طنین سنتر؛ "سید عباس عراقچی" وزیر خارجه کشورمان به تازگی در یک تور منطقه ای، از کشورهای عربستان، قطر، عمان، عراق، اردن، ترکیه و مصر بازدید کرده است. رویدادی که با بازتابهای منطقهای و بین المللی قابل توجهی همراه شده و تحلیل و تفسیرهای مختلفی در این رابطه مطرح شده و همچنان نیز میشود.
در این رابطه، کارشناسان و صاحب نظران دیدگاههای مختلفی را در مورد ماهیت و اهداف سفر وزیر خارجه ایران به کشورهای منطقه مطرح میکنند. با این همه، اینطور به نظر میرسد که در این زمینه، توجه به ۲ نکته ضروری است.
اولاً، پس از اجرای موفقیت آمیز عملیات وعده صادق ۲ و متعاقباً طرح تهدیدات مختلف از سوی رژیم اشغالگر قدس علیه کشورمان، دستگاه دیپلماسی ایران رایزنیهای گستردهای را با هدف انتقال این پیام به بازیگران منطقهای آغاز کرد که هرگونه همکاری و همراهی آنها با صهیونیستها علیه کشورمان، میتواند تبعات و پیامدهای مخربی را برای آنها و منافعشان به دنبال داشته باشد. در این رابطه، به نظر میرسد که بخش قالب توجهی از تمرکز سفر وزیر خارجه کشورمان به کشورهای منطقه نیز معطوف به همین مساله بوده و تهران سعی داشته با بازیگران منطقهای اتمام حجت کند.
به هر حال، برخی کشورهای مخالف با سیاستهای منطقهای ایران وجود دارند که قبل از آغاز جنگ غزه، پیوندهای نزدیکی را با رژیم اشغالگر قدس برقرار کرده بودند. حال امکان دارد که آنها به دنبال تعمیق همکاریهای پشت پرده خود با اسرائیل به ضرر کشورمان باشند. موضوعی که بدون تردید در رصد اطلاعاتی ایران قرار دارد و وزیر خارجه کشورمان با سفر منطقهای اخیر خود عملا این پیام را به طیفهای متنوعی از کنشگران منطقهای رسانده که تهران در رابطه با امنیت ملی خود با هیچ طرفی شوخی ندارد.
نکته دوم اینکه به نظر میرسد که بخشی از رایزنیهای وزیر خارجه کشورمان در سفر اخیر منطقهای وی، تا حد زیادی معطوف به انقال پیام صریح و مستقیم به اشغالگران اسرائیلی و دولت آمریکا و اعلام هشدار به آنها در مورد حرکت به سمت ماجراجویی علیه ایران بوده است. در این رابطه، بسیاری از تحلیلگران معتقدند که سفر سید عباس عراقچی به عنوان وزیر خارجه کشورمان به مصر که در نوع خود در طی سالهای گذشته رویدادی کمسابقه بوده به این دلیل انجام شده که ایران از طریق مصر هشدارهای صریح خود را به اسرائیل و آمریکا منتقل کند.
به هر حال، دیپلماسی در بحبوحه فضای تنش و درگیری و بحرانهای امنیتی میتواند خود حامل دستاوردهای قابل توجهی باشد و نباید آن را متوقف کرد. اهمیت این مساله زمانی بیش از پیش آشکار میشود که توجه داشته باشیم ایران از اهرمهای مختلفی در نبرد با طیف دشمنان و معاندان با خود نیز سود میبرد و میتواند در بزنگاههای حساس تاریخی، دست برتر را در عرصههای میدانی کسب کند.