولات پیچیده و پرفرازونشیب است که تأثیرات عمیقی بر معادلات سیاسی، امنیتی و نظامی آن دارد. از مذاکرات شکننده آتشبس در نوار غزه گرفته تا پیامدهای سنگین جنگ بر لبنان، تغییرات ساختاری در سوریه، تحرکات مقاومت یمن و چالشهای اقتصادی و سیاسی عراق که همگی نشاندهنده مرحلهای حساس در تاریخ معاصر این منطقه هستند.
در این گزارش، تلاش شده است آخرین تحولات این حوزهها با نگاهی دقیق و تحلیلی بررسی شود تا ابعاد مختلف این رخدادها و پیامدهای آن برای بازیگران منطقهای و فرامنطقهای روشن گردد. در شرایطی که رژیم صهیونیستی با بحرانهای داخلی و خارجی مواجه است و محور مقاومت با چالشهای جدید و فرصتهای راهبردی روبهرو میشود، فهم دقیق این رویدادها برای تحلیل آینده منطقه امری ضروری به نظر میرسد.
نوار غزه
با پایان مرحله اول آتش بس، آغاز دور جدید مذاکرات مربوط به ادامه این توافق در هالهای از ابهام قرار دارد و دلیل اصلی آن به کارشکنیهای رژیم صهیونیستی بازمی گردد. توافق آتشبس بین حماس و رژیم صهیونیستی، صبح یکشنبه ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵ اجرایی شد که شامل سه مرحله بود که هر مرحله ۴۲ روز به طول میانجامید و قرار بود در طول این مرحله، درباره اجرای توافق در مرحله دوم و سپس سوم آن، مذاکره شود.
بدعهدی رژیم صهیونیستی شامل بندهای مربوط به امدادرسانی و مراکز اسکان و پروتکلهای انسانی و تجاوزهای میدانی و ادامه اشغالگری گذرگاههای رفح و فیلادلفیا و همچنین نقض عهد سیاسی است.
برای نمونه اسرائیل از ورود کامیونهای لجستیک و سوخت و ماشین آلات سنگین برای آواربرداری با وجود تصریح این موضوع در توافق آتش بس جلوگیری میکند. همچنین رژیم صهیونیستی مانع ورود تجهیزات پزشکی و وسایل مربوط به دفاع مدنی و راه اندازی ایستگاههای تولید برقی شده است.
با این حال رژیم صهیونیستی تحت فشار داخلی و خارجی جهت تمدید آتش بس قرار دارد و طبق گفته رسانههای صهیونیستی قرار است هیئت اسرائیلی جهت دور جدید مذکرات آتش بس به قطر سفر کند.
در راستای خواسته صهیونیستها مبنی بر تمدید مرحلۀ اول آتش، «استیو ویتکاف»، فرستادۀ «ترامپ» به منطقه، طرحی را با خود آورد که براساس آن مرحلۀ اول آتش بس- که قرار بود پس از گذشت ۶ هفته به پایان برسد- تا پایان ماه مبارک رمضان و پس از آن عید «پسح» یهودی استمرار یابد. در طرح «ویتکاف» آمده است در این دوره، تمام اسیران باقیماندۀ رژیم صهیونیستی مبادله شوند و دیگر مسئلهای به نام مبادلۀ اسرا باقی نماند.
این طرح، حکایت از آن دارد که رژیم صهیونیستی به دنبال از بین بردن نقط ضعف خود در جنگ کنونی، یعنی مسئلۀ اُسرای این رژیم و در مقابل عدم اعلام قطعی جنگ و آتش بس دائمی است؛ چرا که براساس توافق آتشبس منعقد شده، رژیم صهیونیستی باید در آغاز مرحله دوم آتشبس، پایان قطعی جنگ را اعلام کند.
این در حالی است که جنبش حماس نیز با اشاره به تداوم تلاشهای میانجیگران مصری و قطری در راستای تکمیل فرآیند توافق برای دور دوم مذاکرات آتش بس، اعلام آمادگی کرده است.
