۲۰۲۴ ۲۱ November - پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۲۱۵
۱۷ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳

مروری بر مواضع احتمالی رئیس جمهور جدید آمریکا در عرصه سیاست خارجی

ترامپ در حالی به عنوان رئیس‌جمهور وارد کاخ سفید می شود که کارنامه سیاسی اش در چهار سال اول ریاست‌جمهوری اش با اما و اگرها و انتقادات زیادی از سوی رهبران جامعه جهانی همراه شده است. یکی از مهم ترین بخش های فعالیت های تبلیغاتی ترامپ مربوط به اعلام مواضعش در مورد سیاست خارجی آمریکا بوده است. او در تشریح برنامه هایش در این حوزه سعی کرده است دو مورد مهم را مد نظر قرار دهد: اول اینکه در عرصه سیاست خارجی اش، راهی متفاوت از دولت بایدن را در پیش بگیرد. دوم اینکه در عرصه سیاست خارجی، حتی به ظاهر مواضع جدیدی را نسبت به مواضع دوران پیشین ریاست‌جمهوری اش اعلام و اتخاذ نماید.
۱۷ آبان ۱۴۰۳ - ۲۱:۳۳
نویسنده : سعیده اسکندری کارشناس مسائل بین الملل

دونالد ترامپ، نامزد حزب جمهوری‌خواه در جریان رقابت‌های ریاست‌جمهوری، برای دومین بار به عنوان رئیس جمهور منتخب آمریکا اعلام شد.
ترامپ در حالی به عنوان رئیس‌جمهور وارد کاخ سفید می شود که کارنامه سیاسی اش در چهار سال اول ریاست‌جمهوری اش با اما و اگرها و انتقادات زیادی از سوی رهبران جامعه جهانی همراه شده است. یکی از مهم ترین بخش های فعالیت های تبلیغاتی ترامپ مربوط به اعلام مواضعش در مورد سیاست خارجی آمریکا بوده است. او در تشریح برنامه هایش در این حوزه سعی کرده است دو مورد مهم را مد نظر قرار دهد:
اول اینکه در عرصه سیاست خارجی اش، راهی متفاوت از دولت بایدن را در پیش بگیرد.
دوم اینکه در عرصه سیاست خارجی، حتی به ظاهر مواضع جدیدی را نسبت به مواضع دوران پیشین ریاست‌جمهوری اش اعلام و اتخاذ نماید.
برخی از مهم ترین موضوعات مورد توجه ترامپ در عرصه سیاست خارجی را که بارها در طول مبارزات انتخاباتی اش نیز توجه ویژه ای به آنها از خود نشان داد، می توان اینطور برشمرد:
- مسئله جنگ اوکراین
حالا که ترامپ، رئیس جمهور آمریکا شده است یکی از مهم ترین موضوعات برای وی در عرصه سیاست خارجی رسیدگی به مسئله اوکراین است. ترامپ بارها در جریان مبارزات انتخاباتی اش خود را تنها فردی معرفی کرد که توان ارائه راهکار بسیار سازنده ای برای توقف جنگ در اوکراین را دارد و مدعی شد که می تواند در صورت پیروزی در انتخابات، ظرف مدت 24 ساعت به این جنگ خاتمه دهد. اکنون باید دید که راهکار ترامپ برای تحقق این وعده انتخاباتی اش به چه صورت خواهد بود. با توجه به مخالفت جمهوری‌خواهان با حمایت های مالی و تسلیحاتی دولت بایدن از اوکراین در جریان جنگ روسیه، این احتمال که ترامپ نیز بخواهد به سیاست های حمایتی اش از اوکراین ادامه دهد، جای تردید دارد.
- مسئله برقراری ارتباط با روسیه
یکی دیگر از مهم ترین موضوعاتی که ترامپ در جریان رقابت های ریاست جمهوری اش مانور زیادی روی آن می داد، مسئله برقراری ارتباط با روسیه است. در شرایطی که دولت بایدن سخت ترین تحریم ها را علیه روسیه تحت تاثیر جنگ اوکراین اعمال کرد، ترامپ در سخنرانی های تبلیغاتی اش مدام از این کشور حمایت کرده و بارها تاکید کرده است که آمریکا باید به دنبال مصالحه با روسیه باشد. تلاش برای حذف بسیاری از تحریم های اقتصادی اعمال شده علیه دولت پوتین می تواند گام مهم ترامپ برای ارتباط با روسیه باشد.
- مسئله رسیدگی به تنش ها در غرب آسیا
اگرچه دولت بایدن با تداوم حمایت های تسلیحاتی گسترده خود، نقش بسیار مهمی در تداوم جنایات گسترده اسرائیل در پی حملات این رژیم به غزه و همچنین لبنان داشت با این حال نباید انتظار داشت ترامپ کسی باشد که بتواند از حجم تنش ها در این منطقه بکاهد و زمینه را برای برقراری صلح در منطقه فراهم کند. اگرچه ترامپ تاکنون بارها و بارها در جریان رقابت های انتخاباتی اش خود را حامی صلح معرفی کرده و حتی در اظهاراتی ادعایی خواستار آتش بس در غزه شد. با این حال، شکی نیست که سیاست های جنگ طلبانه وی و همچنین گرایشات صهیونیستی‌اش دو مولفه بسیار مهمی خواهند بود که روند افزایش تنش ها در منطقه را بیشتر خواهند کرد و موجب تداوم سیاست های جنگ طلبانه رژیم صهیونیستی در این منطقه خواهند شد.
- موضوع ایران
یکی دیگر از موضوعات بسیار مهمی که در حوزه سیاست خارجی ترامپ جایگاه بسیار مهمی خواهد داشت، موضوع نحوه سیاست های دولت وی در قبال جمهوری اسلامی ایران است. در تحلیل و پیش بینی از سیاست خارجی ترامپ در قبال ایران، نباید این نکته را فراموش کرد که او کسی بود که در زمان ریاست‌جمهوری اش از برجام خارج شد و تحت تاثیر سیاست هایش برای اعمال فشار بیشتر به جمهوری اسلامی ایران، لقب ایران ستیزترین رئیس جمهور آمریکا را به خود گرفت. شکی نیست که بازگشت وی با تشدید فشارهای اقتصادی بیشتر علیه کشورمان همراه خواهد شد. از سوی دیگر حمایت ترامپ از سیاست‌های همتای صهیونیستی‌اش، یعنی بنیامین نتانیاهو در قبال کشورمان می تواند تا حد زیادی زمینه ساز تشنج و تنش بیشتر در این زمینه خواهد شد. از این رو نباید به هیچ عنوان انتظار تغییر مثبتی را در تعاملات میان ایران و آمریکا در دوران ریاست جمهوری ترامپ را داشت.

  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها