چالشها بر سر راه مذاکره با ایران
بنیاد کارنگی گزارش داد: ایران به دستیابی به بمب هستهای نزدیک شده و شرایط منطقهای میتواند انگیزه تهران برای تسلیح هستهای را افزایش دهد. دولت ترامپ با موانعی مانند بیاعتمادی ایران، حمایت روسیه و چین از تهران، و اختلافات با اروپا مواجه است. ترامپ خواهان توافقی بدون محدودیت زمانی و مبتنی بر نظارت شدیدتر بر فعالیتهای هستهای و نظامی ایران است. توصیههای کلیدی برای موفقیت مذاکرات شامل: ۱. تمرکز بر حل مسئله هستهای بهعنوان اولویت اصلی ۲. پرهیز از توافق موقتی با بندهای محدودیت زمانی ۳. پذیرش برنامه هستهای ایران در حد غیرنظامی، اما جلوگیری از توانایی تسلیحاتی آن ۴. افزایش نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی بر فعالیتهای ایران ۵. استفاده از ترکیب فشارهای اقتصادی و مشوقهای دیپلماتیک برای مهار برنامه هستهای ایران است.
پیروزی روسیه در اوکراین، شکست آمریکا در خاورمیانه خواهد بود
موسسه واشنگتن نوشت: روسیه جنگ اوکراین را بخشی از نبرد جهانی علیه نفوذ آمریکا میداند و در این راستا از منابع و حمایتهایی در خاورمیانه برای ادامه جنگ بهره میبرد. بسیاری از کشورهای عربی در ظاهر حمله روسیه به اوکراین را محکوم کردهاند، اما در عمل با خودداری از تحریمهای غرب علیه مسکو، روابط اقتصادی و تجاری خود را با کرملین گسترش دادهاند. کشورهایی مانند عربستان و امارات با همکاریهای نفتی و اقتصادی خود با روسیه، به تأمین منابع مالی برای جنگ اوکراین کمک کردهاند. همچنین، ترکیه و امارات به مهمترین مقاصد الیگارشهای تحریمشده روسی تبدیل شدهاند. اگر روسیه در اوکراین پیروز شود، نفوذش در خاورمیانه تقویت خواهد شد، ایران و روسیه بهعنوان یک محور استراتژیک قدرت خواهند گرفت و آمریکا موقعیت خود را در مذاکرات هستهای با ایران و سایر پروندههای منطقهای از دست خواهد داد.
چوب حراج زلنسکی به اوکراین
ایندیپندنت انگلیسی نوشت: دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در ازای ارائه تضمینهای امنیتی به اوکراین در صورت توافق صلح با روسیه، خواهان ۵۰ درصد از درآمد منابع معدنی اوکراین و حق وتو در صدور مجوزهای استخراج است. ترامپ قبلاً گفته بود که اوکراین باید هزینه حمایت مالی و نظامی واشنگتن را با اعطای دسترسی به منابع عظیم، اما استفادهنشده عناصر کمیاب خود جبران کند. با این حال، اسناد جدید فاششده نشان میدهند که توافق بین دو کشور میتواند دسترسی آمریکا به بنادر، زیرساختها، نفت و گاز اوکراین را نیز گسترش دهد. کرملین از این افشاگری سوءاستفاده کرده و اعلام کرده که این موضوع نشان میدهد آمریکا دیگر حاضر به ارائه کمک رایگان به اوکراین نیست. با این حال، روسیه همچنان مخالف ارائه هرگونه کمک به اوکراین توسط ترامپ است.
مذاکرات روسیه و آمریکا برای همکاری در قطب شمال
روزنامه آمریکایی پولیتیکو نوشت: روسیه و آمریکا در دیداری در عربستان سعودی درباره همکاری احتمالی در پروژههای انرژی در قطب شمال گفتوگو کردند. کیریل دیمیتریف، رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه (RDIF)، گفت که این مذاکرات کلی بوده، اما شامل برخی حوزههای مشخص همکاری نیز شده است. او تأکید کرد که این گفتوگوها به طور خاص روی قطب شمال متمرکز بوده است. این مذاکرات بدون حضور اوکراین و اروپا انجام شد و موجب نگرانی در پایتختهای اروپایی شد، چرا که به نظر میرسد ترامپ و پوتین در حال تصمیمگیری درباره آینده اوکراین بدون مشارکت کییف و متحدان غربی هستند. او گفت که روابط بد بین روسیه و آمریکا هزینه زیادی برای کسبوکارهای آمریکایی داشته و تخمین زد که خروج شرکتهای آمریکایی از روسیه پس از حمله سال ۲۰۲۲، حدود ۳۰۰ میلیارد دلار ضرر برای اقتصاد آمریکا به همراه داشته است. دیمیتریف ابراز امیدواری کرد که پس از این نشست، سرمایهگذاریهای مشترک بین روسیه و آمریکا محتملتر از قبل باشد.
اروپا تاکنون ۱۳۴ میلیارد یورو برای اوکراین هزینه کرده
ایندیپندنت انگلیسی نوشت: جنگ اوکراین نشان داده است که سیاست خارجی و امنیتی اتحادیه اروپا محدودیتهای قابل توجهی دارد و همچنان به اتحادهای فراآتلانتیکی وابسته است. همزمان، این بحران آسیبپذیری اروپا در برابر تهدیدات منطقهای را نیز آشکار کرده است. با پیروزی مجدد دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، چالشهای امنیتی اتحادیه اروپا پیچیدهتر شده است. واشنگتن، بدون مشارکت اروپا یا اوکراین، مذاکرات مستقیمی با مسکو آغاز کرده است. همچنین، بازسازی اوکراین یک چالش اقتصادی عظیم برای اروپایی خواهد بود که در آستانه رکود قرار دارد. تاکنون، بروکسل بیش از ۱۳۴ میلیارد یورو برای کمک به اوکراین هزینه کرده و احتمالاً بخش عمدهای از هزینههای آینده را نیز بر عهده خواهد گرفت.