از طرفی، در اجلاس فوق العاده سران عرب که در ۱۴ اسفندماه در قاهره برگزار شد، کشورهای عربی مخالفت خود را با کوچ اجباری فلسطینیان از نوار غزه اعلام کردند و از طرح مصر برای بازسازی این منطقه استقبال کردند. طرح مصر مبتنی بر حضور نیروهای چند ملیتی در نوار غزه است.
جنبش جهاد اسلامی فلسطین در بیانیهای در واکنش به تصمیمات نشست فوقالعاده اتحادیه عرب اعلام کرد که محتوای بیانیه پایانی و مواضع مطرحشده مثبت است، اما با این حال، پاسخگوی چالشهایی که رژیم صهیونیستی و آمریکا بر مردم فلسطین و موضع کشورهای عربی تحمیل کردهاند، نیست.
لبنان
کشور لبنان پس از آتش بس و تشکیل دولت جدید وارد مرحله جدیدی شده است. برخی از رسانههای مغرض مدعی تضعیف حزب الله در این مرحله به دلیل آسیبهای ناشی از جنگ شدهاند؛ اما تشییع جنازه میلیونی و پرشکوه رهبران این حزب یعنی شهیدان سید حسن نصرالله و سید هاسم صفی الدین در قلب بیروت نشان داد حزب الله همچنان دارای امتداد گسترده مردمی بوده و با این مراسم در واقع قدرت نرم خود را به رخ دشمنان کشید.
طبق گزارشها، هیئتهای خارجی از بیش از ۷۰ کشور در این مراسم بزرگ تشییع جنازه شرکت کردند. برخلاف انتظار مقامات عالی رتبه لبنانی در این مراسم حضور نداشتند و جوزف عون، رئیس جمهور لبنان، نبیه بری، رئیس پارلمان را به نمایندگی از خود مأمور کرد و نواف سلام، نخست وزیر، محمد حیدر، وزیر کار را به نمایندگی از خود مکلف به شرکت در این مراسم کرد.
هیأتهای ایرانی نیز پس از جنجال بزرگی که با ممنوعیت پذیرش هواپیماهای ایرانی در لبنان در دوره قبل در تهدید بمباران توسط اسرائیل به وجود آمد، با دو فروند هواپیما وارد فرودگاه بیروت شدند. علاوه بر این، هیئتهایی از عراق و یمن از سازمانهای وابسته به محور ایران در منطقه در این مراسم بزرگ شرکت جستند.
در این راستا، شیخ نعیم قاسم دبیرکل جنبش حزب الله در گفتوگو با المنار اظهار داشت مشارکت مردم در تشییع شهیدان نصرالله و صفی الدین بینظیر و فوق العاده بود. وی از مردم خواست که همانطور که همواره سربلند بودهاند، همین گونه باقی بمانند، چرا که فرزندان و وارثان سید حسن نصرالله هستند.
دبیرکل حزب الله تاکید کرد که مقاومت در وضعیت خوبی است، هر چند جراحت متحمل شد و جانفشانیهای زیادی تقدیم کرد. وی درباره شهرک نشینان صهیونیست گفت که بیش از ۱۰۰ هزار شهرک نشین همچنان به شمال فلسطین اشغالی بازنگشتهاند.
یکی از چالشهای لبنان، باقی ماندن اشغالگران صهیونیست در پنج نقطه در جنوب لبنان بر خلاف توافق آتش بس میباشد. پاسخ دبیر کل حزب الله به صهیونیستها این بود که مطمئن باشید که مقاومت به شما اجازه این کار را نخواهد داد و اگر اشغالگران بخواهند همچنان در این نقاط باقی بمانند، باید از طریق ارتش، مردم و مقاومت با آنها مقابله کرد.
این در حالی است که طیفهای وابسته آمریکا سعی دارند با اتکا به قطعنامه ۱۷۰۱ حزب الله را خلع سلاح کنند. پاسخ شیخ نعیم قاسم به این طیف این است که هر کاری میخواهید انجام دهید، ولی ما هرگز مقاومت را متوقف نخواهیم کرد. وی تاکید کرد وقتی میگوییم مقاومت ادامه دارد، یعنی مقاومت در صحنه و میدان حضور دارد. به گفته شیخ نعیم قاسم ما در مرحله جدیدی قرار داریم که اصول ما تغییر نکرده، و فقط شیوه ها، راهها و مراحل تغییر کرده است.
روش حزب الله در شرایط کنونی این است که روند برخورد با رژیم اشغالگر صهیونیستی که بخشی از اراضی لبنان را اشغال کرده را در اختیار دولت لبنان قرار دهد؛ اما در عین حال حزب الله حق استفاده از زور در صورت لزوم برای پایان دادن به اشغالگری اسرائیل را برای خود محفوظ میداند. در واقع حزب الله به روش شهید سید حسن نصرالله و مبانی و نقش وی در مقاومت و چشم انداز او نسبت به اوضاع لبنان و منطقه پایبند است.
طبق گفته رهبران حزب الله اگر دولت در مواجهه با رژیم صهیونیستی به بن بست بخورد، ما از آن خواهیم خواست تا ارزیابی دقیقی از شرایط و فرصتها به ما بدهد و حزب الله میتواند شرایطی را که منجر به آزادی سازی اراضی اشغالی میشود، بررسی کند. در هر حال ما حضور اسرائیلیها در ۵ نقطه جنوب لبنان را اشغالگری است و لبنان حق استفاده از تمامی ابزارهای ممکن برای آزادسازی این اراضی را دارد.
در مجموع حزب الله لبنان به رغم شرایط دشواری که پیش رو دارد با توجه به تجارب طولانی و با تکیه بر هوشمندی و درایت خاصی که دارد سعی میکند جایگاه خود را به ویژه پس از نمایش اقتدار در تشییع جنازه رهبران خود بیش از پیش تحکیم نموده و به طور خاص روبکرد مقاومت و سلاح خود را در مقابله با اشغالگران صهیونیستی همچنان حفظ کند.
سوریه
سوریه در مرحله پس از فروپاشی نظام بشار اسد و روی کار آمدن حاکمیت جدید، شاهد فراز و نشیبهای مختلفی بوده است. در آخرین تحولات این کشور، منطقه ساحلی شاهد درگیری خونین بین علویان و نیروهای هیئت تحریرالشام بوده است. طبق گزارش مرکز موسوم به دیده بان حقوق بشر سوریه حدود ۴۰ کشتارجمعی که توسط افراد مسلح در ساحل سوریه تا به این لحظه رخ داده است که در اثر آن بیش از ۱۰۰۰ غیرنظامی کشته شدهاند.
علویان سوریه که برای بیش از پنج دهه در رأس حکومت این کشور قرار داشتند، اکنون با سقوط بشار اسد در معرض تهدیدات جدی قرار گرفتهاند. پس از تسلط گروههای مخالف بر دمشق، خشونتهایی علیه علویان در مناطق مختلف سوریه افزایش یافته است. در همین راستا طبق گزارشهای میدانی علاوه بر مناطق طرطوس و لاذقیه، حملات مرگباری علیه روستاهای علوینشین در حومه حمص و حماه صورت گرفته است.
طبق گزارشها با وجود اعلام پایان عملیات امنیتی توسط وزارت دفاع، گروههای مسلح به ارتکاب اقدامات مجرمانه در حق ساکنان در ساحل سوریه ادامه میدهند و عملیات برای از بین بردن شواهد از طریق پاکسازی خیابانها و ساختمانها و انتقال جسدها صورت میگیرد تا حقیقت را ناپدید کنند.
اخباری که از مناطق علوینشین ترکیه میرسند حکایت از خشم آنها نسبت به جولانی و اردوغان دارند. به نظر میآید علویهای ترکیه در تدارک قیام علیه اردوغان هستند و شرایط به وجود آمده نشان میدهند سرنوشت اردوغان و جولانی به همدیگر گره خوردهاند.
از طرفی، به دلیل موج سنگین کشتار و جنایت و ایجاد رعب و وحشت در میان مردم، مرزهای شمالی لبنان از چند روز قبل شاهد حرکت گسترده شهروندان سوری به سمت خاک این کشور و به صورت مشخص منطقه مرزی عکار بوده است.
حزب الله لبنان با صدور بیانیهای به تحولات غرب سوریه واکنش نشان داد و اعلام کرد: برخی گروههای به دنبال وارد کردن نام حزب الله در تحولات سوریه هستند و تلاش دارند که آن را متهم کنند که یکی از طرفهای درگیر در سوریه است، حزب الله به شکل روشن و قاطع این ادعاهای بی اساس که از سوی برخی مطرح میشود را تکذیب میکند.
درباره درگیریهای غرب سوریه این نکته قابل توجه است که واکنش علویها و بازماندگان رژیم گذشته نسبت به اعمال فشار و جنایات هیئت تحریرالشام امری طبیعی محسوب میشود. از طرفی واکنش سخت حاکمیت جدید و کشتار گسترده شهروندان بی گناه نشانگر بازگشتن تحریرالشام به خوی تروریستی خود میباشد که به رغم ادعاهای رهبر آن احمد الشرع، تغییری در ماهیت این گروه ایجاد نشده است.
نکته دیگر آن است که دست عوامل خارجی به ویژه ترکیه و رژیم صهیونیستی در این حوادث به چشم میخورد. ترکیه که سرمایه گذاری زیادی روی حاکمیت جدید کرده است در جهت اتخاذ سیاست مشت آهنین و سرکوب مخالفان از احمد الشرع حمایت کافی به عمل آورده و به هیچ وجه تمایل ندارد معادله سوریه به وضعیت گذشته بازگردد. اسرائیل نیز که به دنبال تضعیف و تجزیه سوریه است سعی دارد از این درگیریها به نفع خود بهره برداری کرده و به اختلافات داخلی این کشور دامن بزند.
در مجموع وضعیت سوریه پیچیده و حساس است و تشکیل هستههای مقاومت مستلزم هوشیاری و نیفتادن به دام فتنهگریهای رژیم صهیونیستی میباشد. رهنمود رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران مبنی بر ظهور جوانان غیور سوری نیز در وهله اول ناظر به مقابله با اشغالگران است.
در هر حال، احمد الشرع و حامیان خارجی او از اعتراضات منطقه ساحل و سایر مناطق از جمله جنوب نگران شده و شاید به همین دلیل است که الشرع به سمت توافق با نیروهای دمکراتیک سوریه (قصد) حرکت کرد. توافق جدید که اخیراً بین «احمد الشرع»، رئیسجمهور سوریه و «مظلوم عبدی» فرمانده نیروهای دموکراتیک سوریه امضا شد ناظر به ادغام نهادهای غیرنظامی و نظامی در شمال شرق سوریه تحت مدیریت دولت سوریه و برقراری آتشبس در سراسر خاک سوریه میباشد. گفته میشود این توافق نقطه عطف مهمی در تحولات سوریه محسوب میشود و تبعات آن تنها داخل سوریه را شامل نخواهد شد، بلکه بر منطقه از جمله ترکیه تاثیر گذار خواهد بود. هر چند به دلیل اختلافات گسترده چالشهای ترکیه، امکان شکننده بودن این توافق نیز وجود دارد.
یمن
مقاومت یمن که در حمایت از نوار غزه وارد درگیری با رژیم صهیونیستی و آمریکا شد، در شریط کنونی که آتش بس برقرار شده حملات خود را متوقف کرده است، اما سید عبدالملک بدرالدین الحوثی رهبر معنوی انقلاب یمن و جنبش انصارالله در سخنرانی اخیر به رژیم صهیونیستی هشدار داد که اگر کمکهای انسانی وارد نوار غزه نشود، یمن هم اقدامات نظامی خود را آغاز خواهد کرد. در این راستا با پایان مهلت تعیین شده از سوی رهبر یمن برای ورود به مرحله دوم آتش بس، ممنوعیت عبور کشتیهای اسرائیلی در دریای سرخ، دریای عرب، بابالمندب و خلیج عدن از سرگرفته شده است و هر کشتی اسرائیلی که سعی در نقض این ممنوعیت داشته باشد، در منطقه عملیاتی اعلامشده مورد هدف قرار خواهد گرفت. این ممنوعیت تا زمان بازگشایی گذرگاههای غزه و ورود کمکها و نیازمندیهای غذایی و دارویی ادامه خواهد داشت.
رهبر انصارالله یمن درباره حوادث سوریه و کشتار علویان توسط شورشیان وابسته به الجولانی هم تاکید کرد آنچه در ساحل سوریه رخ میدهد، جنایت فجیعی است که باید محکوم شود. قابل قبول نیست که این جنایات توجیه شده یا روی آن سرپوش گذاشته شود یا از شدت فجیع بودن آن کاسته شود.
در این راستا، روزنامه صهیونیستی معاریو در گزارشی با عنوان "بازگشت حوثی ها" نوشت که بعد از آرامش طولانی مدت در جبهه یمن، نیروی هوایی اسرائیل بار دیگر آماده مقابله با تهدیدات یمنیها و تلاش آنها برای شلیک موشک به سمت سرزمینهای اشغالی میشود.
در مجموع مقاومت یمن با محوریت انصارالله چالشهای زیادی برای اسرائیل و متحدانش به وجود آورده و به رغم حملاتی که آمریکا و انگلیس و رژیم صهیونیستی علیه یمن انجام دادند، توانمندیها و آمادگی این گروه برای هر گونه مقابله و حمله در سطح بالایی قرار دارد، چه در سطح دریا و تعرض به کشتیهای وابسته به رژیم صهیونیستی که از دریای سرخ و تنگه باب المندب عبور میکنند و چه هدف قرار دادن عمق اسرائیل با موشکهای بالستیک و پهپادهای پیشرفتهای که در اختیار دارد.
دولت جدید دونالد ترامپ قصد دارد علیه انصارالله از طرق مختلف اعمال فشار کند. برای نمونه طی دو هفته اخیر، سه محموله نظامی تسلیحاتی به دست القاعده در جنوب یمن رسیده است و برخی رسانههای یمنی در گزارشهایی تاکید کردهاند که آمریکا از طریق ائتلاف عربستان در حال تغذیه تسلیحاتی القاعده در یمن است.
این اقدامات، با هدف تکرار سناریوی عراق و لیبی در یمن صورت میگیرد تا از این رهگذر، هرج و مرج و خشونت در این کشور بیشتر شود ودر شرایطی که آمریکا و اسرائیل از طریق مقابله نظامی قادر به مهار انصارالله نشدهاند، اینک قصد دارند با شیوه ایجاد فتنه و گزینه جنگ داخلی به تضعیف مقاومت یمن بپردازند. قطعاً انصارالله همانند گذشته با هوشیاری توطئههای رنگارنگ دشمن را خنثی کرده و همچنان بر هدف اصلی یعنی آمریکا و اسرائیل متمرکز خواهد شد و حمایت از محور مقاومت و به ویژه نوار غزه را ادامه خواهد داد.
عراق
با به پایان رسیدن مدت تمدید معافیتهای تحریمی آمریکا به عراق مبنی بر واردات گاز ایران به این کشور در ۸ مارس سال ۲۰۲۵، "تامی بروس"، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد تمامی معافیتهای تحریمی که به ایران جهت بهرهمندی اقتصادی از این حوزه کمک میکرد به پایان رسیده و دولت عراق باید در نزدیکترین زمان ممکن تکیه خود را به منابع انرژی ایران پایان بخشد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا در نخستین سخنرانی خود در دوره جدید ریاست جمهوری اعلام کرده بود به دولت عراق توصیه میکنیم به تکیه خود به انرژی ایران در نزدیکترین زمان ممکن پایان بخشند و پای بندی نخست وزیر عراق به این امر موجب استقلال این کشور در حوزه انرژی خواهد شد.
دولت ترامپ بر عزم خود بر عدم امضای مجدد اعطای معافیت تحریمی برای بار دیگر تاکید کرد و طبق آنچه در سند امنیت ملی در ۴ فوریه ۲۰۲۵ آمده به دنبال اعمال فشار حداکثری بر ایران است.
به رغم اینکه عراق از قدرتهای بزرگ در حوزه انرژی محسوب میشود، اما این کشور به دلیل مشکلات زیرساختی، در دو حوزه گاز و برق به خودکفایی نرسیده و در نتیجه برای جبران کمبود انرژی به جمهوری اسلامی ایران تکیه دارد.
"عطوان العطوانی" رئیس کمیسیون دارایی پارلمان عراق در دیدار با کاردار آمریکا در بغداد هشدار داد که این اقدام میتواند پیامدهای فاجعه بار برای عراق، به ویژه در فصل تابستان، داشته باشد. با این حال به رغم فشارهای تازه دولت ترامپ، بسیاری از کارشناسان معتقدند دو طرف ایرانی و عراقی با اتخاذ تدابیر تازهای قادر به دور زدن تحریمها و ادامه صادرات گاز و برق خواهند بود.
موضوع دیگر در تحولات عراق انتخابات پارلمانی این کشور است که احتمالاً در نوامبر سال جاری برگزار خواهد شد. طبق قانون، امکان برگزاری انتخابات در زمانی که کمتر از ۴۵ روز به پایان عمر دوره کنونی پارلمان باقی مانده باشد وجود ندارد. با توجه به این که نخستین جلسه پارلمان کنونی روز نهم ژانویه ۲۰۲۲ برگزار شد، انتخابات بعدی باید پیش از ۲۵ نوامبر ۲۰۲۵ برگزار شود که این زمان با توافق نخست وزیر و کمیسیون انتخابات تعیین خواهد شد. آمارهای رسمی نشان میدهد که در انتخابات پیشروی عراق، بیش از ۲۸ میلیون نفر میتوانند رأی دهند، در حالی که این رقم در سال ۲۰۱۸ حدود ۲۴ میلیون نفر بود.
گروههای سیاسی عراق آماده ورود در این معرکه شدهاند. برای نمونه مصطفی الکاظمی نخست وزیر سابق عراق در گفت وگویی با یک شبکه تلویزیونی عراقی، با لحنی تند به «محمد شیاع السودانی»، نخستوزیر کنونی، حمله کرد و اظهار داشت که پروژههای عمرانی نظیر ساخت پلها و زیرساختها هیچ ارتباطی به السودانی ندارد. وی تأکید کرد که این طرحها نتیجه تلاش مهندسان، طراحان و سرمایهگذاران خارجی است و دولت کنونی تنها بهرهبردار آنهاست.
مصطفی الکاظمی که در دوران رژیم صدام حسین در کنار «احمد الچلبی»، چهره شناخته مخالف صدام و حزب بعث در آمریکا فعالیت میکرد، از طریق این همکاری توانست روابط نزدیکی با دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی ایالات متحده برقرار کند. همین ارتباطات بعدها زمینهساز انتصاب او به ریاست دستگاه اطلاعاتی عراق توسط «حیدر العبادی»، نخست وزیر اسبق عراق شد.
به نظر میرسد حملات الکاظمی به السودانی بخشی از راهبرد او برای سوار شدن بر موج نارضایتیها و تشکیل ائتلافی علیه نخست وزیر کنونی برای مشارکت در انتخابات آتی پارلمانی این کشور باشد. برخی منابع عراقی از احتمال نزدیکی دوباره الکاظمی به جریان صدر خبر دادهاند؛ موضوعی که هنوز از سوی نزدیکان مقتدی صدر تأیید یا تکذیب نشده است و به نظر میرسد، در حال تقلید از سیاستهای ایاد علاوی است. او قصد دارد ائتلافی فراقومیتی متشکل از مسیحیان، اهل سنت، کردها و شیعیان تشکیل دهد تا هم قدرت سیاسی خود را تقویت کند و هم افراد نزدیک به خود را در مناصب کلیدی وزارتخانهها قرار دهد.
در مقابل، ائتلاف هیات هماهنگی شیعه نیز در صدد بازآرایی صفوف خود جهت شرکت در انتابات آتی میباشد، به ویژه آنکه شرایط کنونی عراق رقابت در این دور از انتخابات را از اهمیت خاصی برخوردار نموده است.
رژیم صهیونیستی
شرایط داخلی رژیم صهیونیستی همچنان بغرنج است و با توجه به اینکه مرحله اول آتش بس به پایان رسیده و همه اسرا آزاد نشدهاند، اعتراضات علیه دولت نتانیاهو همچنان ادامه دارد. از زمان آغاز جنگ در نوار غزه، هر زمان بحث پایان جنگ در رژیم صهیونیستی مطرح شده است، راستگرایان افراطی به نمایندگی "اسموتریچ" و "بن گویر" تهدید کردهاند در صورت اعلام پایان جنگ، از کابینه خارج خواهند شد. به دنبال خروج «بن گویر» در اعتراض به آتش بس، «اسموتریچ» نیز ممکن است از کابینه خارج شود و خروج او موجب انحلال کابینه خواهد شد.
وضعیت «نتانیاهو» در نظرسنجیهای کنونی رژیم صهیونیستی به گونهای نیست که بتواند وارد یک انتخابات جدید شود و در شرایط کنونی در انتخابات متحمل شکست خواهد شد و با توجه به شکستی که در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ در اثر عملیات طوفان الاقصی متحمل شد، این مسئله میتواند به پایان عمر سیاسی نتانیاهو منجر شود؛ بنابراین نتانیاهو به دنبال آن است که به هر شکل ممکن از ساقط شدن کابینهاش جلوگیری کند. او در در کنست رژیم صهیونیستی اعلام کرد به هیچ وجه پایان جنگ را اعلام نخواهد کرد. این در حالی است که مخالفان و نیز خانوادههای اُسرا خواهان تسریع در مذاکرات برای توافق هستند.
از سوی دیگر، دولت ترامپ طی هفتههای گذشته، کمکی تسلیحاتی را به رژیم صهیونیستی انجام داد که مبلغ آن بالغ بر ۴ میلیارد دلار است. این کمک تسلیحاتی شامل سلاحهای ممنوعهای است که در دورۀ جو بایدن به رژیم صهیونیستی داده نشد. اما ترامپ این کمک را همراه با یک نمایش تبلیغاتی و بزرگنمایی به رژیم صهیونیستی ارائه کرد. ارائۀ این کمک تسلیحاتی در این مرحله، در حالی که رژیم صهیونیستی از اعلام پایان جنگ ابا میکند، میتواند نوعی چراغ سبز به تل آویو برای ورود دوباره به جنگ قلمداد شود.
با این حال با توجه به شرایط نابسامان داخلی رژیم اشغالگر، امکان شروع جنگ مجدد برای نتانیاهو دشوار و پرهزینه است و به همین دلیل برخی ناظران بر این باورند که رژیم صهیونیستی با این اقدامات در حال طراحی برای ایجاد سایه جنگ و وحشت ناشی از آن برای مردم غزه و منطقه میباشد تا به زعم خود با کمترین هزینه به اهداف خود از جمله حفظ موقعیت خود در ساختار قدرت دست یابد.