عاموس هوکشتاین مشاور ویژه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به تازگی در سفری عازم بیروت پایتخت لبنان شد. این سفر، چندمین سفر وی به لبنان در بحبوحه تشدید تنشها میان رژیم اشغالگر قدس و حزبالله لبنان محسوب میشود. مشاور ویژه جو بایدن در زمان حضور خود در بیروت با مقامهای ارشد لبنانی دیدار کرد و البته که همزمان با حضور وی در پایتخت لبنان، شاهد بمبارانهای سنگین این شهر از سوی رژیم صهیونیستی بوده ایم. وی در سفر خود به بیروت، طرح آتش بسی که رژیم اشغالگر قدس با آن موافق است را به طرف لبنانی ارائه کرده است. طرحی که هم حزب الله لبنان و هم دولت این کشور قویاً آن را رد کرده و این طرح را مغرضانه و ناعادلانه توصیف کرده اند. با این همه، اینطور به نظر میرسد که در تحلیل پشت پرده و اهداف سفر مشاور ویژه رئیس جمهور آمریکا به لبنان بایستی ۲ نکته را مد نظر داشته باشیم.
اولاً، به نظر میرسد که عاموس هوکشتاین در سفر خود به بیروت، طرح آتش بسی که رژیم اشغالگر قدس با آن موافق است را به طرف لبنانی ارائه کرده است. پیش از سفر وی به بیروت، برخی منابع آگاه اعلام کردند که هوکشتاین به سفیر آمریکا در لبنان پیام داده تا به طرفهای مختلف لبنانی اعلام کند که حزب الله در موقعیتی نیست که بتواند در میدان مذاکره نسبت به تعیین برخی شروط اقدام کند و لبنان هیچ راهی جز پذیرش شروط رژیم اسرائیل ندارد. موضوعی که اگر محقق نشود به معنای ادامه جنگ خواهد بود و این مساله میتواند برای لبنان به شدت مضر باشد.
صهیونیستها با طرح آتش بسی موافقت کرده اند که تا حد زیادی هم به دنبال تضعیف جریان مقاومت لبنان است و هم حاکمیت ملی کشور لبنان را تضعیف میکند. در این رابطه، حزب الله لبنان با قدرت اعلام کرده که هیچ توافقی را با طرح آتش بس اسرائیل و آمریکا ندارد و به مقاومت خود در برابر ارتش اسرائیل ادامه میدهد.
نکته دوم اینکه برخی تحلیلگران مسائل راهبردی اعلام کرده اند که عاموس هوکشتاین با سفر خود به لبنان تا حد زیادی سعی داشته تا مقامهای ارشد لبنانی را دچار ارعاب کند و آنها را در ریل و مسیری قرار دهد که مطلوب واشینگتن است. نباید از یاد ببریم که دولت لبنان و نهادهای مهم این دولت نظیر ارتش این کشور تا حد زیادی به کمکهای آمریکا وابسته هستند. حال دولت آمریکا در برهههای حساس، این طور تصور میکند که میتواند از این موضوع به مثابه یک اهرم در راستای منافع خود استفاده کند. در این چهارچوب، برخی از تحلیلگران تاکید دارند که بخش قابل توجهی از تمرکز فعالیت دیپلماتیک هوکشتاین در بیروت معطوف به ترساندن مقامهای ارشد لبنانی بوده است. با این همه، آنچه واضح است این نکته میباشد که وی همچون بارهای قبلی که در بیروت حضور داشت، این مرتبه نیز با دست خالی پایتخت لبنان را ترک کرده است.
لازم به ذکر است که بنابر ادعای رسانههای غربی- عبری، موارد خواسته شده رژیم صهیونیستی از آمریکا در این طرح، اجازه به آوارگان دو سوی مرز برای بازگشت به خانههای خود و همچنین اجازه به ارتش اسرائیل تا مطمئن شود که حزب الله خود را دوباره مسلح نمیکند. افزایش اختیارات نیروهای چند ملیتی نیز در این دیدارها بیان شده است.