طرح اخیر آتشبس که آمریکا آن را مطرح کرد، سه مرحله دارد که در شش هفته باید انجام شود. مرحله اول آزاد کردن زندانیان زن مسن و بیمار اسرائیلی از طرف حماس در مقابل آزادی تعدادی از زندانیان فلسطینی خواهد بود، در مرحله دوم مبادله بقیه اسرای زنده انجام خواهد شد و در مرحله سوم نیز اجساد کشته شدگان مبادله میشود. همچنین ورود روزانه ۶۰۰ تریلی آذوقه برای مردم غزه در این طرح دیده شده است، ضمن آنکه به موضوع بازسازی غزه نیز پرداخته شده است.
از طرفی دو موضوع همچنان مبهم است؛ اول عقب نشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از مناطق پرجمعیت غزه که حماس آن را قبول ندارد و تاکید میکند که عقب نشینی باید به طور کامل از نوار غزه انجام شود، و دوم بحث آتش بس است. اگرچه در این طرح، واژه «آتش بس» آمده است، اما به معنای «آتش بس دائم» نیست. از همین رو، حماس معتقد است که آنها میخواهند اسرا را آزاد کرده و پس از آن، با استناد به این موضوع که حرفی از آتشبس دائم گفته نشده است، جنگ را ادامه دهند. در حال حاضر، این مهمترین چیزی است که در طرح ارائه شده، مورد اختلاف دو طرف است.
موضوع دیگر رویکرد اروپاییها است که ضمن حمایت از طرح آتشبس، بر این موضوع تاکید دارند که وقتی اسرا آزاد شوند، دیگر دلیلی برای ادامه جنگ نیست و حماس میتواند این بخش را هم قبول کند، اما حماس آن را قبول نمیکند، به امید اینکه صهیونیستها دلیلی برای ادامه کشتار و نسلکشی مردم غزه و رفح پیدا نکنند. ضمن آن که رهبران حماس، آمریکا و رژیم اسرائیل را جنایتکارانی میداند که در طول هشت ماه گذشته ثابت کردهاند به هیچ اصول اخلاقی پایبند نیستند، از این رو، بهدنبال توافق محکم و شفاف هستند، توافقی صریح و روشن که عاری از واژگان قابل تفسیر باشد، چراکه حماس نسبت به نیات آمریکا و رژیم اسرائیل تردید دارد.
واقعیت و اصل بحث این است که در جنگی که علیه مردم مظلوم فلسطین شروع شده است، تا کنون نزدیک به ۴۰ هزار نفر شهید، بیش از ۱۰۰ هزار نفر زخمی شدهاند. همچنین نیمی از غزه ویران شده و یک نسلکشی سیستماتیک و ویرانی وحشتناک علیه مردم، بیمارستانها، مدارس، مساجد و موجودیت انسان و انسانیت و زندگی در غزه صورت گرفته است. بنابراین، رژیم اسرائیل بهدنبال این است که این جنگ را بهگونهای تمام کند که آبروی خود را حفظ کرده و همزمان بتواند ادعا کند در این جنگ شکست نخورده است؛ اما پیروزی برای رژیم صهیونیستی محقق نیست، چون اهدافی که در این جنگ تعیین کرده بود را بدست نیاورده است و در آن سوی میدان جنگ، در هر حال پیروز واقعی حماس است، چون اهدافش را محقق کرده و با آزادسازی صدها اسیر فلسطینی در چارچوب مبادله، امید را در جامعه فلسطینی بهوجود خواهد آورد. به عبارت دیگر درحالیکه آزادسازی اسرای اسرائیلی بیشتر برای کمرنگ کردن شکست و سرخوردگی این رژیم است، اما برای فلسطینیان آزادی اسرا موضوعی متفاوت است و امید را به مردم در غزه برمیگرداند که آنها میتوانند اسرای خود را از زندان رژیم صهیونیستی به زور اسلحه آزاد کنند.
سخن پایانی اینکه عملیات طوفان الاقصی ۷ اکتبر و نتایج آن مبنایی برای ترسیم آینده است و چالشی که برای طرح آتشبس وجود دارد به موضوع آینده برمیگردد؛ درحالیکه آمریکا و رژیم کودک کُش اسرائیل میگوید حماس نباید در غزه حاکم باشد، حماس بازیگر اصلی است؛ ضمن آنکه مردم فلسطین دارای حق مسلم برای تعیین سرنوشت هستند و مردم فلسطین به رهبری مقاومت در نهایت این مساله را روشن میکنند. آمریکاییها میگوید بعد از این عملیات و اعلام آتشبس، بحث دو دولت باید مطرح و پیگیری شود، در حالی که در کابینه رژیم اسرائیل این مساله مورد پذیرش نیست و اسرائیلیها نیز این طرح را قبول ندارند. آنها میگویند به هیچ عنوان نباید بحث دو دولت را مطرح کرد؛ ضمن اینکه مردم فلسطین بهویژه جوانان نیز پسا عملیات طوفان الاقصی به دنبال آزاد سازی کل سرزمینهای اشغالی و تشکیل کشور فلسطین هستند. از این رو، آینده در این منطقه و فلسطین، آبستن تحولات بسیاری است که باید منتظر آن بود.