۱۴:۳۰
۱۴۰۴/۰۲/۲۹
تحولات جنگ غزه؛

واکاوی طرح سه مرحله ای رژیم صهیونیستی برای نوار غزه

واکاوی طرح سه مرحله ای رژیم صهیونیستی برای نوار غزه
❇️در حالی که با گذشت بیش از ۱۹ ماه از جنگ غزه، رژیم صهیونیستی هنوز به اهداف اولیه خود دست نیافته است؛ برخی رسانه‌های صهیونیستی جزئیاتی از طرح سه مرحله‌ای این رژیم برای نوار غزه را فاش کرده‌اند. مرحله اول) مرحله نخست شامل آماده سازی‌های لجستیکی و روانی می‌شود. مرحله دوم) در مرحله دوم ارتش اسرائیل اقدام به بمباران شدید غیرنظامیان و آواره سازی مردم می‌کند. مرحله سوم) مرحله سوم و پایانی شامل حملات مستمر و اشغالگری تدریجی به منظور برچیدن زیرساخت‌های نظامی حماس است. ❇️طرح «ارابه‌های گدعون» ماهیت نظامی ـ امنیتی دارد، اما برخی منابع از اسنادی سخن گفته‌اند که حاکی از طرح رژیم صهیونیستی برای اداره سیاسی نوار غزه پس از تثبیت وضعیت امنیتی آن می‌باشد. این طرح پس از مقدمات نظامی (که مهمترین آن عملیات ارابه‌های گدعون است) پیشنهاد پنج شورای محلی خودمختار در مناطق غزه شمالی، غزه شهری، غزه مرکزی، خان یونس و رفح را داده و شرط کرده که اعضای این شورا‌ها نباید وابسته به گروه‌های فلسطینی باشند و باید رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسند. ❇️به نظر می‌رسد افشای جزئیات این طرح‌ها توسط رسانه‌های صهیونیستی در راستای اعمال فشار روانی به حماس جهت مجبور کردن این جنبش به دادن امتیازات بزرگ در مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا طبق خواسته‌های تل آویو می‌باشد. به همین دلیل در در جزئیات این طرح اغراق صورت گرفته و حتی برخی رسانه‌های عرب نیز به آن دامن زده‌اند تا بلکه حماس دست از مقاومت بردارد و از شروط خود برای توافق آتش بس که در دوحه در حال انجام است، کوتاه بیاید. نکته دیگر در اهداف و انگیزه‌های اسرائیل در اجرای طرح ارابه‌های گدعون به وضعیت متزلزل بنیامین نتانیاهو در درون رژیم صهیونیستی بازمی گردد و به نظر می‌رسد وی و تیم افراطی اش تلاش دارند از طریق این طرح‌ها که در قالب تداوم سیاست «مشت آهنین» می‌گنجد، وضعیت خود را در ساختار قدرت حفظ کنند.
نویسنده :
فرزان شهیدی تحلیلگر ارشد مسائل منطقه
کد خبر:
۲۷۰۹

در حالی که با گذشت بیش از ۱۹ ماه از جنگ غزه، رژیم صهیونیستی هنوز به اهداف اولیه خود دست نیافته است؛ برخی رسانه‌های صهیونیستی جزئیاتی از طرح سه مرحله‌ای این رژیم برای نوار غزه را فاش کرده‌اند.

هدف اصلی این عملیات نظامی که حدود دو هفته پیش توسط کابینه امنیتی رژیم اشغالگر تصویب شده و به «ارابه‌های گدعون» نامگذاری شده، تغییر وضعیت نوار غزه در راستای اهداف توسعه طلبانه اسرائیل از جمله کوچ اجباری و حذف و یا تضعیف مقاومت در این باریکه می‌باشد.

مراحل سه گانه طرح

قرار است طرح جدید اسرائیل طی سه مرحله اجرا شود:

مرحله اول) مرحله نخست شامل آماده سازی‌های لجستیکی و روانی می‌شود و بازه زمانی آن تا ۱۶ مه ۲۰۲۵ یعنی تاریخ پایان سفر دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا به منطقه تعیین شد و عبارت است از:

ـ آماده سازی برای آواره کردن ساکنان غزه از شمال به جنوب این باریکه در منطقه‌ای بین محور موراگ و فیلادلفیا.

