۱۳:۳۰
۱۴۰۴/۰۲/۰۷
تحولات یمن

چشم‌انداز حمله زمینی احتمالی آمریکا به یمن

چشم‌انداز حمله زمینی احتمالی آمریکا به یمن
1. بیش از یک ماه از تجاوز نظامی آمریکا به یمن می‌گذرد، اما واشینگتن نه‌تنها به اهدافی چون توقف عملیات انصارالله و تأمین امنیت مسیرهای دریایی دست نیافته، بلکه در باتلاقی از شکست و هزینه‌های هنگفت گرفتار شده است. تاکنون بیش از ۵۰۰ حمله هوایی با تسلیحات پیشرفته و میلیونی انجام شده، بدون دستاورد ملموس. 2. مخالفان داخلی در آمریکا هشدار داده‌اند که استفاده از تسلیحات راهبردی برای جنگ با یمن، توان نظامی ایالات متحده را در مقابل رقبا تضعیف می‌کند. تداوم این مسیر می‌تواند هم بودجه دفاعی را بلعیده و هم وجهه سیاسی دولت را در داخل آمریکا تضعیف کند. 3. گزارش‌ها حاکی از تغییر استراتژی کاخ سفید به‌سوی یک حمله زمینی از طریق نیروهای نیابتی است؛ اما آمریکا در این عملیات مستقیم شرکت نخواهد کرد و صرفاً پشتیبانی هوایی ارائه می‌دهد. گفت‌وگوهایی با مخالفان داخلی انصارالله در جریان است، هرچند هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است. 4. با توجه به تجربه جنگ هشت‌ساله سعودی‌ها و شکست آن، هرگونه حمله زمینی به یمن نیز با واقعیتی به‌نام قدرت بازدارنده انصارالله روبه‌رو خواهد شد. جغرافیای پیچیده یمن و توانایی بالای این جنبش در جنگ شهری، عملیات زمینی را به باتلاقی هزینه‌ساز برای آمریکا تبدیل خواهد کرد.
حمید خوش آیند تحلیل گر ارشد مسائل بین الملل
نویسنده :
حمید خوش آیند تحلیل گر ارشد مسائل بین الملل
کد خبر:
۲۶۱۹

با گذشت بیش از یک ماه، تجاوز نظامی آمریکا به یمن که از 15 اسفند 1403 آغاز شد، تاکنون نتوانسته است در تحقق اهداف اعلامی کاخ سفید به موفقیت دست یابد یا کاری از پیش ببرد. توقف حملات موشکی انصارالله یمن به سرزمین‌های اشغالی، از بین بردن رهبران سیاسی و نظامی مؤثر انصارالله و برقراری امنیت مسیرهای دریایی کشتی‌هایی که از مبدأ یا به مقصد سرزمین‌های اشغالی در دریای سرخ و عرب تردد هستند، دو هدف اصلی آمریکا است که قرار بود در کمترین زمان ممکن به نتایج قابل توجهی دست یابد.

ادامه حملات گسترده هوایی آمریکا به یمن در حالی است که ارتش آمریکا در این حملات از تسلیحات و موشک‌هایی مانند موشک‌های کروز JASSM، بمب‌های هدایت‌شونده JSOW و موشک‌های تاماهاک (Tomahawk) استفاده می‌کند که صدها میلیون دلار می‌ارزند. استفاده از این تسلیحات که برای جنگ‌های بزرگ با رقبا و دشمنان بزرگ از جمله هرگونه جنگ احتمالی با چین انبار شده و از این نظر ارزش راهبردی دارند، صدای استراتژیست‌های نظامی و سیاسی مخالف در آمریکا را در آورده است.

آن‌ها معتقدند ادامه حملات موشکی و هوایی به یمن آنهم با استفاده از تسلیحات راهبردی که برای جنگ‌هایی به مراتب بزرگ‌تر کارایی دارند، آمادگی ارتش ایالات متحده در مناطق اقیانوس هند و آرام را تضعیف کند. این درحالی است که اگر روند کنونی حملات نظامی علیه یمن بدون دستیابی به دستاوردهای میدانی و سیاسی و امنیتی مورد انتظار ادامه پیدا کند، ارتش آمریکا که تاکنون بیش از یک میلیارد دلار هزینه کرده است، به بودجه اضافی نیاز پیدا خواهد کرد که به نظر می‌رسد کنگره در این زمینه با توجه به ناکامی در دستیابی به اهداف اعلامی از حمله به یمن، همراه مطلوبی نخواهد داشت.

درحالی که حملات هوایی ایالات متحده با تسلیحات راهبردی به مناطق مختلف یمن و بمباران‌های پرشمار هفته‌های اخیر که افزون بر 500 حمله می‌شود در رسیدن به اهداف خود شکست خورده است، برخی منابع خبری از احتمال تغییر استراتژی کاخ سفید به سمت یک عملیات نظامی زمینی خبر می‌دهند.

آنچه مشخص است این است که آمریکا تقریباً به این جمع‌بندی رسیده است که ادامه حملات هوایی و موشکی به یمن به شکلی که وجود دارد نه تنها به نتایج راهبردی منتهی نخواهد شد بلکه استمرار بی‌فایده آن ضمن اینکه بیش‌ازپیش باعث بی‌آبرویی قدرتمندترین کشور جهان از نظر نظامی در مقابل یک سازمان می‌شود که از نظر نظامی و تسلیحاتی قابل مقایسه با آمریکا نیست، بلکه باعث افزایش مخالفت‌های داخلی و احتمال تنش‌های سیاسی رد داخل آمریکا خواهد شد.

بنابراین به نظر می‌رسد آمریکایی‌ها به فکر تغییر روند کنونی و طراحی یک حمله زمینی به یمن با بکارگیری نیروهای مخالف انصارالله در منطقه هستند. در این راستا گمانه‌زنی‌هایی وجود دارد که کاخ سفید گفتگو‎هایی را با برخی مخالفان داخلی و منطقه‌ای انصارالله برای انجام یک عملیات احتمالی زمینی آغاز کرده است. نکته قابل توجه اینکه آمریکا در این حمله احتمالی مشارکت نخواهد داشت و تنها به پشتیبانی هوایی بسنده خواهد کرد! در این زمینه، غالب مشلور طارق صالح یکی از اعضای شورای رهبری دولت مستعفی در عدن در اظهاراتی گفته است که گفتگوها هنوز در جریان است اما هنوز تصمیم نهایی اتخاذ نشده است.

در خصوص اینکه حمله زمینی به یمن چگونه و به چه شکلی و با مشارکت چه گروه‌ها یا کشورهایی خواهد بود و این حمله چه زمانی آغاز خواهد شد هنوز اطلاعات دقیقی در دست نیست، اما یک مسأله کاملاً مشخص است؛ جدای از اینکه در هرگونه حمله احتمالی زمینی به یمن شیخ‌نشین‌های حاشیه خلیج فارس با توجه به تجربه جنگ عربستان و قدرت خارق‌العاده یمنی‌ها بسیار محتاطانه عمل می‌کنند و از ورود به هرگونه درگیری با انصارالله اجتناب می‌ورزند، مقاومت یمن همان‌طور که در تحولات سال‌های اخیر به ویژه در تقابل با آمریکا و رژیم صهیونیستی نشان داده است، به چنان سطحی از قدرت و بازدارندگی دست یافته است که به این راحتی از بین نمی‌رود.

هشت سال جنگ ائتلاف سعودی علیه انصارالله زمان کمی نبود. معمولاً در چنین جنگ‌هایی یک کشور به طور کامل نابود شده و موجودیت خود را از دست می‌دهد. اما انصارالله نه تنها تضعیف نشد، بلکه به چنان سطحی از قدرت و بازدارندگی دست یافت که ائتلاف سعودی را که آمریکا و رژیم صهیونیستی هم در آن مشارکت داشتند مجبور به توقف جنگ و عقب‌نشینی از مواضع خود نمود.

آمریکایی‌ها در طراحی هرگونه حمله زمینی به یمن نمی‌توانند چشم خود را بر روی چنین تجربه ارزشمندی ببندند. این در حالی است که موقعیت جغرافیایی و سوق‌الجیشی یمن و مهارت فوق‌العاده انصارالله در جنگ شهری، اطلاعات و ضداطلاعات، آفند و پدافند و سازماندهی و اجرای عملیات‌های پیچیده نظامی هم به‌گونه‌ای است که حمله زمینی خارجی به این کشور را از سوی هر کشوری که باشد با مشکلات بزرگ مواجه کرده و یمن را به باتلاق متجاوزان تبدیل می‌کند.

این در حالی است که هزینه نبرد زمینی در یمن برای آمریکا نیز سرسام آور خواهد بود. در این مدت تنها عملیات هوایی به یمن، بیش از یک میلیارد دلار هزینه روی دست واشینگتن گذاشته است و بدون شک ورود با ورود به جنگ زمینی، ابعاد مالی این قضیه به‌شدت افزایش خواهد یافت و این برای دولت ترامپ که دنبال تزریق درآمدهای بیشتر به اقتصاد آمریکا است گران تمام خواهد شد.

گزارش خطا