۲۰۲۴ ۱۶ September - دوشنبه ۲۶ شهريور ۱۴۰۳
۱۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۷
دستاوردهای بزرگ مقاومت

گفت و گو با دکتر کاظمی قمی سفیر سابق ایران در عراق

سایت طنین به منظور واکاوی تحولات موجود منطقه ای و پرداختن به حوادث و اتفاقات اخیر همچون پیروزی مقاومت در فلسطین، مصاحبه ای را با جناب آقای دکتر حسن کاظمی قمی، سفیر اسبق ایران در عراق انجام داده  که در ادامه مشروح آن می آید.
۱۰ خرداد ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۷
نویسنده : هیئت تحریریه سایت طنین

سایت طنین به منظور واکاوی تحولات موجود منطقه ای و پرداختن به حوادث و اتفاقات اخیر همچون پیروزی مقاومت در فلسطین، مصاحبه ای را با جناب آقای دکتر حسن کاظمی قمی، سفیر اسبق ایران در عراق انجام داده  که در ادامه مشروح آن می آید.

مقدمه

در ابتدا جا دارد که پیروزی مقاومت قهرمانانه ملت مظلوم فلسطین در برابر رژیم اشغالگر قدس را به حضرت ولی عصر، رهبر معظم انقلاب، جبهه مقاومت و مردم مظلوم و قهرمان فلسطین تبریک و تهنیت بگوییم و درود می فرستیم به شهدای مسجد الاقصی که با این مقاومتی که در این مقطع 12 روز انجام دادند یک نقطه تحولی بر تمامی تحولات آتی منطقه به جای گذاشتند. 42 سال است که غرب آسیا و ایران در کانون یک تحول ژئوپلیتیک قرار گرفته اند و این عامل تأثیر خود را بر محیط امنیتی منطقه و شکل گیری ساختار منطقه و نظام بین‎الملل اثر گذاشته که محصول تقابل دو جبهه استکبار صهیونیستی با محوریت آمریکا و جبهه مقاومت با محوریت ایران است.

در جبهه مقاومت، فلسطین از نمادهای اصلی این تقابل است که سردمدار این حرکت نیز امام راحل بود که در ابتدا فریاد زدند اسرائیل غده ای سرطانی است که باید محو شود. در حوادث منطقه نیز پشت سر همه ی این فتنه‎ها از جنگ و ترور و جنگ های داخلی و شکل گیری گروه های تکفیری و آوارگی مردم فلسطین همگی ناشی از موجودیت این رژیم و حمایت های جبهه استکباری از این رژیم است و تا زمانی که این موجودیت وجود دارد منطقه روی آرامش نخواهد دید.

جنگ 12 روزه و دستاوردهای آن

این رخداد عظیم از نگاه پیامد و دستاورد، دستاوردهای راهبردی و ژئوپلیتیک مهمی داشته است. می توان این دستاوردها را در سطوح مختلف دسته بندی کرد. در ابتدا لازم است چند نکته پیرامون تحولات موجود گفته شود.

 این اولین بار بود که برخلاف سایر جنگ ها(  جنگ2006 در لبنان، 2008 ، 2011 و 2014 که بیش از پنجاه روز طول کشید)نیروهای مقاومت به شکل آفندی ظاهر شدند. اسرائیل در جنگ های گذشته به دنبال شکستن مقاومت مردم بود و زیرساخت های غزه و ساختمان های خدماتی را مورد هجوم قرار می داد تا مقاومت مردم را بشکند و نیروی آفندی در همه ی این موارد رژیم بود و مقاومت در موضع دفاع قرار داشت. اما در این نبرد 12 روزه ابتکار در دست مقاومت بود و رژیم اشغالگر به دلیل بحران سیاسی به دنبال فرافکنی و تحمیل جنگی نسبت به فلسطینی ها بود تا بتواند مسیر بحران سیاسی رژیم را تغییر دهد چرا که باوجود چهار انتخابات هنوز موفق به تشکیل دولت نشده اند.