ـ ایجاد مراکز لجستیکی با همکاری یک شرکت آمریکایی برای توزیع غذا، آب و دارو به آوارگان.

ـ انهدام تونل‌های حماس که رفح را به خان‌یونس و مناطق مرکزی متصل می‌کنند و جداسازی مناطق غزه از یکدیگر و قطع مسیر‌های حرکت و کمک‌رسانی.

مرحله اول عملا آغاز شده و سخنگوی ارتش اشغالگر اعلام کرده است حملات گسترده و جا به جایی نیرو‌ها برای تصرف اماکن راهبردی در داخل نوار غزه در جهت اهدافی، چون آزادی سربازان ربوده شده و نابودی حماس شروع شده است.

مرحله دوم) در مرحله دوم ارتش اسرائیل اقدام به بمباران شدید غیرنظامیان و آواره سازی مردم می‌کند که خطرناک‌ترین مرحله طرح ارابه‌های گدعون محسوب می‌شود. حملات اسرائیل شامل موارد زیر است:

ـ بمباران شدید هوایی و حملات زمینی گسترده در سراسر نوار غزه و پیشروی‌های تازه.

ـ آوارگی مردم غزه به سمت مناطق به اصطلاح امن در رفح از طریق تهدیدات مستقیم یا دستورالعمل‌های غیرمستقیم همچون پرتاب اعلامیه به داخل غزه.

ـ فعال‌سازی نقاط ایست بازرسی امنیتی ارتش اسرائیل تحت نظارت شاباک و ارتش که مأموریت آنها جلوگیری از ورود نیرو‌های حماس و سایر گروه‌های مقاومت فلسطین به مناطق تحت کنترل است.

مرحله سوم) مرحله سوم و پایانی شامل حملات مستمر و اشغالگری تدریجی به منظور برچیدن زیرساخت‌های نظامی حماس است و بعد از خروج غیرنظامیان از مناطق مورد نظر اسرائیل آغاز شده و شامل اقدامات زیر است:

ـ تهاجم تدریجی به غزه که از مناطق تخلیه شده در شمال غزه آغاز می‌شود و به سمت جنوب ادامه می‌یابد.

ـ تخریب کامل زیرساخت‌های نظامی حماس از جمله ساختمان‌هایی که مشکوک به استفاده به‌عنوان مقر فرماندهی این جنبش هستند.

ـ استقرار نظامی بلندمدت ارتش اسرائیل در اراضی اشغال شده در غزه برای جلوگیری از سازماندهی مجدد و سیطره حماس بر این باریکه.

عملیات نظامی، مقدمه طرح‌های سیاسی

طرح «ارابه‌های گدعون» ماهیت نظامی ـ امنیتی دارد، اما برخی منابع از اسنادی سخن گفته‌اند که حاکی از طرح رژیم صهیونیستی برای اداره سیاسی نوار غزه پس از تثبیت وضعیت امنیتی آن می‌باشد.

این طرح در قالب یک گزارش ۳۲ صفحه‌ای به نام «برنامه امنیت و بازسازی غزه؛ فردای پس از حماس چگونه باید باشد» ارائه شده و توسط «انجمن دفاع و امنیت اسرائیل» و اندیشکده «مرکز امور عمومی اورشلیم» تهیه شده است.

این طرح پیشنهادی شامل بازسازی اقتصادی، ایجاد زیرساخت‌ها و ریشه‌کن کردن ایدئولوژی ترور و مرگ در جامعه غزه است، که آن را «فرایند نازی‌زدایی» می‌نامد.

این طرح پس از مقدمات نظامی (که مهمترین آن عملیات ارابه‌های گدعون است) پیشنهاد پنج شورای محلی خودمختار در مناطق غزه شمالی، غزه شهری، غزه مرکزی، خان یونس و رفح را داده و شرط کرده که اعضای این شورا‌ها نباید وابسته به گروه‌های فلسطینی باشند و باید رژیم صهیونیستی را به رسمیت بشناسند.

این مرحله همچنین شامل اجرای برنامه‌ای برای بازآموزی فرهنگی - اجتماعی تحت نظارت اسرائیل و کنترل شدید بر نظام آموزشی و فعالیت‌های فرهنگی باریکه غزه است. همچنین قرار است یک نهاد با عنوان «مدیریت بین المللی» برای کمک رسانی، بازسازی و نظارت تشکیل شود که اسرائیل نقش محوری در آن دارد و کشور‌هایی مانند آمریکا، آلمان، فرانسه، انگلیس، ایتالیا، مصر، امارات، بحرین و احتمالا عربستان سعودی نیز در آن مشارکت خواهند داشت؛ و سرانجام پس از حذف کامل ساختار فعلی غزه تحت حاکمیت حماس، «تعیین سرنوشت سیاسی» برای ساکنان غزه در نظر گرفته شده که البته شروط و زمان آن دقیقا معلوم نیست.

مقامات اسرائیل کلیت این سند را تأیید کرده‌اند و گفته‌اند این طرح روی میز دولت است، اما هنوز نهایی نشده و در نتیجه همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

دورنما

به نظر می‌رسد افشای جزئیات این طرح‌ها توسط رسانه‌های صهیونیستی در راستای اعمال فشار روانی به حماس جهت مجبور کردن این جنبش به دادن امتیازات بزرگ در مذاکرات آتش بس و تبادل اسرا طبق خواسته‌های تل آویو می‌باشد. به همین دلیل در در جزئیات این طرح اغراق صورت گرفته و حتی برخی رسانه‌های عرب نیز به آن دامن زده‌اند تا بلکه حماس دست از مقاومت بردارد و از شروط خود برای توافق آتش بس که در دوحه در حال انجام است، کوتاه بیاید.

نکته دیگر در اهداف و انگیزه‌های اسرائیل در اجرای طرح ارابه‌های گدعون به وضعیت متزلزل بنیامین نتانیاهو در درون رژیم صهیونیستی بازمی گردد و به نظر می‌رسد وی و تیم افراطی اش تلاش دارند از طریق این طرح‌ها که در قالب تداوم سیاست «مشت آهنین» می‌گنجد، وضعیت خود را در ساختار قدرت حفظ کنند.

شاید به همین دلیل است که برخی کارشناسان نظامی و سیاسی رژیم صهیونیستی بر این باروند که طرح ارابه‌های گدعون یک طرح از پیش شکست خورده است. حتی روزنامه عبری هاآرتص اذعان کرده است که اجرای این طرح نه تنها منجر به نابودی حماس نمی‌شود، بلکه جان تعداد بیشتری از اسرا و نظامیان اسرائیلی را به خطر خواهد انداخت.

در مقابل، مقاومت غزه با محوریت جنبش حماس نشان داده است که به رغم حملات شدید و کشتار مردم بی گناه توسط رژیم صهیونیستی و نیز در پیش گرفتن سیاست‌های ظالمانه‌ای مانند محاصره و گرسنه سازی اهالی غزه، از گزینه مقاومت عقب نشینی نمی‌کند و زیر بار طرح هایی، چون کوچ اجباری نمی‌رود؛ بنابراین طرح جدید رژیم غاصب همانند طرح‌های گذشته و همه تلاش‌های نظامی و امنیتی که طی ۱۹ ماه انجام داده و به نتیجه نرسیده، محکوم به شکست است. این در حالی است که مسئولیت سازمان‌های بین المللی و کشور‌های جهان و به ویژه منطقه غرب آسیا در قبال نسل کشی اسرائیل دوچندان بوده و خصوصا در سایه حمایت و چراغ سبز دولت دونالد ترامپ از جنایات این رژیم، نیاز به یک عزم جدی در حمایت از غزه و تلاش برای پایان جنگ و رفع محاصره وجود دارد.

گزارش خطا