روز جمعه ۲۷ سپتامبر ۲۰۲۴، سرویس موساد پس از دریافت اطلاعاتی در خصوص جلسه فرماندهان مقاومت و سید حسن نصرالله در بیروت، این موضوع را به کابینه و فرماندهان نظامی ارتش به اشتراک گذاشت. در حالی که بنیامین نتانیاهو برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل در نیویورک حضور داشت، دستور ترور دبیرکل حزب الله لبنان، علی کرکی، سرتیپ نیلفروشان و سایر افراد حاضر در این نشست را صادر کرد. به دنبال این دستور جنگندههای اف-۱۵ رژیم صهیونیستی در ۱۰ نوبت بیش از ۸۰ تن مواد منفجره برای تخریب ستاد فرماندهی مرکزی حزب الله استفاده کردند. ظاهراً در این حمله رژیم از بمبهای ۲ تنی ساخت آمریکا استفاده شده بود. پس از این حمله تروریستی بسیاری از مقامات مسئول و تحلیلگران به دنبال پاسخ به این سوال هستند که تحولات لبنان به کدام سو خواهد رفت؟ در ادامه این یادداشت به بررسی سه سناریو «مطلوب»، «ضعیف» و «ممکن» در قبال تحولات جبهه لبنان و در تصویر بزرگتر نزاع جبهه مقاومت و رژیم صهیونیستی خواهیم پرداخت.
سناربو مطلوب؛ تحمیل اراده مقاومت به رژیم صهیونیستی
در شرایط کنونی بهترین سناریو برای محور مقاومت؛ به ویژه حزب الله لبنان، آغاز مرحله جدید راهبرد «وحدت میدانها» و حملات ترکیبی گروههای مقاومت عراقی، یمنی و لبنانی به شهرهای اصلی و منافع راهبردی رژیم در بنادر، فرودگاهها، مراکز تجاری و ... است. در این سناریو «هزینههای ناشی از حملات مقاومت» و در عین» فشار افکار عمومی» سبب خواهد شد تا بنیامین نتانیاهو از بازیگران میانجی همچون کانال هوخشتاین- سژورنه بخواهند تا بستر لازم برای مذاکرات آتشبس با بیروت فراهم شود. نکته کلیدی آن است که در این سناریو مقاومت لبنان این امکان را پیدا خواهد کرد تا بتواند شروط و اراده خود را با کمک ابزار نظامی در میز مذاکره به کرسی بنشاند. توقف جنگ غزه و لبنان در این مرحله از تنش دستآورد قابل توجهی برای مهار مقاومت محسوب میشود.
سناربو ممکن؛ تشدید تنش در جبهه شمالی
با توجه به «تصعید» تنش در جبهه لبنان و اوج گیری فعالیت جوخه ترور رژیم صهیونیستی در جغرافیای مقاومت، خطر آغاز حمله زمینی اسرائیل به همسایه شمالی و در عین حال هدف قرار دادن مستمر خط لجستیکی- ارتباطی مقاومت در عراق- سوریه بیش از گذشته وجود دارد. همچنین احتمال هوایی به شمال یمن یا حملات تروریستی علیه شخصیت کلیدی انصارالله تقویت شده است. در این سناریو بنیامین نتانیاهو قصد دارد تا به سمت «تشدید تنش» و انتقال بحران به خارج از سرزمینهای اشغالی حرکت کند. تلاشهای میانجیگرایانه در این مرحله به نتیجه نخواهد رسید و محور مقاومت در وضعیت «تدافعی» قرار خواهد گرفت. با توجه به شرایط میدانی به نظر میرسد مقاومت چارهای جز انتخاب دو مسیر مقابه با اقدامات تجاوزکارانه رژیم یا تسلیم شدن در برابر خواستههای نامشروع ندارد. عاقلانهترین راه در این شرایط افزایش قابل توجه سطح درگیری با اسرائیل در دو حوزه جنگ سخت و نیمه سخت است تا از این طریق دشمن صهیونیستی داوطلبانه گزینه آتشبس را انتخاب کند.
سناربو ضعیف؛ پذیرش پیشنهاد صلح بایدن
در شرایط کنونی ضعیفترین و بعیدترین سناریو ممکن قبول پیشنهاد آتشبس بایدن از سوی نتانیاهو است. با اوج گیری رقابتهای انتخاباتی در آمریکا به نظر میرسد دولت بایدن در وضعیت «بی عملی» قرار گرفته تا از این طریق هیچ آسیبی به کمپین کاملا هریس وارد نشود. در چنین شرایطی رهبر حزب لیکود از وضعیت سیاسی داخل آمریکا نهایت بهره را برده و سعی میکند تا ماه نوامبر سطح تنشها را به شکل قابل توجهی افزایش دهد. برخی کارشناسان معتقدند نتانیاهو قصد دارد از طریق اتخاذ رویکرد تهاجمی در قبال محور مقاومت، علاوه بر کسب مشروعیت در پیشگاه افکار عمومی داخلی رژیم، بتواند قدمی موثر برای تقویت کمپین انتخاباتی جمهوری خواهان و افزایش شانس دونالد ترامپ بردارد.