برخی کشورهای عربی با فشار آمریکا و برخی کشورهای منطقه ای اقدام به برقراری رابطه با رژیم صهیونیستی کردند. برخی از این کشورها همچون بحرین با وعده های اقتصادی و برخی نیز همچون امارات بنابر یک سری وعده های امنیتی و اقتصادی به این سمت سوق داده شده اند. برای روشن شدن موضوع و پرداختن به آن ابتدا نگاهی به دلایل و اهداف این بازیگران خواهیم داشت و سپس تاثیر عادی سازی این روابط را بر جمهوری اسلامی ایران بررسی خواهیم کرد.
در بحث اینکه بنابر چه دلایلی امارات به عادی سازی روابط با اسراییل اقدام کرد در موارد زیر است:
مجله فرانسوی اینتلیجنس آنلاین نیز که متخصص فعالیتهای نظامی است، تاکید کرده است که اسرائیلیهایی که در حال حاضر در مدیریت قراردادهای تسلیحاتی و مشاوره های نظامی به ابوظبی نقش دارند، افراد زیر هستند. دیوید میدان که فرمانده سابق جذب نیرو در سرویس جاسوسی موساد بوده است. آوی لئومی که موسس شرکت اورانیتکوس متخصص در تولید هواپیماهای بدون سرنشین است.
اسراییل
اسراییل برای بقا و نشان دادن حفظ موجودیت خود نیاز به دو اصل دارد: اول؛ ایجاد جنگ های منطقه ای و دوم؛ هویت بخشی به خود. این دو گزاره به گونه ای مکمل یکدیگرند. یعنی اسراییل با ایجاد جنگ های منطقه ای نوعی از ناامنی در منطقه ایجاد می کند و این ناامنی منجر به سوق دادن کشورهای مختلف به سمت اسراییل می شود. این راهبرد در کنار سناریوی ترس از ایران دو عامل مهم برای اسراییلی ها بوده است. در نتیجه اهداف اسراییل از عادی سازی روابط را می توان در موارد ذیل عنوان کرد:
تبعات عادی سازی روابط
عادی سازی روابط امارات و اسراییل تبعات زیادی در ابعاد نظامی، سیاسی و امنیتی در منطقه خواهد داشت که به آنها اشاره خواهیم کرد.
در رابطه با تبعات روابط این بازیگران با رژیم و تاثیر آن بر امنیت ایران باید به چند نکته اشاره کرد.
الف) اسراییل به دنبال یک حصار امنیتی در برابر ایران است. نفوذ این رژیم در کردستان عراق، کشورهای شمالی ایران همچون آذربایجان و اکنون در کشورهای حاشیه خلیج فارس نمونه بارز پیاده سازی این کمربند امنیتی است. براساس تئوری که اسراییلی ها برای ایران مطرح کرده اند، همان گونه که ایران در مرزهای سرزمین های اشغالی حضور دارد، این رژیم نیز باید در مرزهای پیرامونی ایران حضور داشته باشد تا تهدیدات امنیتی ایران افزایش پیدا کند.
ب) اسرائیل بنابر راهبرد حضور فراگیر در عرصه پیرامونی ایران و تاثیرگذاری بر مسائل منطقه ای به ایجاد روابط با کشورهای عربی به صورت رسمی مبادرت کرده است. رژیم صهیونیستی با این اقدام سعی در القاسازی تهدیدات معتبر علیه ایران دارد. در کنار معتبرسازی تهدیدات، رژیم به دنبال معتبرسازی هویتی نیز است. بدین گونه که خود را به بازیگر اصلی در سطح منطقه ای تبدیل کند.
ج) مطمئنا حضور رژیم در منطقه و مناطق پیرامونی ایران، منجر به افزایش تهدیدات امنیتی علیه کشور خواهد شد. در برابر این اقدام باید راهبرد برون سازی در دستور کار ایران قرار گیرد. براساس این استراتژی باید ابتدا هزینه های رژیم در سطح منطقه ای و پیرامونی ایران بالا برود و سپس این رژیم به مرزهای سرزمین اشغالی و درون خود مشغول شود.
د) حضور رژیم در مناطق پیرامونی ایران منجر به ایجاد مسائل امنیتی مختلف خواهد شد و این مساله بر روی مسائل اقتصادی نیز تاثیرگذار است. ترس از ایجاد جنگ در منطقه و به وجود آوردن مسائل امنیتی بیش از همه بر روی مسائل اقتصادی تاثیرگذار خواهد بود. البته برخی اقدامات رژیم همچون عملیات تخریبی در سطح منطقه ای عامل تشدید تنش ها بین برخی بازیگران با ایران نیز خواهد شد.
و( راهبرد دیگر صهیونیست ها در برابر ایران، مشغول سازی است. بدین گونه که باید ایران به اندازه ای به مسائل پیرامونی خود مشغول شود که از اقدامات منطقه ای بازبماند. در این راستا ایجاد تهدیدات معتبر علیه ایران یکی از تاثیرات مهم بر امنیت کشور است.