تحریمهای جدید آمریکا علیه برخی از رسانههای روسی، طی هفتههای اخیر، موجی از واکنشهای انتقادی گسترده از سوی مقامات کشور روسیه را به دنبال داشته است. در همین رابطه تحریم شبکه خبری راشاتودی از سوی آمریکا به جرم طرح ادعاهای دروغین موجب شده تا روسیه، دولت بایدن را به اتخاذ علنی یک جنگ اطلاعاتی علیه مسکو متهم کند. جنگی که به گفته مقامات این کشور در راستای تشدید سیاستهای غرب، جهت محدودسازی روسیه و منزوی کردن این کشور در بحبوحه جنگ با اوکراین بوده است و از سوی مسکو بی جواب باقی نمیماند. واقعیتی که گفته میشود، به نوعی نشان دهنده نادیده گرفتن اصول اولیه ارزشهای دموکراتیک در آمریکا و زوال تدریجی اصول آزادی بیان و اندیشه در این کشور است. این اقدام در شرایط کنونی که دولت بایدن فرصت چندانی برای اجرایی کردن اهدافش در قالب جنگ اوکراین ندارد، تشدید شده است. موضوعی که میتواند تحت تاثیر چند عامل مهم قابل بررسی باشد:
۱. تشدید روسیه هراسی در جهان
در شرایط کنونی که دولت بایدن شانس چندانی برای به سرانجام رساندن جنگ اوکراین در فرصت باقی مانده ریاست جمهوری اش ندارد، یکی از مهمترین اولویتهای وی در زمینه پیشبرد اهدافش در عرصه سیاست خارجی، تلاش برای تشدید اختلاف در روابط میان روسیه و دیگر کشورهای جامعه جهانی و ایجاد ذهنیتی منفی از روسیه در حوزههای مختلف است. در همین رابطه ارائه تصویری از روسیه به عنوان کشوری که به دنبال نشر اطلاعات غلط و طرح ادعاهای دروغین برای فریب افکار عمومی در زمینه موضوعات مهم جهانی است به یکی از مهمترین موضوعات دولت بایدن تبدیل شده است. در باور بایدن هر اندازه روسیه هراسی در بین کشورهای مختلف جهان تقویت شود، کمتر نگاه انتقاد آمیزی به سیاستهای شکست خورده دولت وی به ویژه در قالب جنگ اوکراین شکل میگیرد.
۲. فریب افکار عمومی روسیه
یکی دیگر از اهداف دولت بایدن برای تشدید جنگ اطلاعاتی علیه روسیه معطوف به تحت تاثیر قرار دادن مردم این کشور و متمایل کردن دیدگاه آنها به سمت انتقاد از دولت پوتین است. در همین رابطه پیشتر ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین در جریان مصاحبهای عنوان کرده بود، تنها راه برای متوقف کردن سیاستهای پوتین در قبال جنگ اوکراین، تحت فشار قرار دادن مردم روسیه است. به این خاطر که برای دولت پوتین حفظ یک نگاه مثبت در میان افکار عمومی کشور به سیاستهای وی بسیار حائز اهمیت است. در همین راستا میتوان عنوان کرد، دولت بایدن قصد دارد با تشدید جنگ اطلاعاتی خود علیه روسیه و افزایش سیاست فشار در این حوزه، نگرشها و دیدگاههای افکار عمومی این کشور را نسبت به عملکرد رئیسجمهورشان به ویژه در قالب جنگ اوکراین تحت تاثیر قرار دهد.
۳. پنهان کردن شکستهای سیاست خارجی آمریکا
راه اندازی جنگ اطلاعاتی بایدن علیه دولت پوتین در بحبوحه تشدید جنگ اوکراین میتواند قدم خوبی برای آمریکا جهت پنهان کردن شکستهای این کشور در عرصه سیاست خارجی در دوران جنگ اوکراین باشد. برای بایدن این موضوع به خوبی مشخص شده است که امکان شکست قوای نظامی روسیه در جریان جنگ اوکراین به هیچ عنوان وجود ندارد، بهه ویژه آنکه این کشور تحت تاثیر تهدیدات هستهای روسیه عملا قدرت مانور خود برای حمایت از اوکراین جهت حمله به خاک روسیه را از دست داده است، از این رو وی به دنبال تغییر تاکتیکهای نظامی خود و پیدا کردن جایگزینی مناسب برای پر کردن شکافهایی است که در عرصه سیاست خارجی اش در قبال روسیه ایجاد شده است. از این جهت، هر اندازه تخریب رسانهها و منابع اطلاعاتی روسیه بیشتر باشد، بایدن فرصت بیشتری برای پنهان کردن شکستهایش در قبال این کشور طی دوران چهار ساله ریاست جمهوری اش خواهد داشت.
۴. تلاش برای تداوم سیاست تخریب چهره پوتین
در باور بایدن هر اقدامی برای تشدید جنگ اطلاعاتی آمریکا علیه روسیه میتواند در نهایت منجر به تخریب چهره پوتین به عنوان رئیس جمهور محبوب کشور روسیه شود. تلاش برای طرح این ادعا که پوتین از رسانههای روسی تنها در راستای تامین اهداف و مقاصد خودش استفاده میکند و هیچ توجهی به رسالت اولیه آنها مبنی بر انتشار اخبار درست و بدون جهت گیریهای مغرضانه ندارد، قدم دیگری است که دولت بایدن برای زیر سوال بردن عملکرد و اقدامات رئیسجمهور روسیه به عنوان بزرگترین مانعش در پیشبرد اهداف جنگی وی برای حمایت از اوکراین انجام میدهد.