گسل های اجتماعی، سیاسی و امنیتی در رژیم صهیونیستی به شدت رو به تزاید است و ترمیم نمی شود. این فرافکنی در عملیاتی در حال تدارک بود و سیدحسن نصر الله در روز جهانی قدس اشاره کرد که رژیم اسراییل اگر بخواهد در پوشش مانور اقدامی انجام دهد با پاسخ کوبنده ی مقاومت روبرو می شود. مقاومت غزه این راهبرد را با شکست مواجه کرد و طرح رژیم را به هم زد.

جنگ غزه اقدامی پیش دستانه بود و اساس طرح رژیم را بهم زد. رژیم صهیونیستی از زمان شکل گیری به دنبال جغرافیای نیل تا فرات بوده و بر اساس همین رویکرد، جنگ های 1956 و 1967 ، حمله به لبنان و مصر و سوریه را شکل داد و بخشی هایی را از مناطق سوریه، لبنان، اردن و مصر به اشغال خود درآورد. لیکن رژیم صهیونیستی در حال حاضر به این نتیجه رسیده که راهبرد نیل تا فرات از روش نظامی قابل دسترسی نیست و راهبرد «اسرائیل بزرگ» را در دستور کار قرار داده است. این راهبرد مبتنی بر سلطه فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و گفتمانی است و علنی شدن روابط رژیم های مرتجع عربی با رژیم صهیونیستی نیز به همین راهبرد بر می گشت و در برخی کشورها رونمایی شد ولی مقاومت آن را خنثی کرد.

پیامدهای شکست اخیر برای رژیم صهیونیستی

  • این جنگ یک تهدید و جودی برای رژیم صهیونیستی بود. این امر در بخشی از اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی دیده می شود که این جنگ را یک تهدید موجودیتی و هویتی می دانند و نظامی که بر پایه ایدئولوژی ارض موعود و یهودیت تبلیغ می کردند با تهدید مواجه شده و هویت رژیم اسراییل در حال از بین رفتن است.
  • در این جنگ ابهت امنیتی و اسطوره ای رژیم شکسته شد. در حالی که بارها بیان می کنند که رژیم صهیونیستی چهارمین ارتش قدرتمند دنیاست و گنبد آهنین شکست ناپذیر است، اما با شلیک بیش از 3 هزار موشک و اعتراف اصابت یک هفتم این موشک ها به سرزمین های اشغالی که گستره مکانی زیادی را از فرودگاه رامن و بن گورین و بسیاری از مناطق دیگر رژیم صهیونیستی را در برگرفت، این رژیم نتوانست اقدامی در مقابل این عملیات ها انجام دهد.
  • آسیب پذیری تکنولوژی غربی خود را بیش از پیش نشان داد.
  • این مقاومت 12 روزه رژیم صهیونیستی را کاملا در موضع "دفاع برای حفظ موجودیت" قرار داد و رژیمی که به دنبال موقعیت های برتر بود به سطح حفظ موجودیت تنزل پیدا کرد و برای فلسطینی ها عکس این اتفاق روی داد و فلسطینی هایی که به دنبال حفظ موجودیت بودند، اکنون به دنبال موقعیت های برتر هستند.
  • این اقدام پیش‎ دستانه قدرت مانور تجاوزگر را گرفت و می توان ادعا کرد رژیم صهیونیستی دیگر قادر به تجاوز به سرزمین های همسایه خود نخواهد بود. شاهد مثال نیز تقاضای کمک و حمایت رژیم صهیونیستی از آمریکا در جهت حفظ امنیت خود است.
  • باور پذیری تأمین امنیت در پناه رژیم صهیونیستی که باور حکام منطقه شده بود، شکسته شد و شکنندگی امنیت رژیم صهیونیستی در برابر غزه آشکار شد.
  • طرح پایدار کردن سلطه اسرائیل بر منطقه به پایان رسید و اکنون رژیم صهیونیستی گرفتار مشکلات و مسائل داخلی است.
  • تاثیر بر مساله مهاجرت و روند معکوس شدن آن دستاورد دیگر مقاومت 12 روزه است. موضوع مهاجرت نیز بی شک قطع خواهد شد و یهودی ها به سادگی حاضر به حضور در سرزمین های اشغالی نخواهند بود.
  • ایدئولوژی ارض موعود که نقطه وصل و هویت رژیم صهیونیستی و صهیونیست ها است از بین رفته و به شدت تضعیف شد.
  • امکان شرط گذاری در آینده توسط رژیم صهیونیستی برای فلسطینی ها از بین رفت و در نبرد 12 روزه فلسطینی ها شرط گذاشته و رژیم مجبور به پذیرش آن شروط شد.

دستاوردهای مقاومت 12روزه برای فلسطینی ها

1- می توان اینگونه ارزیابی کرد که پس از این نبرد، در یک جهش راهبردی مقاومت از دفاع برای حفظ موجودیت به تهاجم برای کسب موقعیت ارتقا یافته است؛

2- اتحاد در داخل فلسطین و همبستگی گروه های مختلف فلسطینی، که در سخنان مقام معظم رهبری نیز اهمیت آن منعکس شده بود یک موضوع بسیار مهم دیگر بود که در زمان مقاومت 12 روزه به وضوح مشاهده شد که یک اتاق عمل مشترک توسط گروه های جهادی در فلسطین ایجاد شد و این همبستگی در بیت المقدس،   کرانه باختری و اراضی 1948 نیز اتفاق افتاد و منحصر به غزه نبود؛

3- این مقاومت در حقیقت مرگ روند سازش را رقم زد و اثبات این راهبرد که تنها راه پیروزی و کسب دستاورد در مقاومت است. تا جایی که محمود عباس اعلام کرد صلح از راه سلاح به دست می آید و سازش دیگر جواب نمی دهد.

 4- حضور نماینده های عرب فلسطینی حاضر در کِنِست در تظاهرات علیه رژیم صهیونیستی و همراهی سایر ساکنان فلسطین با مقاومت حماس در کنار یکدیگر؛

5- تقویت باور به مساله آزادسازی کل فلسطین و این امر که نباید به دنبال یک حکومت در مناطق 1967 و غزه بود و باید همه فلسطین آزاد شود؛

6- مرگ معامله قرن که به دنبال یهودی سازی قدس شریف بود؛

7- تهییج شدن آواره‎های فلسطینی حاضر در اردوگاه های خارج از سرزمین های اشغالی برای بازگشت به سرزمین خودشان.

دستاوردهای منطقه ای پیروزی مقاومت

1- مقاومت 12 روزه موجب افزایش قدرت بازدارندگی در سطح منطقه ای شد. زیرا پتانسیل موجود در گروه های فلسطینی این رژیم را وادار به تمکین خواسته هایشان کرد و این امر نظم جدید منطقه، مهندسی امنیتی منطقه، آرایش سیاسی منطقه و جبهه مقاومت را تحت تأثیر قرار خواهد داد. همچنین این مقاومت سبب شد که سعودی ها برای حل مشکلات منطقه به ایران گرایش بیشتری پیدا کنند و اینکه این کشورها باید موضوعات خود را در داخل منطقه و با کشور های منطقه حل کنند و  اشغالگران توان ایجاد امنیت را برای سایرین نخواهند داشت.

2- خط رونمایی سازش با رژیم صهیونیستی را با شکست روبرو کرد و شکنندگی و ضعف این رژیم بیشتر شد.

3- تقویت همبستگی مقاومت منطقه با مقاومت فلسطین. به عنوان مثال مشاهده شد که تمام عراق ، مرجعیت ، پارلمان ، نخست وزیر و کرد و شیعه و سنی همه عملکرد رژیم صهیونیستی را محکوم و از فلسطین حمایت کردند. همچنین موضع مقتدرانه انصارالله یمن که به رژیم سعودی پیشنهاد آتش‎بس داد و حتی تاکید بر این مساله کرد که هر دو به یاری فلسطینی ها بشتابیم. خارج شدن گروه های مقاومت از حالت جزیره ای و شکل گیری یک محور جدید هر روز آشکارتر می شود که شکل گیری آن با تدابیر امام(ره) شروع شد و رهبر معظم انقلاب آن را ادامه داد و شهید سلیمانی و افرادی مانند سیدحسن نصر الله و ... این مسیر را ادامه دادند.

4- تغییر موضع برخی کشورهای عربی نسبت به رژیم صهیونیستی. به عنوان نمونه مصر طی چند روز گذشته در تغییر موضعی آشکار مرز رفح را برای کمک های بشر دوستانه باز کرد که این امر به منزله نگاه منفی این کشورها به امارات و سعودی است و این تغییر موضع ناشی از همین مقاومت 12 روزه بود.

5- برهم زدن معادلات منطقه ای و ناکام گذاشتن طرح های خاورمیانه ای آمریکا.

6- نقش رهبری ایران برای گروه های مقاومت در منطقه. در طول جنگ 12 روزه بارها مشاهده شد که رهبران فلسطینی به رهبر معظم انقلاب پیام دادند و ایشان نیز پاسخ متقابل دادند. این امر اتفاق ساده ای نبود زیرا در طول سال های گذشته بارها تلاش شد که فلسطینیان را از ایران دور کنند و این مساله بعد از بحران سال 2011 در سوریه کاملا مشهود بود. اما جمهوری اسلامی ایران، فلسطین را رها نکرد و  بر اساس مشی امام راحل که فلسطین باید به آغوش اسلام برگردد، در این مقاومت آشکار شد که تنها پرچمدار حامی فلسطین جمهوری اسلامی ایران است و فلسطینی ها کاملا نسبت به این موضوع آگاه شدند و فرقه ای( شیعه و سنی) عمل نکردن ایران  بر همگان آشکار شد.

7- مقاومت فلسطین چهره نفاق و دروغین مرتجعین عرب در حمایت از فلسطین را نشان داد و ماهیت حقیقی جمهوری اسلامی ایران در حمایت از مردم مظلوم فلسطین را آشکار کرد.

دستاوردهای بین المللی مقاومت 12 روزه

1- مقاومت 12 روزه افول هیمنه آمریکا و انگلیس در حمایت از رژیم صهیونیستی و ناتوانی آن ها در حمایت از این رژیم را آشکار کرد.

2- افکار عمومی دنیا دیگر قوم یهود را مظلوم نمی دانند و حمایت نخبگان و عموم از فلسطینیان در سطح دنیا تقویت شد و یک بسیج عمومی در سطح دنیا در حمایت از فلسطینیان شکل گرفت.

 خلاصه اینکه روندی که در حال حاضر در سرزمین های اشغالی در حال جریان است حاکی از سست شدن پایه های این رژیم است و نابودی رژیم صهیونیستی با این مقاومت سرعت خواهد گرفت چرا که این مقاومت نشان داد کنترل اوضاع از دست رژیم صهیونیستی خارج شده و پذیرش شروط مقاومت تنها راه پیش روی این رژیم بود و آمریکا و دیگران نیز دیگر به این موجودیت نمی توانند کمک کنند.

3) تقویت جبهه مقاومت و قدرت بازدارندگی در جهان اسلام. امروزه رژیم صهیونیستی به جای تجاوز باید به فکر دفاع برای حفظ موجودیت خود باشد. البته این وضعیت از مقاومت سال 2006 در لبنان رقم خورد و در حال حاضر تثبیت شده است.

جمع بندی

برآیند تقابل دو جبهه استکبار و مقاومت به نفع جبهه مقاومت و جمهوری اسلامی ایران رقم خورده است و تمامی طرح ها و راهبردهای آمریکا توسط این جبهه به شکست انجامیده است. قدرت مقاومت امروز بیشتر از هر زمانی شده است و قواعد بازی را این جمله تعیین می کند و مشکلات موجود نیز با امید و تلاش قابل رفع شدن است.

  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها