بعد از برگزاری انتخابات پارلمانی در لبنان و به دست آوردن اکثریت نسبی این انتخابات توسط گروه های مقاومت و هم پیمان با حزب الله، روند تشکیل دولت در این کشور همچون عراق با چالش مواجه شده است. این در حالی است که تحولات سیاسی لبنان بسیار شبیه به عراق است، زیرا رئیس مجلس در لبنان همچون عراق انتخاب شده، اما نخست وزیر همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد. با انتخاب رئیس مجلس در لبنان، رئیس جمهور این کشور، نجیب میقاتی را برای تشکیل دولت انتخاب کرد، اما روند چندماهه اخیر نشان می دهد که عوامل مختلفی دست به دست هم داده اند که روند تشکیل دولت در لبنان به سرانجام نرسد. در این میان نقش دو دسته از عوامل از همه پررنگ تر است:
البته ذکر این نکته ضروری است که تمرکز عربستان سعودی بر بازیگران داخلی است و به همین منظور بود که سعودی ها قبل از انتخابات با هماهنگی کامل سعد الحریری را از حضور در انتخابات منع کردند و تمام توان خود را بر روی حزب قوات اللبنانیه قرار دادند. البته عدم موفقیت حریری در طول ادوار گشذته نیز مزید برعلت بود. این در حالی است که آمریکا و فرانسه در یک طرح مشترک به دنبال مقابله مستقیم با حزب الله از طریق گزاره هایی همچون فشار اقتصادی و رودروقراردادن آن با دولت لبنان هستند و در برخی موارد این گزاره را القا می کنند که لبنان دو دولت دارد و حزب الله خود را به یک دولت تبدیل کرده است.
در کنار این مسائل، این بازیگران از فشار بر حزب الله و ایجاد جنگ روانی علیه آن نیز چند هدف را دنبال می کنند: الف) در وهله اول در تنگنا قرادادن حزب الله و مخدوش کردن آن در ذهن مردم(القای این گزینه که همه مشکلات موجود لبنان از تحریم تا انفجاربندر بیروت و اکنون چالش سیاسی حزب الله مقصر بوده است).
ب) در وهله دوم به دنبال سناریوی حذف حزب الله از عرصه سیاسی هستند. به همین منظور آمریکا و فرانسه در یک برنامه ریزی مشترک طرح اصلاحات ساختاری را مطرح کردند. اصلاحاتی که پایه اصلی آن سیاسی و خروج کامل اعضای وابسته به حزب الله از بدنه دولت در ادوار مختلف است.
ج) خلع سلاح حزب الله و القای این گزینه که این سلاح برای لبنان به عنوان تهدید محسوب می شود.
ارزیابی نهایی
انتخابات پارلمانی اخیر در لبنان که شکست کاملی برای جبهه سازش کار و عوامل داخلی آنها بود، منجر به این شد که این بازیگران براساس سناریویی کاملا تعریف شده وضعیت موجود در لبنان را به سمت یک بن بست سیاسی سوق دهند. ایجاد بن بست سیاسی منجر به عدم تشکیل دولت و پیدایش مشکلات عدیده برای لبنان به ویژه در بحث اقتصادی خواهد شد. البته این بازیگران در یک سناریوی ترکیبی که مبتنی بر تحریم و بن بست سیاسی است به دنبال ایجاد شرایطی همچون عراق برای لبنان هستند. تقابل گسترده احزاب سیاسی و ایجاد فضایی پرتنش و پرالتهاب در کنار تضعیف گروه های مقاومت از اهداف آنهاست.