۲۰۲۴ ۱۸ October - جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳
کد خبر: ۱۸۲۸
۰۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۸

پیامدهای سه گانه صدور حکم بازداشت بین‌المللی برای نتانیاهو و گالانت

مهم‌ترین پیامد حاصل از صدور احتمالی حکم دیوان بین المللی لاهه مربوط به تنزل اساسی جایگاه نتانیاهو در عرصه قدرت سیاسی این رژیم است.
۰۵ خرداد ۱۴۰۳ - ۱۴:۳۸
نویسنده : سعیده اسکندری کارشناس مسائل بین الملل

صدور احتمالی حکم بازداشت دو تن از مقامات اصلی رژیم صهیونیستی از سوی دیوان بین المللی لاهه می‌تواند در بحبوحه جنایات گسترده صهیونیست‌ها علیه مردم غزه با آثار و تبعات منفی بسیاری برای این رژیم همراه باشد. طبق اظهارات کریم‌خان، دادستان ارشد دیوان کیفری بین‌المللی شواهد موجود برای اجرای حکم بازداشت نتانیاهو، نخست وزیر و یوآو گالانت، وزیر جنگ رژیم صهیونیستی متقن و معقول بوده و هر دو این افراد به دلیل جنایات جنگی گسترده مرتکب شده و حملات و کشتار بی‌شمار خود علیه غیرنظامیان در نوار غزه مجرم هستند و باید به زودی بازداشت شوند. سه مورد از مهم‌ترین پیامد‌های صدور چنین حکمی از جانب دیوان بین‌المللی لاهه را می‌توان اینطور عنوان کرد:
- زیر سوال رفتن ادعا‌های دولت بایدن در مورد رژیم صهیونیستی
تحقق صدور حکم بازداشت علیه نتانیاهو و گالانت در وهله اول از آن جهت حائز اهمیت است که در تاریخ فعالیت‌های دیوان لاهه برای اولین بار است که رهبران یکی از متحدان اصلی ایالات متحده آمریکا از سوی این دیوان مجرم و متهم شناخته می‌شوند. امری بی سابقه و البته غیرمعمول که می‌تواند نشان دهنده عمق فاجعه در سیاست‌های ضد فلسطینی رژِیم صهیونیستی و البته ایالات متحده آمریکا باشد.
تایید حکم کیفر خواست مبتنی بر بازداشت نتانیاهو و گالانت موید این امر خواهد بود که تمامی جنایات ارتکابی صهیونیست‌ها در اراضی اشغالی طی جنگ غزه از سوی کارشناسان و قضات این دیوان تایید و جنایات جنگی نتانیاهو برای آنها به طور کامل محرز شده است. از این رو، امکان دیگری برای زیر سوال بردن و پنهان کردن این جنایات از سوی دولت بایدن به عنوان اصلی‌ترین متحد رژیم صهیونیستی در این جنگ وجود ندارد. کارشناسان حقوقی بسیاری هم در حمایت از مواضع کریم خان عنوان کرده اند، میان حکم صادر شده و میان رفتار متهمان پرونده هیچ گونه تناقضی نیست. امری که تداوم سیاست‌های حمایت آمیز دولت بایدن از صهیونیست‌ها در قالب جنگ غزه را با مشکل مواجه می‌سازد و مشروعیت رهبری وی به عنوان رئیس‌جمهور آمریکا را زیر سوال می‌برد.
- تشدید اختلاف نظرات رهبران اروپا و آمریکا بر سر بحران غزه
شکی نیست که در آستانه مخالفت‌های دولت بایدن با اقدام دیوان بین المللی دادگستری جهت صدور حکم محکومیت و بازداشت نتانیاهو و گالانت، فاصله و اختلاف نظرات میان دولت وی و آن دسته از کشور‌های اروپایی که رهبرانشان به صراحت حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه را محکوم کرده و از حکم دیوان بین‌المللی حمایت کرده‌اند، تشدید می‌کند.
فاصله گرفتن آمریکا و اروپا در موضوع حمایت از رژیم صهیونیستی، زمانی بیشتر می‌شود که بدانیم پس از اقدامات جداگانه سه کشور اروپایی برای به رسمیت شناختن کشور مستقل فلسطین، دیگر کشور‌های اروپایی هم برای حمایت از این اقدام وارد عمل شده و از مواضع بایدن که از راهکار گفتگوی جمعی به جای به رسمیت شناختن یک جانبه کشور فلسطین حمایت می‌کند، فاصله می‌گیرند. امری که دو دستگی‌ها در غرب را برای حمایت از رژیم اسرائیل در برابر فلسطین تشدید می‌کند.
- پایان دوره قدرت نتانیاهو بر رژیم صهیونیستی
مهم‌ترین پیامد حاصل از صدور احتمالی حکم دیوان بین المللی لاهه مربوط به تنزل اساسی جایگاه نتانیاهو در عرصه قدرت سیاسی این رژیم است. در واقع می‌توان عنوان کرد که تلاش برای صدور و اجرای حکم بازداشت نتانیاهو اقدامی بسیار بزرگی در تکمیل درخواست‌های داخلی مردم و البته برخی از مقامات رژیم صهیونیستی برای کنار گذاشتن بی بی از قدرت است. در اساس صدور و قطعی شدن اجرای چنین حکمی نشان می‌دهد که حذف نتانیاهو از قدرت در اراضی اشغالی به امری قطعی تبدیل شده و هیچ مانعی برای جلوگیری از تحقق این وضعیت وجود نخواهد داشت.
حتی دولت بایدن نیز این موضوع را به خوبی درک کرده و می‌داند در صورت اصرار بیش از حد برای تغییر مواضع دیوان بین‌المللی دادگستری تنها موقعیت سیاسی خودش را در میان حامیان گسترده مردم فلسطین در آمریکا و در نگاه دیگر رهبران کشور‌های جهان متزلزل می‌سازد. ضمن اینکه دیگر توان حفظ نتانیاهو در قدرت را نداشته و به تنهایی نمی‌تواند امکان تداوم حضور وی در عرصه معادلات سیاسی این رژیم را فراهم آورد.

  • ارسال نظرات