۱۰:۴۴
۱۴۰۳/۱۱/۳۰
مذاکرات بدون حضور اوکراین؛

نگاهی بر مذاکرات آمریکا و روسیه درخصوص جنگ اوکراین

مذاکره مستقیم دولت آمریکا با دولت روسیه یکی از مهم ترین اخبار این روزهاست. هیئت آمریکایی و هیئت روسی در عربستان درخصوص جنگ اوکراین دیدار کردند. نکته حالب ماجرا آنجاست که هیچ نماینده ای از اوکراین در این دیدار حضور نداشت. ظاهراً دونالد ترامپ قصد دارد جنگ اوکراین را به شیوه‌ای که خود صلاح می‌داند، پایان دهد و در این زمینه به هیچ عنوان مشورتی را با دولت و ملت اوکراین نیز انجام نمی‌دهد. از این رو به نظر می‌رسد که آمریکا عملاً در حال تعیین سرنوشت مردم اوکراین بدون مشورت با آن‌ها و به طور خاص دولت این کشور است. گویی نه جان اوکراینی‌ها و نه سرزمینشان و نه منافع آنها برای آمریکای ترامپ ذره‌ای ارزش ندارد. سیاست‌های ترامپ در مورد جنگ اوکراین، آمریکا را بی اعتبار‌تر از هر زمان دیگری نزد کشور‌های مختلف جهان کرد و اکنون جهانیان به عینه می‌بینند که عاقبت اعتماد کردن به وعده‌های دولت آمریکا در مورد رویداد‌های مهم مرتبط با کشورشان، می‌تواند چه تبعات مهلکی را به دنبال داشته باشد.
نویسنده:
سعیده اسکندری کارشناس مسائل بین الملل
کد خبر:
۲۴۵۳

مذاکره مستقیم دولت آمریکا با دولت روسیه یکی از مهم ترین اخبار این روزهاست. هیئت واشنگتن شامل مارکو روبیو، وزیر امور خارجه، مایک والتز مشاور امنیت ملی و استیو ویتکاف فرستاده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و هیئت روسی شامل سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه و یوری اوشاکوف دستیار رئیس جمهور این کشوردر عربستان درخصوص جنگ اوکراین دیدار کردند. نکته حالب ماجرا آنجاست که هیچ نماینده ای از اوکراین در این دیدار حضور نداشت. ظاهراً دونالد ترامپ قصد دارد جنگ اوکراین را به شیوه‌ای که خود صلاح می‌داند، پایان دهد و در این زمینه به هیچ عنوان مشورتی را با دولت و ملت اوکراین نیز انجام نمی‌دهد. جی دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا نیز در کنفرانس امنیتی مونیخ، مواضعی در همین راستا اتخاذ کرده و تاکید نموده که اراده آمریکا برای پایان دادن به جنگ اوکراین جدی است. 
بیراه نیست اگر بگوییم دونالد ترامپ، رئیس جمهور جدید آمریکا با سیاست خود در رابطه با جنگ اوکراین، در حال غافلگیر کردن همه است. البته که این مسئله را باید در ادامه رویکرد‌های عجیب او نسبت به نوار غزه و ادعایش با محوریت اشغال این منطقه توسط آمریکا یا ادعا‌های مالکیت او در مورد گرینلند، پاناما و حتی کانادا در نظر بگیریم. 
در این میان، توجه به دو مساله مهم است. اول اینکه دولت جدید آمریکا به هیچ عنوان مشورتی را با دولت و مردم اوکراین در مورد جنگ کشورشان با روسیه انجام نمی‌دهد و صرفاً با زبان تهدیدی تاکید دارد که این جنگ به هر قیمتی که شده باید پایان یابد. عجیب اینکه ترامپ گفته اوکراین باید مناطقی از خاک خود را تسلیم روسیه کند. البته که ترامپ در مدت اخیر بار‌ها مواضع تقابلی جدی را نیز در مخالفت با رویکرد‌های ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین نسبت به جنگ کشورش با روسیه نیز اتخاذ کرده است. از این رو به نظر می‌رسد که آمریکا عملاً در حال تعیین سرنوشت مردم اوکراین بدون مشورت با آن‌ها و به طور خاص دولت این کشور است. گویی نه جان اوکراینی‌ها و نه سرزمینشان و نه منافع آنها برای آمریکای ترامپ ذره‌ای ارزش ندارد.
نکته دوم اینکه دونالد ترامپ با جنس خاص رفتار‌های خود در قالب جنگ اوکراین و نادیده گرفتن نظرات کشور‌های اروپایی و دیگر اعضای ناتو در این رابطه، عملاً و برای بار دیگر، اعتبار بین المللی آمریکا را بیش از پیش به ورطه سقوط و افول کشاند. سیاست‌های ترامپ در مورد جنگ اوکراین، آمریکا را بی اعتبار‌تر از هر زمان دیگری نزد کشور‌های مختلف جهان کرد و اکنون جهانیان به عینه می‌بینند که عاقبت اعتماد کردن به وعده‌های دولت آمریکا در مورد رویداد‌های مهم مرتبط با کشورشان، می‌تواند چه تبعات مهلکی را به دنبال داشته باشد.
از چشم اندازی کلی، همانطور که پیشتر هم گفته شد، سیاست ترامپ در مورد جنگ اوکراین، بیش از پیش افول جهانی هژمونی آمریکا را برجسته خواهد کرد. مساله‌ای که ضربه‌ای جدی به موقعیت بین المللی آمریکا است و به این راحتی‌ها جبران نخواهد شد.

گزارش خطا