۲۰۲۴ ۰۳ December - سه‌شنبه ۱۳ آذر ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۲۴۳
۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۱

رویکردهای دولت جدید آمریکا

۲۵ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۱
نویسنده : هیئت تحریریه سایت طنین

انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روز 15آبان ماه 1403 برگزار گردید و طی این انتخابات، دونالد ترامپ (نامزد جمهوری خواهان)در مجموع ۳۱۲ رأی در مقابل ۲۲۶ رأی هریس(نامزد دموکرات ها) به دست آورده است. همچنین ترامپ ۷۴.۶ میلیون رأی در سراسر آمریکا یا ۵۰.۵ درصد به دست آورده است، در حالی که هریس ۷۰.۹ میلیون رأی یا ۴۸ درصد را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این در انتخابات کنگره هم جمهوری‌خواهان پیشتازی کردند و سنا به کنترل اکثریت جمهوری‌خواهان با ۵۲ کرسی درآمده است و دموکرات‌ها ۴۶ کرسی دارند. همچنین اکثریت مجلس نمایندگان با ۲۱۸ کرسی مشخص می‌شود که تاکنون جمهوری‌خواهان به ۲۱۳ کرسی و دموکرات‌ها به ۲۰۵ کرسی دست یافته‌اند. انتخابات فرمانداری‌ها هم ۲۷ به ۲۳ به نفع جمهوری‌خواهان است. در این خصوص و با توجه به روی کار آمدن مجدد ترامپ بر آن شدیم مصاحبه‌ای را با جناب آقای دکتر امیر علی ابوالفتح، پژوهشگر و کارشناس ارشد مسائل آمریکا صورت داده و پیرامون این موضوع برخی سوال‌ها پرسیده شود.
1- دلایل رأی آوردن ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا چه بود؟
درپاسخ به این سوال باید گفت که:
اولاً باید به شخصیت ترامپ رجوع کرد. ترامپ شخصیتی تهاجمی دارد که همواره خود را پیروز رقابت ها می داند. ترامپ حتی از قبول نتایج انتخابات ۲۰۲۰ که در آن به جو بایدن باخت، خودداری کرد و با اتهام تحریک به حمله خشونت‌آمیز به کنگره ایالات متحده در ۶ ژانویه ۲۰۲۱ مواجه است. او همچنین در حالی که به جرم جعل اسناد تجاری گناهکار شناخته شد، به عنوان اولین رئیس‌جمهور محکوم به جرم انتخاب شده است. همچنین در شخصیت آن می توان دریافت که از دید مردم آمریکا، برای پیچیده ترین مسائل، ساده ترین راه حل ها را ارائه می دهد. در طرف مقابل اما کاملا هریس؛ خانم، رنگین پوست و مهاجر تبار(هندی- جامائیکایی) است که برای طیف گسترده آمریکا بسیار جالب نبود. آمریکایی ها هنوز رئیس جمهور زن را تجربه نکرده اند چراکه دچار تردید هستند که در مسائل مهم نظیر دستور به ارتش و ... چگونه عمل خواهند کرد.
نکته دوم آنکه ترامپ کمپین بسیار قوی را در انتخابات اداره کرد. وی روی دو مسئله مهم آمریکا دست گذاشت:1- بهبود وضعیت معیشت 2- اخراج مهاجران و مسئله مرزی. ترامپ خود را به عنوان اپوزیسیون وضعیت حاکم و فاسدان واشینگتن معرفی کرد و بر موج نارضایتی مردم که دغدغه اصلی آن ها بود نیز سوار شد و با این وعده ها توانست آرای لازم را کسب کند. در طرف مقابل اما شعار کاملا هریس، سقط جنین بود که برای مردم آمریکا خیلی فراگیر نبود و جزو مسائل اصلی آن ها محسوب نمی شد.
نکته سوم درخصوص عملکرد ضعیف بایدن است. تقریباً مردم از سیاست های بایدن در طول 4 سال اخیر رضایت نداشتند و به تبع آن نیز رئیس جمهوری که نامحبوب باشد، معاونش نیز نامحبوب است. از طرفی هریس نیز برنامه متفاوتی از بایدن نداشت. بسیاری از مسلمانان، مسیحیان و حتی یهودیان از عملکرد بایدن ناراضی بودند.
نکته چهارم آنکه نگاه دموکرات ها، بین المللی گرایی است و معتقدند که اگر بین الملل را حفظ نکنیم و کم کم از جایگاه های بین الملی خود عقب نشینی کنیم، با خطر افول و فروپاشی آمریکا مواجه خواهیم شد.
نگاه جمهوری خواهان، ملی گرایی است و معتقدند که برای احیای آمریکا باید داخل را تقویت کرد که به سرنوشت شوروی دچار نشد. بنابراین «اول آمریکا» یکی دیگر از شعارهای ترامپ بود که به نظر می‌رسید تأثیر عمیقی بر رأی‌دهندگان گذاشته بود.
2- میزان هزینه‌های انتخاباتی برای نامزدها چقدر بود؟
برآوردهای اولیه نشان می دهد که هزینه های انتخاباتی سال 2024، حدود 16 میلیارد دلار بوده است که از این رقم، کاملا هریس حدود 1 میلیارد دلار هزینه کرد و دونالد ترامپ 382 میلیون دلار هزینه کرد. نکته جالب اینکه کاملا هریس برای هر رأی حدود 12 دلار اما این رقم برای هر رأی جمهوری خواهان 5 دلار بوده است لذا نشان می دهد که گرچه پول نقش مهمی در انتخابات آمریکا دارد اما امکان دارد شخصی با هزینه کمتر، رأی بیشتری کسب کند و پیروز انتخابات شود.
3- سیاست خارجی ترامپ درخصوص چین و روسیه چگونه است؟
در این خصوص باید گفت که در جمهوری خواهان درخصوص چین و روسیه دو دیدگاه وجود دارد:
دیدگاه اول (عمده جمهوری خواهان) اعتقاد دارند که خطر اصلی برای آمریکا، چین است چراکه چین هم اراده و هم توانایی افول و نابودی آمریکا را دارد و چین این بالقوه را می تواند به بالفعل تبدیل کند. بنابراین ترامپ همه تلاش خود را می‌کند که چینی‌ها را از لحاظ اقتصادی به هر اسلحه‌ای که دارند متوقف کنند.
دیدگاه دوم نیز چین را خطر اصلی می دانند ولی معتقدند که خطر فوری و کنونی، روسیه است. به اعتقاد آن ها روسیه در حال توسعه است و باید توان هسته ای و نظامی آن را در این مقطع گرفت و با خنثی کردن تهدید روسیه، چین هم حساب کار به دستش می آید.
درخصوص جنگ اوکراین نیز باید گفت که برخلاف اظهارات ترامپ برای پایان جنگ، اما جنگ اوکراین در دوران ترامپ هم ادامه خواهد داشت چراکه هم ساختار آمریکا به آن اجازه پایان جنگ اوکراین را نمی دهد و هم کمپانی‌های اسلحه سازی در حال سود کردن از جنگ هستند واین صنایع بزرگ شاید نگذارند جنگ تمام شوند. بنابراین ترامپ سعی خواهد کرد تا هزینه های جنگ اوکراین را به اروپا تحمیل کند. ترامپ با تهدید این موضوع که روسیه به اروپا نزدیک است و درصورت عدم تقبل هزینه جنگ ازسوی اروپا، روسیه بعد از اوکراین به سراغ اروپا خواهد آمد. همچنین ترامپ تهدید کرده است که در غیر این صورت از ناتو خارج خواهد شد.
در مجموع باید گفت که به عقیده جمهوری خواهان، کشورهای تحت حمایت آمریکا برای آنکه چتر امنیتی آمریکا را داشته باشند باید بهای آن را پرداخت کنند.
4- سیاست های آمریکا درخصوص غرب آسیا را چگونه ارزیابی می کنید؟
در این خصوص نکات ذیل حائز اهمیت است:
1- حمایت از رژیم صهیونیستی
اولاً باید گفت که نگاه دموکرات ها به رژیم صهیونیستی، نگاه سیاسی- امنیتی است. جمهوری خواهان علاوه بر این، نگاه ایدئولوژیک هم به رژیم صهیونیستی دارند. دراین راستا باید گفت که در دوه اول ریاست جمهوری ترامپ، در ۶ دسامبر ۲۰۱۷، دونالد ترامپ، به‌طور رسمی به رسمیت شناختن اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل توسط ایالات متحده را اعلام کرد که این اقدام برخلاف نزدیک به هفت دهه سیاست خارجی آمریکا و برنامه‌ریزی برای جابجایی سفارت این کشور در اسرائیل از تل‌آویو به اورشلیم صورت گرفت. همچنین ترامپ در دوره اول خود با نادیده گرفتن قطعنامه های شورای امنیت، تصمیم به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر بلندی های جولان را گرفت که مورد تأیید بسیاری از کشورها نبود. بنابراین پیش بینی می شود با توجه به تیم معرفی شده برای کابینه ترامپ، در این دوره احتمال اعلام حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری و غزه وجود دارد. در این راستا حتی راه حل دو دولتی ارائه شده توسط بسیاری از کشورها برای حل مسئله فلسطین هم از بین خواهد رفت. رژیم صهیونیستی نیز با روی کار آمدن مجدد ترامپ تحرکات خود را بیشتر کرده و درصدد است دامنه جنایات خود را به سوریه و سایر کشورهای مقاومت گسترش دهد.گرچه آنچه ذکر شد برنامه های جدید صهیونیست ها با حمایت دولت جدید آمریکاست ولی در نهایت با توجه به قدرت و ظرفیت های مقاومت، تعیین سرنوشت منطقه به دست مقاومت رقم خواهد خورد.
2- فشار حداکثری بر ایران
ترامپ درخصوص ایران قائل به جنگ تمام عیار نیست چراکه تا جایی که امکان دارد از هزینه های جنگ دوری خواهد کرد و می داند که ایران نسبت به گذشته در زمینه های مختلف هسته ای، نظامی و ... بسیار توانمندتر شده است. بنابراین به همان جنگ اقتصادی و تحریم و فشار حداکثری ادامه خواهد داد. از طرفی کنشگری جمهوری اسلامی ایران به ویژه درقبال آمریکا به ویژه با توجه به تحولات منطقه هم بسیار بر این سیاست تأثیرگذار خواهد بود.
درخصوص چراغ سبز آمریکا به رژیم نیز برای حمله به تاسیاست هسته ای نیز باید گفت که بعید است که رژیم و آمریکا چنین حماقتی کنند و از طرفی نیز باید گفت که در صورت این اقدام، در نظام بین الملل شاهد خواهیم بود که کشورهای دیگر نیز آن را تکرار خواهند کرد و پس زدن بمب اتمی به ژاپن، ضمن ایجاد محدودیت برای آمریکا، تعداد دیگری از کشورها برای بازدارندگی به سمت اتمی شدن حرکت کردند، بنابراین این گزینه محتمل نیست.
5- نظر شما درخصوص تیم افراطی در کابینه ترامپ چیست؟
اولویت های ترامپ برای چینش کابینه دولت دوم شامل:
1- ایمان کامل به آرمان MAGA(احیای دوباره آمریکا)
2- وفاداری کامل به شخص ترامپ: افرادی که مطیع کامل ترامپ باشند و میانه مسیر، منتقد نشوند و خطری برای ترامپ نداشته باشند. در این راستا افرادی مانند جان بولتون، مشاور امنیت ملی ایالات متحده آمریکا در دور اول ترامپ جایی در کابینه وی ندارد.

  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها