۲۰۲۴ ۲۲ November - جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
کد خبر: ۱۵۶۸
۲۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶

آخرین تحولات فلسطین

۲۱ دی ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶
نویسنده : هیئت تحریریه سایت طنین

اهداف سفر چهارم بلینکن به منطقه

سفر چهارم بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به منطقه غرب آسیا و سفر به کشورهای مختلف از جمله ترکیه، اردن، عربستان و فلسطین اشغالی به نظر می رسد در راستای چند هدف ذیل بوده است:

  1. برخی این سفر را در راستای پایان جنگ در غزه و اطلاع دادن به کشورهای هم‌پیمان منطقه ای می‌دانند و در آن بلینکن زمانی را برای پایان تاریخ جنگ غزه اعلام کرده است. شاهد مثال این مسئله کاهش نیروهای رژیم صهیونیستی در مناطق شمالی غزه است.
  2. برخی دیگر این سفر را در راستای پیام دادن به ایران در جهت عدم تمایل آمریکا به گسترش جنگ در منطقه می دانند و اینکه بلینکن با این سفر به دنبال پیام عدم گسترش جنگ است.
  3. این سفر را نیز می توان در راستای هماهنگی آمریکا با برخی کشورهای عربی به ویژه عربستان در جهت حمله به برخی منافع یمن نیز دانست. علت سفر بلینکن به عربستان شاید نشانه ای از این مسئله باشد.
  4. یک احتمال دیگر از سفر بلینکن ارائه چارچوب‌های امنیتی برای آینده غزه است که در آن بلینکن یک طرح منطقه ای با کشورهای منطقه در جهت اداره غزه بعد از جنگ عنوان کرده است.
  5. هدف دیگر بلینکن از سفر به منطقه در راستای جلوگیری از گسترش جنگ فعلی به لبنان است که آمریکا قصد دارد از طریق ظرفیت های منطقه‌ای و کشورهای منطقه فشارهایی را درجهت اعمال قطعنامه ۱۷۰۱ بر حزب الله وارد کند.
  6. یک سناریو بدبینانه نیز وجود دارد و آن اینکه بلینکن حامل پیام ادامه جنگ و افزایش سطح اقدامات آمریکا در منطقه بوده است. این سناریو گرچه رد نمی شود اما به دو دلیل راهبرد آمریکا مبنی بر عدم گسترش جنگ و کاهش تعداد نیروهای اسرائیل در غزه تا حدودی بعید است.
  7. سناریو بعدی نیز برقراری عادی سازی روابط عربستان سعودی و رژیم صهیونیستی است که یکی از اهداف سفر بلینکن به عربستان سعودی نیز در این راستا بوده است.

آخرین تحولات نظامی و سیاسی

درگیری ها میان رژیم صهیونیستی و مقاومت فلسطین در نوار غزه همچنان ادامه دارد. در شمال نوار غزه، پس از عقب نشینی نیروهای اسرائیلی از مناطق داخلی شهر، درگیری زمینی خاصی در شهر غزه وجود ندارد و رژیم صهیونیستی مجدداً به حملات هوایی روی آورده است. در بخش‌هایی نیز درگیریهایی در اطراف میدان الکویت در حومه جنوبی محله الزیتون گزارش شده است. میدان الکویت بر روی خیابان دهم و خط تماس بین نیروهای اسرائیلی و فلسطینی قرار دارد. نیروهای اسرائیلی تا خیابان دهم در جنوب شهر غزه عقب نشینی کرده اند. همچنین ارتش رژیم صهیونیستی عقب نشینی خود را از مناطق شمالی نوار غزه انجام داده است. در این محور باید گفت که عملاً رژیم صهیونیستی به هیچکدام از اهداف تعیین شده خود نظیر آزادی اُسرا یا نابودی حماس نرسیده است و مجبور به عقب نشینی از این منطقه شده اند.

در حال حاضر مناطق میانی و جنوبی نوار غزه، فعال ترین جبهه های نوار غزه هستند. در مرکز نوار غزه، درگیریها در البریج و المغازی و اطراف النصیرات و همچنین در ورودی الزوایده به شدت ادامه دارد. منطقه الزوایده در شرق دیرالبلح زیر آتش سنگین توپخانه و جنگنده‌های رژیم صهیونیستی قرار دارد. رژیم صهیونیستی با فشار بر روی الزوایده و پیشروی در این محور قصد دارد النصیرات را محاصره کرده و به دیرالبلح نزدیک شود. این درحالی است که مقاومت فلسطین توانسته است ضربات متعددی را به ارتش رژیم صهیونیستی در این محور وارد کند و مانع از پیشروی صهیونیستی ها شود.

در جنوب نوار غزه، درگیری‌ها در مرکز و جنوب شهر خان یونس ادامه دارد. بر اساس اطلاعات میدانی، نیروهای اشغالگر صهیونیستی زمین های کشاورزی و منازل شهروندان روبروی دانشکده علم و صنعت خان یونس را تخریب کرده اند. این موضوع نشان می‌دهد که نیروهای رژیم صهیونیستی در حال پیشروی در جنوب غرب شهر خان یونس هستند. در این محور نیز اهداف رژیم صهیونیستی تا کنون محقق نگردیده و درگیری ها نسبت به اوایل حمله رژیم صهیونیستی به این مناطق کاهش یافته است.

در جبهه شمال سرزمین های اشغالی، ارتش رژیم صهیونیستی همگام با حملات هوایی و توپخانه ای، دو حمله پهپادی در مناطق خربه سلم و غندوریه انجام داد. نیروهای حزب الله در هشت عملیات پهپادی، راکتی و… به مواضع رژیم صهیونیستی در شمال فلسطین اشغالی هجوم بردند. مقاومت در لبنان در پاسخ به جنایت ترور شهید شیخ صالح العاروری و برادران مجاهد شهیدش در حومه جنوبی بیروت و جنایت ترور شهید مجاهد وسام الطویل (حاج جواد) مقر فرماندهی ارتش دشمن در منطقه شمالی را در شهر اشغالی صفد (پایگاه دادو) با تعدادی پرتابه های هجومی هدف قرار داد. حزب الله همچنین محل تجمع نظامیان صهیونیست را در مقرهای نظامی «ادمیت»، «رویسات القرن» و «بیاض بلیدا» هدف حمله موشکی قرار دادند.

در ابعاد سیاسی نیز همچنان تحرکات خاصی درحال رخ دادن است که مهمترین آن اظهارات یائیر لاپید، رئیس مخالفان نتانیاهو است که وی خواستار خروج وزرای مخالف از کابینۀ رژیم صهیونیستی شد. در این راستا لاپید اخیراً گفته است که "نتانیاهو صلاحیت ادارۀ اسرائیل را ندارد. از «بنی گانتز»، «گادی آیزنکوت» و «گیدئون صعر» می‌خواهم کابینۀ جنگی نتانیاهو را ترک کنند و به او مشروعیت ندهند. ما آمادۀ تغییر کابینه از طریق انتخابات یا از طریق تشکیل یک دولت جایگزین هستیم." همچنین افرام هالوی، رئیس سابق موساد در گفتگو با روزنامه تایمز تاکید کرد که "نتانیاهو در شکست حماس ناکام ماند و باید همین الان کنار برود. چند بار خواستار دیدار با رئیس کنونی موساد شدم و معتقدم که تلفات و خسارت‌های ما بسیار دردناک است." این امر بیانگر افزایش چالش های درونی رژیم صهیونیستی به ویژه در بُعد سیاسی این رژیم است. بسیاری از مخالفین نتانیاهو معتقد به عدم توانایی نتانیاهو در اداره رژیم صهیونیستی هستند و به نوعی نتانیاهو را عامل اصلی وقوع عملیات طوفان الاقصی می دانند. از طرفی نارضایتی از نتانیاهو در درون رژیم صهیونیستی نیز گسترش یافته  است و صهیونیست ها در هفته های اخیر نسبت به شکست های این رژیم در جنگ غزه و عدم توانایی در آزادسازی اُسرای خود اعتراضات خود را افزایش داده اند که این امر می تواند به بحران اجتماعی برای این رژیم نیز تبدیل شود.

گزاره ‌های تحلیلی رسانه‌ای

  1. در ابعاد رسانه ای، اظهارات ایالونر، رئیس اسبق سازمان امنیت رژیم صهیونیستی بازتاب گسترده ای داشته که وی در اعترافاتی گفته است:": محال است در غزه پیروز شویم. هرکس فکر می‌کند فلسطینی‌ها تسلیم می‌شوند، نه فلسطین و نه جنبش‌های اسلامی را نشناخته است. حتی اگر سنوار را ترور کنیم هم با چهره پیروز از غزه خارج نخواهیم شد." این اعترافات بیانگر شکست رژیم صهیونیستی در جنگ غزه است چراکه تاکنون نه تنها رژیم صهیونیستی به اهداف تعیین شده خود نرسیده است بلکه افکار عمومی جهان نیز به دلیل جنایات این رژیم علیه مردم بی گناه غزه شدیداً این جنایات را محکوم کرده اند.
  2. در بعد دیگر، گزارش روزنامه‌ها و شبکه های عبری مورد توجه قرار گرفته که نشان ازدرماندگی و ناتوانی ارتش این رژیم در جنگ غزه است. دراین راستا روزنامه اسرائیلی یدیعوت آحارنوت گزارش داد که"۹ هزار سرباز اسرائیلی از آغاز جنگ تاکنون درخواست مشاوره روانی داشته‌اند که یک‌چهارم این تعداد به نبرد غزه برنگشتند." شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی نیز اعلام کرد "یک سرباز اسرائیلی از تیپ گیواتی پس‌از سکته قلبی جان خود را از دست داد. هم‌رزمانش هم می‌گویند که وضعیت سلامتی او خوب بوده اما نتوانسته دیدن حقایق جنگ در غزه را تحمل کند." از طرفی رسانه‌های اسرائیلی گزارش داده‌ا‌ند که"۱۶۰۰ سرباز از علائم شوک پس از حادثه رنج می‌برند و ارتش مجبور شده تا ۲۵۰ نفر را از خدمت معاف کند."
  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها