۲۰۲۴ ۲۱ November - پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳
کد خبر: ۲۲۵۸
۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۶
آخرین تحولات نظامی و سیاسی جنگ لبنان؛

نگاهی بر سفر عاموس هوکشتاین و مفاد طرح آتش بس

تجربه یک ساله مذاکرات آتش بس نشان دهنده یک روند ثابت است: ۱. در مرحله اول دشمن فشار آتش زمینی و هوایی خود را تشدید می‌کند. 2. سپس میان آمریکا، اسرائیل و میانجی‌ها مذاکراتی صورت گرفته و این طرف‌ها بین خودشان به توافق رسیده و البته جوسازی مثبت کاذب را نیز ایجاد می‌کنند در حالی که یک طرف درگیری مقاومت بوده و هیچ پیشنهادی با آن ها رد و بدل نمی‌شود. بند «حق دفاع از خود»، کاملاً مبهم است. تفسیر و تحلیلی که لبنانی‌ها از این بند دارند این است که رژیم به دنبال کسب حق آزادی عمل کامل است تا هر وقت که دلش خواست، به بهانه دفاع از خود، به لبنان یورش برد. در بند کمیته نظارت نیز ابهامات فوق‌العاده زیادی وجود دارد چه از حیث ماهیت، سازوکار، میزان اختیارات، ابزارها و ... . بخشی از پاسخ لبنان، به پرسش از این بند اختصاص دارد. احتمالاً دشمن به دنبال تشکیل یونیفل هوایی توسط کشورهای کمیته نظارت مانند یونیفل دریایی باشد، هم از حیث اختیارات که می‌توان گفت عملاً اختیارات شورای امنیت به این کمیته منتقل شده و هم از این حیث که سازوکار عمل آن بر اساس داده‌ها و اطلاعات دریافتی از اسرائیل است. این مسئله برای دشمن راهبردی است زیرا می‌داند تنها راه ممانعت از بازسازی حزب الله، نظارت هوایی است لذا با بند «حق دفاع» اصل فوق را قانونی کرده و سازوکار اجرایی آن در کمیته نظارت انجام می‌شود.
۳۰ آبان ۱۴۰۳ - ۲۰:۵۶
نویسنده : هیئت تحریریه سایت طنین

تحولات سیاسی
در بُعد سیاسی باید گفت عاموس هوکشتاین فرستاده آمریکا در لبنان به بیروت سفر و موضوع آتش بس در جنگ را مورد بحث و تبادل نظر قرار داد. دفتر نبیه بری رئیس پارلمان لبنان، ملاحظات حزب الله نسبت به طرح پیشنهادی آمریکا برای آتش بس را به سفارت این کشور منتقل کرده است. در این خصوص باید گفت که تجربه یک ساله مذاکرات آتش بس نشان دهنده یک روند ثابت است: ۱. در مرحله اول دشمن فشار آتش زمینی و هوایی خود را تشدید می‌کند. 2. سپس میان آمریکا، اسرائیل و میانجی‌ها مذاکراتی صورت گرفته و این طرف‌ها بین خودشان به توافق رسیده و البته جوسازی مثبت کاذب را نیز ایجاد می‌کنند در حالی که یک طرف درگیری مقاومت بوده و هیچ پیشنهادی با آن ها رد و بدل نمی‌شود. بخش‌هایی از بندهای پیش نویس مذکور شامل: 1. پس از اجرایی شدن آتش بس، نیروهای اسرائیلی ظرف مدت 7 روز از کل مناطق جنوبی که وارد آن شده‌‌اند عقب نشینی می‌کنند. سپس نیروهای ارتش لبنان به استعداد 5 هزار نفر در مرز تحت نظارت آمریکا و نیروهای بین‌المللی مستقر می‌شوند. 2. طی مدت 60 روز، ارتش و نیروهای امنیتی لبنان وظیفه دارند که کل تسلیحات گروه‌های نظامی غیررسمی در جنوب لیتانی را خلع کرده و نسبت به برچیدن و انهدام زیرساخت‌های این گروه‌ها اقدام کنند. 3. نیروهای بین المللی در این زمینه از ارتش لبنان در کنترل گذرگاه‌های زمینی و جلوگیری از ورود سلاح حمایت و آن را تقویت خواهند کرد. 4. در این 60 روز، مذاکراتی برای تثبیت مرزهای لبنان و فلسطین اشغالی و حل 13 نقطه مرزی اختلافی برگزار خواهد شد. 5. رژیم صهیونیستی و لبنان حق دفاع از خود دارند. 6. در کمیته نظارت بر توافق که سابقاً صرفاً شامل لبنان و یونیفل و اسرائیل بود، آمریکا، فرانسه، انگلیس، آلمان و احتمالاً اردن به کمیته نظارت اضافه می‌شوند.
در این خصوص باید گفت که بندهای اول تا سوم نکات خاصی ندارند و این همان قطعنامه 1701 است. بند چهارم، خطراتی دارد. رژیم تلاش داشت تا به نوعی روس ها یا خود دولت اسد وارد خط شود که فعلاً ناموفق بوده و اکنون تلاش دارد با استقرار و حمایت از ارتش لبنان، این کار توسط آن ها صورت پذیرد. بند «حق دفاع از خود»، کاملاً مبهم است. تفسیر و تحلیلی که لبنانی‌ها از این بند دارند این است که رژیم به دنبال کسب حق آزادی عمل کامل است تا هر وقت که دلش خواست، به بهانه دفاع از خود، به لبنان یورش برد. در بند کمیته نظارت نیز ابهامات فوق‌العاده زیادی وجود دارد چه از حیث ماهیت، سازوکار، میزان اختیارات، ابزارها و ... . بخشی از پاسخ لبنان، به پرسش از این بند اختصاص دارد. احتمالاً دشمن به دنبال تشکیل یونیفل هوایی توسط کشورهای کمیته نظارت مانند یونیفل دریایی باشد، هم از حیث اختیارات که می‌توان گفت عملاً اختیارات شورای امنیت به این کمیته منتقل شده و هم از این حیث که سازوکار عمل آن بر اساس داده‌ها و اطلاعات دریافتی از اسرائیل است. این مسئله برای دشمن راهبردی است زیرا می‌داند تنها راه ممانعت از بازسازی حزب الله، نظارت هوایی است لذا با بند «حق دفاع» اصل فوق را قانونی کرده و سازوکار اجرایی آن در کمیته نظارت انجام می‌شود.

تحولات نظامی

درگیری ها میان رژیم صهیونیستی و حزب الله لبنان در جنوب لبنان همچنان ادامه دارد. نیروهای رژیم صهیونیستی حاضر در خط جنوب لبنان پیشروی های محدودی داشته اند ولی همچنان توانایی تثبیت این مناطق را ندارند. در طرف مقابل نیز عملیات و حملات حزب الله به مراکز نظامی و اهداف مهم در مناطق مختلف سرزمین های اشغالی به ویژه تل‌آویو گسترده تر از پیش شده است. حزب‌الله لبنان در جدیدترین عملیات خود علیه رژیم صهیونیستی، عمق اراضی اشغالی را هدف قرار داد. این حمله اهدافی از جمله یک پایگاه نظامی در تل‎آویو را هدف قرار داد. این حمله پس از آن رخ داد که نتانیاهو در یک نشست خبری گفته بود که 70 الی 80 درصد از قدرت موشکی حزب الله را نابود کرده است! حزب الله همچنین از نخستین حمله موشکی به شهرک "حوسن" و شهرک "کرم بن زمرا" در شمال فلسطین اشغالی از آغاز جنگ تاکنون خبر داد.
در غزه نیز نظامیان صهیونیست با پشتیبانی توپخانه‌ای و در سایه حملات شدید هوایی، پیشروی خود به سوی مناطقی در شمال غزه را افزایش داده و نیروهای خود را راهی مناطق جنوبی و شرقی جبالیا کرده است. درگیری‌ها اکنون در اطراف میدان الصفطاوی و خیابان البحر در شرق جبالیا در جریان است. رزمندگان القسام طی روزهای اخیر، تعدادی از نیروها، بولدوزر و تانک‌های ارتش اسرائیل را در محورهای غربی جبالیا و بیت لاهیا مورد هدف قرار دادند. ارتش اسرائیل در این محور در تلاش است تا با حملات شدید هوایی، مسیر را جهت پیشروی نیروهای زمینی هموار سازد که با مقاومت نیروهای فلسطینی تا کنون ناموفق بوده است.

 

  • ارسال نظرات
  • پربازدیدترین ها آخرین اخبار
  • پربحث ترین ها پرطرفدارترین ها