
با توجه به تداوم جنایات رژیم اشغالگر صهیونیستی علیه مردم مظلوم غزه، چالشهای متعددی گریبان این رژیم را گرفته و هر روز شرابط برای مقامات تل آویو بدتر از گذشته میشود. اکنون وضعیت افکار عمومی مردم جهان نسبت به رژیم صهیونیستی در بدترین شکل و پایینترین سطح خود قرار گرفته است. این موضوع را میتوان به روشنی در مواضع و اظهارات مقامات کشورهای مختلف حتی در غرب مشاهده کرد. این در حالی است که افکار عمومی مردم جهان هم نسبت به تداوم جنگ غزه و کشتار مردم غزه همچنان متنفر و عصبانی است.
در عرصه داخل اسرائیل نیز با توجه به طولانی شدن جنگ غزه و تداوم اسارت گروگانها و ناتوانی مقامات تل آویو در حل و فصل موفقیتآمیز ماجرای اسرای اسرائیلی، شاهد نارضایتیهای فراوان و اعتراضات داخلی به ویژه از سوی خانوادههای اسرای اسرائیلی هستیم.
نظرسنجیهای مختلف در جامعه صهیونیستی نیز حاکی از این موضوع ناگوار برای دولت بنیامین نتانیاهو است که بخش قابل توجهی از صهیونیستها وضعیت اسرائیل را در فضای بین المللی اصلا خوب و مناسب نمیدانند و اعتقاد دارند جنگ غزه طی بیش از ۱۹ ماه گذشته موجب بدتر شدن شدن نگاه مردم دنیا به رژیم صهیونیستی شده است.
با این حال، در شرایطی که سیر نزولی جایگاه و وجهه رژیم صهیونیستی به دلیل تداوم جنگ غزه و کشتار و نسل کشی در میان افکار عمومی همچنان ادامه دارد، متاسفانه سران تل آویو هیح برنامه و طرح مشخصی برای پایان بخشیدن به این جنگ ندارند و بلکه با ارائه طرحهای تازه در صدد تحقق اهداف خیالی خود همچون نابودی حماس هستند، هدفی که بسیاری از ناظران حتی در درون رژیم صهیونیستی معتقدند امکان تحقق ندارد.
کشته شدن دو اسرائیلی در واشنگتن
کشته شدن دو کارمند سفارت اسرائیل شامگاه چهارشنبه ۳۱ اردیبهشت ۱۴۰۴ در جریان تیراندازی در واشنگتن پایتخت آمریکا، نمونه دیگری از تبعات جنایات رژیم صهیونیستی محسوب میشود. به گفته پلیس، مظنون یک مرد آمریکایی ۳۱ ساله است که هنگام بازداشت چفیه سرخ رنگ فلسطینیان را به همراه داشت و فریاد «فلسطین را آزاد کنید» سر میداد. تحقیقات اولیه اف بی آی حاکی از آن است که قاتل برای فلسطینیان و غزه اقدام به قتل کرده است.
این حادثه، هم دولت آمریکا را به عنوان حامی اصلی رژیم غاصب نگران کرده و هم اسرائیل را در مخمصه تازهای قرار داده است، زیرا نسبت به امنیت شهروندان خود حتی در قلب پایتخت آمریکا اطمینان خاطر ندارد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به این حادثه دست به فرافکنی زده و ضمن پرداختن به معلول، این تیراندازی را به پدیده یهودستیزی نسبت داده است؛ اما آشکارا علت و اصل ماجرا یعنی جنایات اسرائیل علیه فلسطینیها را نادیده گرفته است.
نتانیاهو نیز برای قتل زوج جوان و زیبای اسرائیلی مظلوم نمایی و مرثیه سرایی کرده و آن را یک اقدام تروریستی و وحشیانه توصیف کرده است؛ گویی نمیداند که خود او در جهان به عنوان قاتل جوانان و کودکان بی گناه فلسطینی شناخته میشود!
اظهارات وزیر خارجه رژیم صهیونیستی نیز نشانگر نگرانی از تداوم این گونه واکنشها علیه اتباع اسرائیلی است. گدعون ساعر تاکید کرد در پی این حادثه، با مقامهای آمریکایی در تماس است و هشدار داد که دیپلماتهای اسرائیلی، به ویژه در شرایط فعلی، بیش از هر زمان دیگری در معرض خطر قرار دارند.
در هر حال حوادثی، چون اقدام به قتل اسرائیلیها چه در داخل رژیم صهیونیستی و چه در سایر نقاط جهان نشانگر خشم فروخفتهای است که در اثر جنایات مستمر اسرائیل انباشته شده و در فرصت مقتضی همانند شرارهای به جان آنها میافتد.
مواضع مخالف اروپاییها علیه اسرائیل
از سوی دیگر، این روزها لحن مقامات اروپایی نسبت به اسرائیل تشدید شده و اخیرا هفت کشور اروپایی با انتشار بیانیهای تأکید کردند که در برابر فاجعه انسانی غزه سکوت نخواهند کرد. این کشورها خواستار ازسرگیری فوری مذاکرات آتش بس برای تبادل اسیران شدند و با اشاره به نقش ایالات متحده، مصر و قطر در این زمینه اعلام کردند که این اقدام میتواند مسیر برقراری صلحی پایدار و فراگیر و بر پایه راه حل دو دولتی را هموار کند.
مقامات اروپایی با تأکید بر حمایت از حق تعیین سرنوشت ملت فلسطین در چارچوب سازمان ملل متحد، تشدید خشونتها در کرانه باختری از جمله بیتالمقدس شرقی، گسترش شهرک سازیهای غیرقانونی و گسترش عملیات نظامی در غزه را محکوم کرده و با رد هرگونه تغییر بافت جمعیتی هشدار دادند که کوچ اجباری مردم فلسطین به هر طریقی غیرقابل قبول است و نقض قوانین بین الملل محسوب میشود.
مواضع اروپاییها از جنبه تبلیغاتی و نقش افکار عمومی حائز اهمیت است و حداقل آن است که طرحهای جنجالی مانند کوچ اجباری را که نخستین بار ترامپ آن را مطرح کرد به محاق میافکند.
عامل بازدارنده؟
پرسش اصلی این است که به رغم بسیج افکار عمومی و بسیاری از کشورها حتی در غرب علیه رژیم صهیونیستی و نیز مخالفتها و اعتراضات داخلی و همچنین حوادثی مانند قتل دو شهروند اسرائیلی در واشنگتن، چرا دولت نتانیاهو همچنان به جنایات و تجاوزات خود در نوار غزه و کرانه باختری ادامه میدهد؟
پاسخ به این سوال چندان دشوار نیست؛ از یک سو نتانیاهو و تیم افراطی او دچار جنون شده و در این توهم هستند که با ادامه سیاست مشت آهنین قادر به حذف یا تضعیف مقاومت فلسطین میباشند.
از دیگر سو، دولت ترامپ به رغم مواضع ظاهری که خود را مخالف جنگ نشان میدهد، اما چراغ سبز اصلی را به دولت جانی نتانیاهو نشان داده و طبق گزارشهای غربی، بیشترین میزان کمکها به ویژه در بعد تسلیحاتی را به رژیم اشغالگر ارائه کرده است.
در کشورهای اروپایی نیز متاسفانه موضع اصولی دولتها ناظر به حمایت از اسرائیل است و اگر هر از گاهی این رژیم را محکوم میکنند، به شکل مقطعی و در اثر فشار افکار عمومی در کشورهای خود میباشد. مجامع و نهادهای حقوقی و بین المللی هم نسبت به وضعیت غزه دچار سکوت و انفعال شده و محکومیتهای آنان تنها زبانی و فاقد ضمانت اجرایی است.
مواضع رقبای شرقی آمریکا یعنی چین و روسیه هم در قبال جنگ غزه در حد محکوم سازی و دعوت به مذاکره و آتش بس و گشودن راههای امدادرسانی انسانی است. ظاهرا ارائه پیش نویس قطعنامه در شورای امنیت هم افاقه نمیکند، زیرا میدانند که با وتوی ایالات متحده مواجه خواهد شد.
در هر حال در شرایط کنونی که اسرائیل به دلایل متعدد به ویژه حمایتهای خاص آمریکا، با عوامل بازدارنده موثری مواجه نیست و بیرحمانه به جنایات خود ادامه میدهد، تنها مقاومت است که نهایتا این رژیم را وادار به استیصال و تسلیم خواهد نمود.